După 9 luni împreună, în care l-ai simțit aproape în fiecare zi, dar nu l-ai văzut niciodată, iată că bebelușul tău a venit pe lume, iar tu nu îți poți lua privirile de la el. De fapt, nu e o metaforă: majoritatea mamelor spun că în primele zile dupa naștere și-au petrecut o foarte mare parte a timpului uitându-se cu mirare și neîncredere la nou-născut. Îți oferim ocazia să îl “descoperi” un pic chiar și înainte de prima voastră întâlnire.
- Îngrijirea bontului ombilical la nou nascut
- Fontanelele nou nascutului
- Pielea nou-născutului
- Ochii nou-născutului
- Vânătăi sau zgârieturi
- Semne din naștere la nou nascut
- Pete și iritații la nou nascut
- Sânii și organele genitale la nou nascut
- Icterul la nou-născut
- Reflexele nou-născutului
- Simțurile nou-născutului
Ce se întâmplă în primele 24 ore după nașterea naturală sau prin cezariană?
În primele 24 de ore după naștere, protocolul medical prevede administrarea unei doze de vitamina K. Aceasta se administrează printr-o injecție și este menită să prevină apariția unei boli foarte grave a sângelui. Tot la scurt timp după naștere, bebelușul va fi supus unei foarte atente examinări medicale.
Medicul neonatolog îi va verifica ochii, inima, șoldurile, testiculele (la băieți, desigur) urmărind eventuale indicii că ar putea exista vreo problemă legată de dezvoltare. În funcție de maternitatea în care naști, ar trebui să existe posibilitatea efectuării unor analize suplimentare, menite să identifice unele boli metabolice rare și a unui screening auditiv.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu nou născutul în sala de naștere și până la externare, ne spune NEONATOLOGUL
Îngrijirea bontului ombilical la nou nascut
Bontul ombilical este restul de cordon ombilical care rămâne atașat de buricul bebelușului timp de câteva zile după naștere. La scurt timp după venirea pe lume a celui mic, medicul clampează cordonul ombilical cu o clemă de plastic. După aceea, cordonul ombilical este tăiat.
Durează aproximativ o săptămână până ce acest rest de țesut se usucă și se desprinde singur. Important este ca, în acest interval de timp, el să rămână curat și uscat. În cazul în care observi apariția unei sângerări sau a unei secreții, trebuie să anunți imediat medicul. Află cum se îngrijește corect bontul ombilical
Fontanelele nou născutului
În creștetul bebelușului există o zonă în care oasele craniului nu s-au sudat încă. Ea are forma aproximativă a unui romb. Mai există una, ceva mai mică, în zona cefei. Ambele sunt denumite fontanele. Este normal ca fontanelele să se închidă după împlinirea vârstei de un an. Dar nu e cazul să îți faci griji când vine vorba despre atingerea acestor zone, sau despre spălatul pe cap: fontanelele sunt acoperite de o membrană protectoare relativ groasă. Află câte fontanele are nou născutul și când se închid.
Pielea nou-născutului
Imediat după naștere, stratul superficial al pielii bebelușului este foarte delicat, astfel că el poate fi rănit cu ușurință. În timpul primei luni de viață (sau chiar mai mult, în cazul bebelușilor care se nasc prematur) pielea își continuă dezvoltarea, astfel încât să se formeze stratul său protector, o veritabilă barieră naturală în fața agresiunilor. Acesta este motivul pentru care se consideră că vernixul, acel strat albicios și lipicios care îi acoperă pe bebelușii proaspăt ieșiți din uter, ar trebui lăsat să se absoarbă natural. Este un lubrifiant excelent, care hidratează pielea și o protejează împotriva infecțiilor în primele zile de viață. În timpul primei luni de viață, bebelușul ar trebui spălat doar cu apă călduță. Dacă e obligatoriu, poți folosi un săpun blând, fără parfum, special pentru bebeluși, dar utilizarea acestuia ar trebui să fie cât mai rară. Evită cremele, uleiurile cosmetice, șervețelele umede sau adaosurile în apa de baie.
Pielea prematurilor este chiar mai delicată, astfel că sunt necesare măsuri suplimentare de protecție, pe care personalul medical specializat ți le va comunica la timpul potrivit. În cazul bebelușilor care s-au născut după termen, uneori se observă că pielea lor este uscată și chiar ridată; asta se întâmplă deoarece vernixul s-a absorbit deja în totalitate. Nici în cazul lor nu se recomandă folosirea cremelor sau a loțiunilor de corp: acest strat uscat se descuamează complet în primele câteva zile de viață, lăsând loc unei epiderme perfecte.
Ochii nou-născutului
Examinarea ochilor nou-născutului face parte din controlul medical de rutină efectuat fiecărui copil imediat după naștere. În aceste prime zile de viață, micuții văd, dar nu sunt capabili să focalizeze privirea. Practic, acest simț atât de important pentru noi, adulții, se dezvoltă și se perfecționează în primele luni de viață.
La vârsta de aproximativ 2 luni, bebelușii sunt capabili să urmărească un obiect colorat care le este plimbat prin față, sau să urmărească un chip care se mișcă în fața lor, la o distanță de aproximativ 20 cm. Dacă micuțul tău a împlinit 2 luni și nu face asta, merită să menționezi acest aspect medicului de familie sau pediatrului, care te vor îndruma către consulturi suplimentare.
Uneori, la nou-născut, se poate observa că ochii se mișcă puțin independent unul față de celălalt; expresia populară este că “le fuge un ochi”. Strabismul este normal la nou-născut și dispare, de obicei, până la vârsta de 3 luni. Dacă îl observi și mai târziu, e bine să îi menționezi și asta medicului. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Vânătăi sau zgârieturi
În cazul bebelușilor născuți natural, se întâmplă adeseori ca mămicile să observe pe corpul lor o mică vânătaie sau o mică zgârietură. Asta se întâmplă mai ales în cazul nașterilor asistate cu forcepsul sau ventuza și în general nu are nici un fel de semnificație, dar dacă ești îngrijorată poți întreba medicul sau asistentele de pe sectia de neonatologie.
Semne din naștere la nou născut
Cele mai frecvente semne din naștere la copii sunt cele de culoare roz sau roșiatică, ce apar în general pe frunte, pe pleoapa superioară sau pe gât; ele se decolorează în timp și în general dispar în primele câteva luni de viață. Există și pete roșu aprins sau maronii, ușor denivelate pe suprafața pielii, pe care medicii le numesc hemangioame. Și acestea sunt destul de frecvente; uneori ele pot apărea la câteva zile după naștere și se pot mări în dimensiune. Uneori durează destul de mult până dispar, dar majoritatea se estompează treptat.
Pete și iritații la nou născut
Petele si iritațiile ușoare sunt destul de frecvente la bebeluși, care au o piele atât de sensibilă. Ele apar și dispar și sunt localizate pe o zonă mică a corpului. Pe de altă parte, dacă observi că se extind, dacă nou-născutul își modifică comportamentul, dacă e foarte somnolent, iritabil sau refuză să mănânce, e obligatoriu să anunți de urgență medicul.
Sânii și organele genitale la nou născut
Se întâmplă destul de des ca sânii nou-născutului, indiferent de sexul acestuia, să fie ușor umflați; uneori, din ei se poate scurge de la sine și câte o picătură de lapte. La fel, organele genitale ale băieților și fetițelor apar usor edemațiate, iar la fetițe poate exista o scurgere albicioasă din vagin. Toate acestea se întâmplă din cauza hormonilor materni, care au traversat placenta și au ajuns și în sângele bebelușului. Este absolut normal și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În căteva săptămâni, totul revine la normal.
În cazul băieților, trebuie să știi că testiculele se dezoltă în interiorul corpului și coboară în scrot abia după naștere. Controlul medical de rutină pe care îl fac bebelușii în primul an de viață urmărește și dacă testiculele au coborât definitiv în scrot.
CITEȘTE ȘI: 9 Aspecte pe care nu ți le spune nimeni despre nou născut
Icterul la nou-născut
În jurul vârstei de 3 zile, unii bebeluși dezvoltă un ușor icter, care le va colora pielea și ochișorii într-o nuanță de galben – portocaliu. Icterul apare ca urmare a eliberării de pigmenți din hematiile îmbătrânite, care sunt acum distruse. De cele mai multe ori icterul dispare de la sine în primele 10 zile de viață, dar în cazul formelor mai severe poate fi nevoie de tratament medical. Dacă icterul apare în primele 24 ore după naștere, se impune un nou consult medical urgent. Află mai multe despre icterul prelungit la nou născut.
Reflexele nou-născutului
Atunci când se nasc, bebelușii știu să sugă. În primele zile de viață învață să își coordoneze suptul și respirația în timpul hrănirilor. Nou-născutul se întoarce automat către mamelon atunci când acesta le atinge obrazul și vor deschide imediat gurița dacă buza de sus le este mângâiată. Nou-născutul îți poate apuca degetul cu mânuța sau cu degetele de la picioare. De asemenea, dacă este ținut în poziție verticală, cu picioarele atingând o suprafață plană, el va face mișcări de pășire. Toate aceste reflexe, cu excepția celui de supt, dispar în primele luni de viață. Află mai multe despre reflexele nou născutului și ce semnifică ele.
Simțurile nou-născutului
Nou-născuții au toate simțurile funcționale în momentul în care vin pe lume. Ei privesc oamenii și obiectele, în special dacă ele se află în imediata lor apropiere si sunt atrași în special de chipurile persoanelor. Vei observa că chiar și la vârste foarte fragede, ei încearcă și reușesc să imite expresiile faciale. Le place să fie atinși cu blândețe și mângâiați și se liniștesc când aud o voce calmă. Luminile puternice și zgomotele bruște îi pot speria. Și, mai impresionant decât atât, reușesc să recunoască mirosul unic al parinților și vocile acestora.
CITEȘTE ȘI: Nu-l răsfeți dacă-l înveți în brațe mai ales când plânge
Ție cum ți s-a părut bebelușul, prima oară când l-ai văzut sau când l-ai ținut în brațe?
Ce îți amintești despre acest moment?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE | DIVERSIFICARE | FAMILIE
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere