In prima luna de viata a bebelusului s-ar putea sa observi ca acesta priveste ciudat. Fie ca priveste incrucisat, fie ca pare ca ii fug ochisorii, in prima luna de viata se considera normal sa nu poata focusa asupra obiectelor. Bebelusul abia invata sa isi foloseasca ochisorii pentru a privi sau pentru a adapta privirea la distanta si la apropiere. Totusi, daca situatia persista si dupa primele doua luni, poate fi vorba despre strabism sau ambliopie.
Ce inseamna strabism si ambliopie?
Strabismul reprezinta o lipsa de coordonare a celor doi ochi. In acest caz, unul dintre globii oculari pare sa fie orientat in sus, spre coltul intern al ochiului sau spre unghiul extern. In alte cazuri, copilul pare sa priveasca crucis. Strabismul poate fi continuu sau intermitent. Problema este ca, netratat, strabismul poate duce la ambliopie. Ambliopia este cunoscuta popular sub expresia de ochi lenes. Asta se intampla atunci cand creierul refuza informatia provenita de la un ochi care nu functioneaza la fel de bine ca celalalt din cauza astigmatismului, cataractei, a unei pleoape cazute sau din alt motiv asemanator. Netratata, ambliopia poate determina pierderea definitiva a vederii la unul dintre ochi.
Tratarea strabismului.
De multe ori, strabismul este prezent inca de la nastere. Uneori pare a fi ereditar, alteori poate aparea in absenta unui istoric medical familial, in acest ultim caz fiind mai degraba indicatorul unei probleme mai grave. In cazul in care strabismul este un rezultat al miopiei, copilului i se va recomanda sa poarte ochelari. In cazul in care purtarea ochelarilor nu rezolva problema, aceasta poate fi remediata chirurgical. Interventia chirurgicala e localizata la muschii care misca globul ocular. De aceea, daca problema consta exclusiv in lipsa de coordonare a acestora, operatia nu va avea succes, centrul responsabil de coordonare aflandu-se in creier. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Diagnosticarea strabismului si a ambliopiei.
In mod normal, la varsta de 9 luni toti bebelusii ar trebui programati pentru un consult oftalmologic. Daca totusi vezi ceva ce ti se pare in neregula, este bine sa faci programarea mai devreme. Diagnosticarea strabismului este relativ simpla, prin simpla observare atenta de catre un medic oftalmolog. Ambliopia insa este ceva mai greu de diagnosticat, deoarece copiii mici nu au termen de comparatie, nu stiu sa exprime ceea ce vad si se pot descurca bine folosind un singur ochi.
Poti incerca un test simplu acasa. Capteaza-i bebelusului atentia folosind o jucarie care ii este draga si acopera-i pe rand unul dintre ochi. Observa daca bebe ramane la fel de interesat de jucarie si daca o urmareste la fel de bine cu ambii ochi. Bebelusii se plictisesc repede si isi pierd concentrarea, asa ca e bine sa repeti testul daca ai indoieli, incepand cu ochiul care ti se pare ca ar putea avea probleme.
Tratarea ambliopiei incepe prin indepartarea cauzei care o produce. Apoi, trebuie ca legatura dintre creier si ochiul afectat sa fie imbunatatita. Din pacate ochelarii nu sunt de ajutor, ei functionanad doar ca o simpla lentila. Cea mai raspandita este recomandarea de a-i acoperi copilului ochiul sanatos cu un petec de material, sau de a incetosa vederea cu acesta folosind unguente sau picaturi. Astfel, creierul este obligat sa foloseasca ochiul mai slab. Trebuie insa sa stii ca procesul poate dura saptamani, luni sau chiar ani.
La ce varsta a avut bebelusul tau programat primul consult oftalmologic? Ati avut probleme, si daca da, cum le-ati tratat?
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE