Simptomele infecției cu enterovirus, foarte asemănătoare unei banele răceli obișnuite, au dus la denumirea acesteia ca în titlu. Nu e o gripă, este o infecție specifică anotimpului de vara, care afectează copiii cu vârste mici, până în 10 ani.
Abia așteptăm vara ca să mergem la mare, să înotăm în lacuri sau piscine și, desigur, să mâncăm cât mai multe fructe. Nu am enumerat la întâmplare aceste „distracții“ de vară, ci pentru că aici se ascunde enterovirusul, cel vinovat de o infecție localizată în tractul gastrointestinal. Iar vara este factorul care contribuie la apariția focarelor de boli infecțioase.
Enterocolita este produsa de un enterovirus
Enterovirusul reprezintă, de fapt, denumirea unui întreg grup de astfel de virusuri. În prezent, se cunosc nu mai puțin de 90 de subtipuri de enterovirus, clasificați după caracteristicile lor biologice (enterovirus, coxsackievirus, ecovirus). Copilul sănătos poate lua acest virus de la o altă persoană, care s-a contaminat la rândul ei și a suferit recent de aceeași boală. Cum? În cel mai simplu mod prin particule de salivă și mucus din gât, în timpul unei conversații normale cu persoana infectată, ori în urma utilizării tacâmurilor, prosoapelor sau obiectelor infectate de o persoană bolnavă și care n-au fost corect igienizate.
Se poate lua de pe mâna persoanei bolnave, după ce a aceasta a folosit toaleta și nu s-a spălat pe mâini. Consumul de alimente în care au ajuns particule de salivă infectate poate produce, la fel de ușor, îmbolnăvirea. O altă sursă de contaminare cu enterovirus pot fi piscinele și lacurile, locuri în care aceste virusuri pot supraviețui pentru o perioadă foarte lungă de timp. Există persoane care pot lua acest virus fără să manifeste niciun simptom, dar care, desigur, pot transmite acest virus altor persoane. Astfel de oameni pot reprezenta un pericol pentru ceilalți o perioadă de 3-5 luni, uneori chiar mai mult. Cei mai predispuși la contaminare sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani.
Citește și despre: COD ROȘU – Pielea copiilor și iritațiile de vară: erupții, înroșiri, bășicuțe, mâncărimi
Care sunt simptomele enterocolitei?
După o perioadă de incubație de 2-10 zile, virusul aspirat prin nas sau gură se depune pe mucoasa organelor, pătrunzând în ganglionii limfatici. Acolo începe să se înmulțească rapid. Simptomele depind de imunitatea copilului, precum și de virusul cu care s-a contaminat. Temperatura crește la 39 °C și va rămâne așa timp de câteva zile, până la o săptămână. Copilul este letargic, somnoros, are dureri de cap, frisoane. Dacă virusul s-a localizat în mucoasa faringiană pot apărea durerile în gât. Localizat pe amigdale poate produce o erupție sub forma unor bășicuțe numeroase, care se sparg, transformându-se în ulcerații albe, mici. Se vor vindeca în 5-10 zile, dar sunt vinovate de scăderea apetitului din cauza durerii resimțite de bolnav.
Dacă sunt infectați mușchii, copilul poate acuza dureri musculare, îndeosebi de mâini și picioare. De asemenea, poate apărea conjunctivita, atunci când infecția afectează ochișorii. I se inflamează pleoapele, ochii se înroșesc, lăcrimează, apare durere la lumină puternică, uneori chiar o sângerare minoră.
La unii copii, infecția cu enterovirus poate provoca boala gură-mână-picior. În afara febrei mari, în gurița copilului (pe limbă, partea interioară a buzelor, pe gingii și pe cerul gurii) apar ulcerații dureroase, albicioase și mici (2-8 mm diametru). De asemenea, pot apărea bășicuțe cenușii pe palme, tălpi și pe degete, cu diametrul de 5 mm, înconjurate de un cerc de culoare roșie. Alteori, infecția cu enterovirus poate duce la apariția unor erupții sub forma unor pete roșii, foarte asemănătoare cu erupțiile provocate de rujeolă sau rubeolă. Dacă este afectată mucoasa intestinală, apar greața și vărsăturile, însoțite de diaree. În unele cazuri, mai rare, enterocolita poate fi confundată cu oreionul din cauza inflamării testiculelor.
Cum se diagnostichează enterocolita?
După cum ai văzut, există o varietate foarte mare de simptome care pot duce la o infecție cu enterovirusuri. De aceea, cel mai indicat este ca medicii să examineze copilul și, în urma unor teste speciale de laborator, să pună un diagnostic corect.
Semnele care pe noi, părinții, ar trebui să ne trimită la doctor sunt: febra mare care vine însoțită de dureri musculare, de inimă, de stomac și erupțiile cutanate ce apar la 1-2 zile de la contractarea bolii, mai ales pe mâini, picioare și în jurul gurii.
CITEȘTE ȘI: Dermatita de scutec la bebeluși, ce ingrediente vindecă iritația pielii
Enterocolita la copii – Ce presupune tratamentul?
Medicul nu va prescrie antibiotic pentru această infecție, deoarece este de natură virală. Dacă, însă, pe fondul unei infecții cu enterovirus se dezvoltă o infecție bacteriană (pneumonia, spre exemplu), medicul va prescrie antibioticul potrivit. În prezent, nu există medicamente care ar putea bloca dezvoltarea enterovirusului în organism. Tratamentul pe care medicul îl va prescrie va fi unul simptomatic, adică medicamente care să ajute copilul să suporte mai ușor simptomele bolii. Cu acest ajutor, organismul va învinge singur boala. De asemenea, această infecție nu presupune nicio dietă specială. În caz de vărsături și diaree, însă, aportul de lichide oferit bolnavului trebuie să fie ridicat.
CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Cum pot preveni o infecție cu enterovirus?
Nu prea ai cum să ferești copilul sănătos de cei bolnavi, pentru că persoana care s-a contaminat cu enterovirus devine contagioasă înainte de apariția primelor simptome. Apoi, după ce îi debutează simptomele, virusul se elimină din organism prin salivă (timp de 1-3 săptămâni) și prin materii fecale (1-2 luni). Când copilul a fost diagnostic cu enterocolită, tot ce trebuie să faci este să protejezi ceilalți membrii ai familiei să se îmbolnăvească. Pentru asta, respectă 3 reguli importante:
- pe toată durata bolii și 3 săptămâni după ce s-a făcut bine, copilul infectat nu trebuie să folosească la comun cu restul familiei tacâmurile, prosoapele și așternuturile de pat;
- persoana care îngrijește copilul bolnav trebuie să se spele pe mâini de fiecare dată când are contact cu cel bolnav sau cu obiectele folosite de acesta; de asemenea, copilul bolnav trebuie să se spele cât mai des pe mâini, mai ales după folosirea toaletei;
- e preferabil să nu sărutați copilul bolnav și nici să lăsați ceilalți copii ai familiei să se joace împreună.
De câte ori se poate contracta acest virus?
După o infecție cu enterovirus, corpul dezvoltă, de regulă, o puternică imunitate care îl va proteja de o eventuală infectare cu același microb. Însă, așa cum spuneam, există multe subtipuri și infectarea cu o altă varietate de enterovirus poate produce, din nou, simptomele mai sus relatate.
Gripa de vara – ce urmări poate lăsa o astfel de infecție?
La toți copiii contaminați cu enterovirus, boala decurge ușor dacă se urmărește tratamentul recomandat și se încheie cu vindecarea completă în 5 sau, maximum, 10 zile. Cu toate acestea, este o infecție care poate degenera în multe alte afecțiuni serioase, așa cum ați văzut, de aceea mare atenție la copiii de vârstă mică și la persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Cereți consult medical încă de la apariția primelor simptome ale bolii! CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață