Esti in primul trimestru, in luna a 2-a de sarcina care dureaza de la saptamana 6 la saptamana 9 de sarcina.
Tu ai 6 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 4 saptamani.
Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Embrionul se dezvolta cu o viteza extraordinara. Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi ale copilului tau:simtul tactil.
Lista simptomelor neplacute care apar in sarcina este una lunga si, uneori surprinzatoare. Ametelile nu fac parte din cele mai des mentionate simptome, de aceea ele le iau prin surprindere pe unele gravide. Cu toate acestea, ele pot fi frecvent intalnite si pot fi si perfect normale! Citește pe larg despre: TRIMESTRUL 1 de SARCINA
TU: In saptamana 6 de sarcina unele femei pot avea doar un simptom al sarcinii, altele nici unul sau dimpotriva pe toate. Progesteronul mareste volumul glandelor acini care vor produce laptele matern si din acest motiv poti simti sanii grei si sensibili, iar sfarcurile pot fi mai proeminente. Este posibil sa te simti usor obosita, slabita, sanii sa te doara, si sa ai schimbari bruste de dispozitie. Din momenul conceptiei in corpul viitoarei mame se petrec mai multe schimbari hormonale. O serie de hormoni incep sa se secrete intr-o cantitate mai mare. In acelasi timp, odata cu sarcina isi fac aparitia hormoni noi, ce sunt secretati doar in perioada celor 9 luni de graviditate. Scopul comun al acestor hormoni il reprezinta starea de bine a ta si a bebelusului pe tot parcursul sarcinii. Cei mai importanti sunt hCG-ul, progesteronul si estrogenul.
Urinarile frecvente apar inca din primul trimestru de sarcina, chiar daca credeai ca uterul este prea mic ca sa influenteze si asta. Aveai partial dreptate, uterul inca are dimensiuni mici, dar drumurile dese la baie se datoreaza hormonilor de sarcina, progesteronul si hCG. Ce sa nu faci in timpul sarcinii:
- Nu fuma, cu consuma alcool (nici macar un pahar), nu folosi droguri.
- Nu lua medicamente din proprie initiativa, fara a consulta medicul inainte !
- Nu manca oua crude sau moi, branzeturi nepasteurizate sau carene insuficient preparata termic. Unele alimente sunt periculoase in sarcina si va trebui sa le eviti.
- Chiar daca este incomoda, poarta centura de siguranta in masina !
Ia in continuare o doza deminim 600 mg de acid folic zilnic care s-a dovedit ca reduce riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida. Mentine o alimentatie sanatoasa si echilibrata care asigura toate vitaminele si mineralele esentiale in sarcina. Simptomele neplacute ale sarcinii te vor urmari in continuare iar unele dintre ele se pot accentua. Saptamana 6 de sarcina coincide si cu momentul in care hormonul hcG inregistreaza valori din ce in ce mai ridicate. Se pare ca el este vinovatul pentru neplacutele stari de greata si ameteli. Sunt si femei norocoase care isi vor mentine o stare buna in urmatoarele 6 saptamani. Iata si cateva sugestii despre felul in care poti scapa de neplacerile sarcinii.
Daca te vei simti confuza, tematoare, nesigura si poate chiar nefericita in legatura cu statut tau de viitoare mamica afla ca este normal sa fie asa la inceputul acestui drum. Schimbarile din viata ta sunt foarte mari in acest moment si probabil ca in nici un alt moment din viata nu vor mai fi atat de mari. Incearca totusi sa nu te lasi coplesita de stres. Chiar daca formularea poate fi putin amuzanta, este esential pentru sanatatea ta, a viitorului bebelus si a sarcinii tale, ca primul consult antenatal sa fie programat cat mai devreme si, pe cat posibil, sa fie facut de medicul care iti va urmari intreaga sarcina. Citeste aici mai multe despre importanta primelor 12 saptamani de sarcina.
COPILUL TAU: Cresterea este foarte rapida in aceasta perioada. Copilul arata ca un mormoloc, cu spatele curbat si cu codita. Embrionul are marimea unui bob de mazare, iar inima cat o samanta de mac si bate singura. In acest moment embrionul are rinichi, ficat, tub digestiv si un cordon ombilical primitiv. In ziua a 26-a apar mugurii bratelor, iar 2-3 zile mai tarziu mugurii picioarelor. Copilul are deja un sistem circulator prin care a inceput sa circule sangele. Capul copilului incepe sa se contureze. Nasul, ochii, gurita, urechiusile bebelusului pe care nu te vei mai satura sa le privesti si sa le adori se formeaza chiar acum.
„Îngrijirea prenatală este foarte importantă pentru sănătatea dumneavoastră și dezvoltarea normală a copilului, deci asigurați-vă că programările la medic sunt o prioritate. Dacă vă încadrați în rândul gravidelor cu risc crescut (ex. avorturi multiple, peste 35 de ani sau o istorie a unor sarcini complicate), medicul va dori să vă vadă cât mai curând posibil și cât mai des pe perioada întregii sarcini. Probabil că deja aveți prima programare la medic. Aveți emoții și e normal. Citește pe larg despre: LUNA 2 de SARCINĂ
Dezvoltarea bebelusului la 6 saptamani de sarcina – Imagini
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in continuare: Saptamana a 7-a de sarcina
Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:
Controlul greutatii corporale in sarcina
Calcularea datei probabile a nasterii
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE