Primele 12 saptamani de sarcina marcheaza primul trimestru al calatoriei de 9 luni, la finalul careia iti vei tine in brate bebelusul. Dar de ce sunt aceste prime 12 saptamani atat de importante?
Primele 12 saptamani de sarcina sunt o perioada de importanta majora in dezvoltarea bebelusului. Nici schimbarile prin care treci tu, ca viitoare mamica, nu sunt deloc de ignorat!
Unele femei pur si simplu stiu imediat ce au ramas insarcinate, atunci cand nici un test de sarcina nu este destul de sensibil incat sa ii confirme asta.
Totusi, multe femei nu realizeaza ca sunt gravide decat in saptamanile 4 sau 5 de sarcina, odata cu intarzierea menstruatiei. Acesta este motivul pentru care femeile sunt incurajate sa isi planifice sarcinile.
Importanta primelor 12 saptamani de sarcina pentru tine
Desi in aceasta perioada poti tine ascunsa vestea sarcinii, caci aparent nu se observa schimbari in ceea ce te priveste, realitatea e ca organismul tau trece acum prin schimbari majore.
Oboseala este caracteristica acestei perioade din viata ta. Este perfect normal sa te simti mereu obosita, avand in vedere ca organismul tau munceste suplimentar ca sa ajute la dezvoltarea viitorului bebelus.
Greturile, matinale sau pe durata intregii zile, sunt un alt simptom comun. Ele se datoreaza unei bruste schimbari a balantei hormonale cu care organismul tau era obisnuit.
Urinarile frecvente apar inca din primul trimestru de sarcina, chiar daca credeai ca uterul este prea mic ca sa influenteze si asta. Aveai partial dreptate, uterul inca are dimensiuni mici, dar drumurile dese la baie se datoreaza hormonilor de sarcina, progesteronul si hCG.
Nici sanii tai nu sunt scutiti de modificari. Ei devin foarte sensibili, se maresc in dimensiuni, iar uneori mameloanele isi schimba culoarea.
Importanta primelor 12 saptamani de sarcina pentru copilul tau
Desi la sfarsitul celor 12 saptamani viitorul bebelus inca mai incape in intregime pe ecranul micut al ecografului, aceasta este poate cea mai importanta perioada din dezvoltarea sa, caci in acest prim trimestru de sarcina au loc implantarea sarcinii si organogeneza.
Cu alte cuvinte, ovulul fecundat trebuie sa reuseasca sa se implanteze in peretele uterin pregatit sa il primeasca. Tot in aceste prime 12 saptamani bebelusului i se formeaza toate partile corpului, pana la cea mai mica unghiuta din varful degetului mic de la picior.
Tot acum se formeaza si toate organele interne, si este esential ca nimic sa nu interfereze cu acest proces. In aceasta perioada fatul este deosebit de sensibil la toate substantele care pot ajunge la el prin circulatia materna, asadar, mami, trebuie sa fii foarte atenta la ceea ce bei, mananci, respiri sau aplici pe piele!
Importanta primului trimestru de sarcina pentru medicul tau
Chiar daca formularea poate fi putin amuzanta, este esential pentru sanatatea ta, a viitorului bebelus si a sarcinii tale, ca primul consult antenatal sa fie programat cat mai devreme si, pe cat posibil, sa fie facut de medicul care iti va urmari intreaga sarcina.
Este responsabilitatea ta sa alegi medicul care consideri ca are cele mai bune referinte si ca ti se potriveste cel mai bine ca stil de lucru. De asemenea, nu este niciodata prea tarziu sa te interesezi care este politica medicului tau in legatura cu nasterea, daca este dispus sa asiste nasteri naturale declansate in miez de noapte, daca iti poate recomanda pe altcineva care o va face, daca iti va raspunde la telefon in afara orelor de program si asa mai departe.
De la prima vizita prenatala medicul iti va recomanda sa faci o serie de analize importante pentru sanatatea ta si a fatului. El va urmari daca organismul tau se afla in perfecta stare de sanatate, daca ai probleme care pot afecta evolutia sarcinii, daca esti deja imunizata impotriva catorva boli pe care ar fi periculos sa le contactezi in sarcina.
Tot in primul trimestru de sarcina, medicul iti va recomanda sa faci dublul test. Este important pentru medicul obstetrician sa aiba date cat mai complete despre tine, pentru a putea actiona in consecinta.
Riscuri importante in primul trimestru de sarcina
Avand in vedere cat de importanta este aceasta perioada pentru dezvoltarea fetusului, este usor de inteles de ce gravidele ar trebui sa acorde o atentie uriasa stilului lor de viata.
Fumatul este foarte periculos pentru bebelus, din prima pana in ultima zi de sarcina. Nu este suficient sa renunti tu la fumat. Evita sa stai in spatii in care exista fum de tigara.
Alcoolul in timpul sarcinii este asociat cu sindromul alcoolismului fetal. Se pare insa ca saptamanile 7-12 sunt deosebit de importante. Consumul de alcool in acest interval se pare ca se asociaza cu un risc crescut de declansare a acestui sindrom. In Marea Britanie medicii recomanda ca in primul trimestru de sarcina sa nu se consume deloc alcool, considerand ca, ulterior, ar putea fi permisa consumarea unui pahar de vin de doua ori pe saptamana.
Medicamentele prescrise de catre medic anterior sarcinii trebuie reevaluate, caci nu toate sunt sigure pentru bebelus.
Rubeola contactata in primele 12 saptamani de sarcina poate determina la bebelus surditate, orbire sau boli cardiace.
Alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Ar trebui sa eviti alimentele procesate si „imbogatite” cu amelioratori de gust, conservanti, coloranti si asa mai departe. De asemenea, evita carnea cruda si lactatele nepasteurizate si redu consumul de cofeina!
Listerioza contactata in primul trimestru de sarcina poate determina moarte fetala si avort repetat.
Toxoplasmoza in primele 12 saptamani determina leziuni cerebrale ireversibile si orbire la bebelus.
Locul tau de munca ar trebui sa fie sigur pentru gravide. Este responsabilitatea ta sa te interesezi in legatura cu acest aspect. Daca lucrezi cu substante chimice, in medii cu poluanti inhalabili, cu agenti patogeni sau in conditii grele, discuta cu medicul tau si cu angajatorul pentru a gasi o solutie in asa fel incat sa fii in siguranta.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.