Ti se pare nefiresc sa porti conversatii cu bebelusul? Iata de ce ar fi bine sa o faci! Studiile confirma ca exista ceva foarte simplu si la indemana noastra care sa sporeasca dezvoltarea inteligentei copilului si anume sa comunicam cu el, sa-i vorbim chiar daca nu pare a intelege, sa ne prefacem ca-i intelegem noi pe ei si sa le “raspundem”.
Inca din timpul sarcinii multe mame se intereseaza ce ar putea face pentru a ajuta copilul sa se dezvolte frumos pe plan psihologic, daca se poate chiar din faza de embrion. Fiindca se spune ca dezvolta inteligenta si favorizeaza atasamentul inca din uter, multe mame vorbesc cu burta lor, canta, poarta “conversatii” cu bebelusul ne-nascut.
De ce este important sa incurajam ganguritul bebelusilor si sa purtam conversatii cu ei?
Ganguritul si silabele fara sens sunt inceputurile comunicarii verbale, un pas important in dezvoltarea copilului. Cand scoate diverse sunete, chiar cand tipa, bebelusul nu face decat sa-si dezvolte comunicarea expresiva, sa exerseze o forma de limbaj. Cand ii dai de inteles ca esti constienta de “vorbele” lui si ii raspunzi, il inveti comunicarea receptiva.
Raspunzandu-i il incurajezi sa continue si sa-si dezvolte abilitatile de comunicare si de ascultare, de transmitere si receptionare a unui mesaj. Studiile care au urmarit interactiune diferita a mamelor cu copiii lor au concluzionat ca in cazul copiilor carora li se dadea impresia ca sunt intelesi, inteligenta lor a sporit.
Cum si cand incep copiii sa vorbeasca?
Desigur ca la inceput comunicarea non-verbala e pe primul loc dar incet-incet apare vocalizarea care intr-un final se transforma in limbaj verbal. Iata etapele:
- Intre 6 saptamani si 3 luni te poti astepta sa auzi din gura bebelusului vocale si gangureli.
- Dupa 4 luni pot aparea “sintagme bebelusesti” de forma “gugu/gaga”.
- Dupa 6 luni pot aparea silabe repetitive gen “mama”, “tata” dar copilul le rosteste fara sa le dea sens.
- Dupa 8 luni unii bebelusi incep sa priceapa sensul unor cuvinte, dar majoritatea vorbesc o bebeluseasca fara sens
- In jur de 1 an incep sa spuna cuvinte simple, cu inteles, gen “apa”, “pa” samd.
Cum pot sa vorbesc cu bebelusul?
Desi a sta toata ziua cu copilul nu iti ofera senzatia unei mari stimulari intelectuale sa tii cont de faptul ca cu cat ii vorbesti mai mult cu atat il ajuti mai mult sa-si dezvolte abilitatile de comunicare si inteligenta lingvistica. Iata ce activitati poti sa faci:
Citeste-i. Nici macar nu trebuie sa fie carti pentru copii, la cateva luni pentru ei este la fel de interesant sa te auda citind rubrica meteo sau romane politiste, asa ca poti imbina placutul cu utilul: citeste-i cu voce tare ce te intereseaza pe tine, va fi o placere sa vezi cat de captivat pare, cu cata atentie te urmareste.
Canta-i. Nu te teme ca te va judeca pentru lipsa urechii muzicale sau ca te va acuza de falset. Ca si in cazul lecturii, nici cantecele nu e obligatoriu sa faca parte din repertoriul pentru copii, poti sa-i canti piesele tale preferate sau poti sa-i prezinti in premiera niste compozitii proprii, de ce nu?
Descrie-i mereu ce faci:”acum urmeaza sa schimbam scutecelul/ il asteptam pe tati sa mergem in parc/ uite cum prepar niste briose/ma uit in oglinda si ma ingrozesc de ce sprancene mi-au crescut de cand nu mai am timp de pensat”. Poate sa-ti para bizar la inceput dar e o buna modalitate de a expune copilul la limbaj verbal.
Poarta dialoguri cu el:”blabla”/”sigur ca da, ai dreptate, e o floare frumoasa!” “gugugaga”/”ai dreptate, si eu am dormit bine”.
Zambeste-i, foloseste diverse tonalitati, minuneaza-te, prezinta-i obiecte si fiinte cu entuziasm, foloseste-te de mimica si gestica.
Pastreaza contact vizual cu bebelusul si lasa-i impresia ca astepti sa iti raspunda, cand ii spui ceva lasa-i timp sa intervina si el cu bebeluseasca lui.
Articuleaza clar cuvintele.
CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă REPEDE și CORECT!
Ce poti face daca nu prea ai abilitati de comunicare cu bebelusul?
Nu tuturor ne vine spontan sa vorbim cu bebelusii, constientizarea faptului ca ei nu inteleg si nu pot raspunde le blocheaza pe unele mame. De asemenea nu toate mamele sunt bune vorbitoare, poate au alte puncte tari si comunicarea bebeluseasca nu e printre ele.
Daca esti si tu la fel, daca nu iti vine in mod natural sa dialoghezi frecvent cu bebelusul caci ti se pare o risipa de energie, nu trebuie sa te stresezi. Poti incepe prin a-i citi copilului, e mai simplu sa-i citesti decat sa te prefaci ca porti o discutie cu el. Dupa ce te obisnuiesti cu rutina lecturii poate iti va fi mai usor sa integrezi in activitatea zilnica si descrieri a ceea ce faci, mici “dialoguri”. Vei observa ca eforturile tale se soldeaza destul de repede cu capacitatea bebelusului de a-si comunica nevoile si altfel decat prin plans.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții
In concluzie: vorbind cu bebelusul ii sporim inteligenta?
In primul rand nu trebuie sa pierdem din vedere ca fiecare copil este unic si compararea cu altii nu este benefica si nu are relevanta. Unii copii au o inteligenta verbala mult mai dezvoltata, incep sa spuna cuvinte mult mai devreme ca altii, unii copii isi dezvolta mai intai alte abilitati si abia apoi incep sa vorbeasca.
Ce vor sa spuna studiile este ca exista o legatura intre vorbitul in mod curent cu bebelusul si dezvoltarea abilitatilor lui verbale. Se stie ca primul an de viata are mare impact asupra intregii vieti ulterioare a unei persoane, in primul an avand loc o crestere semnificativa a creierului. Activitatile si interactiunile din primii ani pot avea un important impact asupra invatarii ulterioare, a dezvoltarii abilitatilor sociale si in general asupra sanatatii fizice si spirituale. Asadar, exista ceva foarte simplu si la indemana noastra care sa sporeasca dezvoltarea inteligentei copilului si anume sa comunicam cu el, sa-i vorbim chiar daca nu pare a intelege, sa ne prefacem ca-i intelegem noi pe ei si sa le “raspundem”. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață