- Ce sunt fontanelele
- Care este rolul fontanelelor
- Când se închid fontanelele
- Controlul fontanelelor
- Ce se întâmplă dacă fontanelele se închid prea repede
- Ce se întâmplă dacă fontanelele se închid prea târziu
- Cum se îngrijește capul unui nou-născut
Fontanelele bebelusului sunt invenții ingenioase ale naturii. Nou-născuții nu au un craniu complet închis, ci mai degrabă un craniu format din mai multe plăci osoase mobile. Zonele dintre aceste plăci osoase se numesc fontanele. Atunci când mângâi capul unui bebeluș poți simți o zonă moale în creștetul capului. Zona este elastică și, dacă privești cu atenție, o poți vedea mișcându-se în sus și-n jos, odată cu bătăile inimii bebelușului. Oricât de înspăimântător pare, nu e nimic ciudat. Această zonă este o fontanelă. O membrană foarte dură, fibroasă și densă care apără creierul bebelușului aflat în continuă dezvoltare.
Fontanela – Ce sunt fontanelele bebelușului
Fontanelele sunt invenții ingenioase ale naturii. Nou-născuții nu au un craniu complet închis, ci mai degrabă un craniu format din mai multe plăci osoase mobile. Zonele dintre aceste plăci osoase se numesc fontanele. Fontanelele bebelusului sunt în număr de 6:
- una în partea din față, la mijlocul craniului, de forma unui diamant, numită fontanela mare sau anterioară; Este cea mai mare dintre fontanele. La naștere, dimensiunea medie a fontanelei anterioare este de aproximativ doi centimetri, dar poate fi mai mare sau mai mică.
- una în spatele capului, de formă triunghiulară, numită fontanela mică sau posterioară; măsoară de obicei mai puțin de 1 cm la naștere.
- câte două de-o parte și de alta a craniului, numite fontanele temporale (fontanelele sfenoide și mastoide).
Doar primele două fontanele sunt mai cunoscute de părinți și prezintă interes în monitorizarea stării de sănătate a copilului.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
Care este rolul fontanelelor
Toți copiii se nasc cu fontanele. Aceste membrane ajută, în primul rând, în momentul nașterii. Prin comprimarea și suprapunea oaselor craniene, capul bebelușului reușește să treacă prin canalul nașterii. Al doilea rol al fontanelelor este de a oferi creierului bebelușului suficient spațiu pentru a se dezvolta. Capul unui nou-născut este mic, dar crește rapid în primii doi ani de viață. Spațiile dintre oasele craniului lasă loc pentru expansiunea rapidă a creierului și a capului.
Când se închide fontanela
Oasele craniului nu se închid complet în timpul copilăriei, deoarece creierul și corpul au încă nevoie de spațiu pentru a crește. Cu toate acestea, odată ce oasele cresc atât de mult încât se umple spațiul deschis și medicii nu le mai simt, fontanelele sunt considerate închise. Fontanele nu se închid toate în același timp. Procesul poate dura doi ani sau mai mult. Cele șase fontanele ale copiilor se închid în această ordine:
- fontanela posterioară – între șase săptămâni și trei luni
- fontanele sfenoidă – până la șase luni
- fontanela mastoidă – între șase și 18 luni
- fontanela anterioară – începe să se închidă la șase luni și nu mai poate fi resimțită între 18 luni și doi ani.
Fiecare copil este unic, astfel încât aceste termene sunt relative. Închiderea lor mai devreme sau mai târziu de vârstele precizate mai sus reprezintă situații normale.
Controlul fontanelelor
Bebelușii merg la control o dată pe lună până la vârsta de 1 an, apoi controalele se răresc. Cu această ocazie, medicul va măsura și monitoriza evoluția fontanelelor. Fontanelele sunt examinate în timp ce sugarul este calm și ținut atât în poziția culcat, cât și în poziție verticală. În anumite cazuri, cum ar fi nou-născuții cu hemangioame multiple sau insuficiență cardiacă, fontanela anterioară este ascultată cu stetoscopul pentru a detecta un zgomot care poate indica o malformație arteriovenoasă.
Palparea fontanelei bebelușului în poziție verticală poate dezvălui o pulsație normală, ușoară. Dacă fontanelele sunt închise și presiunea intracraniană a crescut, percuția produce un sunet lipsit de rezonanță, cunoscut sub numele de semnul lui Macewen (mai rar efectuate acum, manevrele de percuție a cutiei craniene pot releva semnul lui Macewen, un sunet rezonant la sugarii cu fontanela anterioară închisă, dar care este sugestiv pentru diagnosticarea hidrocefaliei – acumulare de lichid cefalorahidian în exces – și a abceselor cerebrale. Oasele vor produce un sunet de vas crăpat).
Sunt analizate orice trăsături faciale dismorfice asociate. Asimetria capului este detectată uitându-se de sus la capul sugarului. Circumferința capului este un indicator important al dezvoltării creierului și ar trebui monitorizată în timp, mai ales dacă fontanelele se închid devreme.
CITEȘTE ȘI: Ecografia transfontanelară – un examen imagistic precis, ușor și neinvaziv pentru bebeluși
Fontanela – Atenție la semne!
O fontanelă adâncită poate indica deshidratarea copilului. Pe de altă parte, umflarea fontanelei poate indica o presiune anormală la nivelul creierului. Medicul va analiza fontanelele când copilul nu plânge și nu este stresat, atât în poziție orizontală, cât și în poziție verticală.
INFO Clubul Bebelușilor: Aspectul normal al fontanelei este ferm la atingere, cu o curbare ușoară spre interior. Când copilul plânge, vomită sau stă întins, fontanelele pot fi mai proeminente, însă revin la normal când copilul se calmează sau este ridicat în poziție verticală.
Ce se întâmplă dacă fontanelele se închide prea repede
Închiderea prematură a fontanelelor este atunci când oasele craniului fuzionează prematur, înainte ca creierul să se fi oprit din dezvoltare. Acest lucru, care poartă denumirea de craniosinostoză, este periculos deoarece poate duce la crearea unei presiuni prea mari în interiorul cutiei craniene. Există două situații aici:
- situația 1, când se închide prematur doar o fontanelă. În acest caz, creierul copilului se va dezvolta normal de cele mai multe ori, însă forma capului va avea de suferit;
- situația 2, când se închid prematur mai multe fontanele. În acest caz, se creează tensiune mare în cutia craniană odată cu dezvoltarea creierului în lipa de loc, iar asta poate cauza leziuni cerebrale, epilepsie, orbire și retard în dezvoltare.
Închiderea prematură a fontanelelor are cauze genetice sau se datorează unor modificări hormonale.
INFO Clubul Bebelușilor: Fontanela anterioară
La vârsta de trei luni, fontanela anterioară este închisă la 1% dintre sugari; la vârsta de 12 luni este închisă la 38% dintre aceștia; și până la 24 de luni se închide în 96% din cazuri. Fontanelele anterioare tind să se închidă mai devreme la băieți decât la fete; dimensiunea inițială a fontanelei anterioare nu este un predictor al momentului în care se va închide.
Ce se întâmplă dacă fontanelele se închid prea târziu
Cele mai frecvente cauze ale închiderii întârziate a fontanelelor sunt acondroplazia, hipotiroidismul, sindromul Down, presiunea intracraniană crescută și rahitismul. Rahitismul rezultat din carența de vitamina D poate cauza această întârziere prin reducerea osteogenezei.
Însă oprirea administrării vitaminei D în acestea cazuri – așa cum se practica înainte – nu se mai aplică decât dacă rezultatele unei analize de sânge scot în evidență o supradozare de vitamina D. Dacă nu, se poate continua profilaxia, chiar dacă fontanela s-a închis.
CITEȘTE aici părerea mai multor pediatri despre nevoia de vitamina D la bebelușii alăptați și la cei hrăniți cu lapte formulă și legătura acestei vitamine cu fontanelele bebelușului: Suplimentarea cu vitamina D la bebeluși
Cum se îngrijește capul unui nou-născut
Au nevoie fontanelele bebelușului de măsuri speciale de precauție? Contrar credinței, în zona fontanelei anterioare creierul nu este protejat doar de stratul de piele. Foița subțire, membranoasă, dură dintre oasele craniului există o foiță oferă toată protecția de care este nevoie. Masajul din timpul spălatului pe cap, de exemplu, nu are nici un fel de influențe negative. Nici spălatul capului și nici pieptănatul.
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele