Metoda Montessori a câștigat din ce în ce mai mult teren și apreciere în ultimii ani. Dar ce-ar fi dacă ți-am spune că principiile sale pot fi aplicate nu numai pe la grădiniță, ci și acasă, inclusiv în… cadă? În scrierile sale despre dezvoltarea copilului, dr. Maria Montessori subliniază importanța activităților individuale, practice, pe care copilul le organizează și le execută singur. Dacă ne gândim la cada de baie, concluzia e evidentă: este un mediu propice învățării, în care copilul se poate juca aproape liber cu apa – unde în altă parte mai are ocazia să încerce asta?
Dacă privim acest tip de experiență ca pe o ocazie de a învăța și de a explora, devine evident și că tipul de jucării folosite este de mare importanță. Modul în care îi sunt ele prezentate copilului contează, de asemenea.
Câteva idei care te vor ajuta sunt:
Să limitezi numărul de jucării lăsate la dispoziția copilului;
Să rotești jucăriile la fiecare câteva săptămâni;
Să creezi un spațiu în care copilul să își poată strânge singur jucăriile, pentru un plus de independență.
În continuare, te invităm să descoperi câteva jucării simple, dar de mare efect.
Jucăriile de stivuit
O colecție de recipiente cilindrice de diametre diferite, care pot fi suprapuse sau puse unul în celălalt, poate părea simplu și neinteresant. Dar acestea îi permit copilului să exerseze turnarea lichidelor dintr-un vas în altul, sau să măsoare volumul fiecărui vas.
Pentru un plus de distracție poți adăuga, acestei colecții, și o serie de măsuri din plastic folosite la gătit. Astfel, cel mic va putea număra câte linguri de un anumit volum încap într-un vas sau în altul.
O colecție de tuburi, pâlnii, rotițe și moriști
De ce să îi cumperi copilului o ”moară de apă” din plastic, deja asamblată și fără oportunități de a-și pune in valoare imaginația, când poți alege o colecție de piese de construcții de acest tip, pe care să le îmbine și reîmbine după bunul plac, studiind efectele alegerilor sale?
Citește pe larg despre: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului
Figurine cu animale marine
Atunci când vine vorba despre materiale Montessori, îți dorești ca ele să fie cât mai realiste și fabricate din materiale cât mai naturale. Atunci când vine vorba despre jucării de apă, lemnul nu e o opțiune, așa că plasticul este acceptabil. Încearcă, totuși, ca aspectul figurinelor să respecte aspectul și proporțiile animalelor reale.
Maria Montessori susține că acest principiu îi ajută pe copii să proceseze mai ușor lumea care îi înconjoară. În plus, animalele cu aspect realist oferă mai multe oportunități pentru educarea limbajului.
Litere și cifre
Alfabetul Mobil, una dintre cele mai cunoscute jucării Montessori, este o cutie cu litere și cifre pe care copilul o poate folosi pentru a scrie primele cuvinte, înainte de a stăpâni abilitățile motrice necesare pentru a face asta cu creionul, pe hârtie.
La nivel psihologic, posibilitatea de a atinge literele, de a le simți forma, face ca alfabetul să devină un lucru mai concret, palpabil, astfel încât stabilirea unei legături e mai ușoară. Plasticul sau spuma sunt materiale potrivite pentru apă, dar e de dorit să eviți variantele magnetice – contactul cu apa ar putea dezlipi magneții, care pot fi periculoși.
CITEȘTE ȘI: Pielea cu dermatită atopică la bebeluși și copii | Diagnostic și tratament corect | INTERVIU
Un kit de joc pentru apa
Nu intra în panică, nu e nimic complicat și îl poți asambla singur, cu câteva zeci de lei într-un magazin ”cu de toate”. Practic, este vorba despre câteva seturi de linguri-măsură și lingurițe – măsură pentru gătit, de un recipient cu pulverizator reglabil și un altul cu dozator, câteva căni de plastic, cu și fără cioc, pipete de plastic de diferite dimensiuni, un furtun (asemănător celui de la o batista bebelușului, de exemplu) cu diametru îngust și orice alte obiecte sigure, care îi permit copilului să experimenteze.
Nici nu îți trece prin minte câte legi ale fizicii pot fi descoperite, în mod empiric, de către copil, sau câte ”de ce”-uri poate genera acest fel de activitate!
Un set de flacoane pentru zborul cu avionul
Montessori are ca scop central stimularea independenței copilului. Pentru asta, poate fi o idee foarte bună să îi pui, în recipiente de dimensiuni mici, cum sunt cele dedicate zborului cu avionul, șamponul, gelul de duș și alte loțiuni pe care, poate, le folosiți pentru spălat. Chiar dacă, probabil, va avea nevoie de ajutor, e important să îi oferi micuțului ocazia de a prelua controlul asupra momentului de igienă și asupra propriului corp.
Un set de cârlige cu ventuză, amplasate la o înălțime accesibilă pentru copil, poate fi folosit pentru a susține halatul său de baie și prosoapele. Toate aceste accesorii au darul de a spori accesibilitatea unor obiecte proiectate, mai degraba, pentru adulți, stimulând independența și sentimentul de reușită.
E foarte important să îi oferi copilului tău ocazia de a experimenta cu toate aceste jucării, dar și mai important este să nu uiți că siguranța este primordială! Copiii nu trebuie lăsați singuri, nesupravegheați, în cadă, indiferent de cât de mic e nivelul apei sau cât de în siguranță ar părea că sunt!
CITEȘTE ȘI: 3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul