Răcelile sunt normale, mai ales la cei mici. Dar să îți vezi bebelușul chinuindu-se să sugă, cu nasul înfundat, și să te gândești cât de rău se simte, probabil, fără să fie măcar în stare să se plângă de asta, este tare greu pentru orice mamă. E imposibil să nu îți faci griji, mai ales la primele răceli, suntem aici să te ajutăm.
Care e vârsta medie la care răcesc bebelușii prima dată?
Conform Academiei Americane de Pediatrie, majoritatea copiilor trec prin 8 – 10 răceli înainte de a împlini vârsta de 2 ani. De multe ori, ca părinte, ai senzația că micuțul tău e răcit toată toamna și iarna. Este normal și asta, timpul petrecut la interior determină o expunere de durată la o concentrație mare de microbi. E bine să te pregătești cu accesorii utile, ca să depășiți mai ușor virozele de sezon, iar lista acestora poate include următoarele produse.
Termometru rapid și inteligent
Deși febra te sperie, probabil (are darul acesta, în rândul părinților), ea este un mecanism natural de apărare al organismului. Ai nevoie, însă, de un termometru de bună calitate, adaptat vârstei copilului, pentru a o putea măsura corect și pentru a-i transmite medicului informațiile legate de evoluția sa. La copiii mai mici de un an, termometrul rectal este cea mai fiabilă soluție. Alege unul cu vârf flexibil, eventual cu măsurare rapidă, pentru a reduce disconfortul celui mic. După vârsta de un an, deși măsurarea rectală a temperaturii rămâne cea mai fiabilă cale, poți apela și la soluția termometrului de frunte, de pildă.
CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
Suzetă cu dispenser de medicamente
Medicamentele cu administrare acasă pentru bebeluși se prezintă sub formă de siropuri. Suzeta cu dispenser este o suzetă obișnuită, care are atașat un mic rezervor în care poți pune medicamentele pe care bebe le are de luat. Reflexul natural de supt este un stimul important în această situație, iar micuțul este stimulat, de starea generală modificată, să sugă pentru alinare. În plus, designul special și tehnica naturală de supt fac ca siropurile să ajungă, cu un flux adecvat, direct în partea din spate a gurii, spre gât, de unde pot fi înghițite ușor fără a fi scuipate și fără a le fi perceput gustul.
Umidificator
Atunci când ești răcit, aerul uscat nu face decât să accentueze simptomele și disconfortul. Din acest motiv este important să ai, acasă, un umidificator, astfel încât să poți menține umiditatea în intervalul 50 – 60%. Astfel, nasul are un risc mai mic de a rămâne veșnic înfundat, gâtul va ustura mai puțin, respirația va fi îmbunătățită iar secrețiile – mai ușor de eliminat prin tuse.
Folosește, întotdeauna, un umidificator cu funcție anti-mucegai. Alege un model care poate fi curățat ușor și bine – unele dintre ele au un rezervor cu gura atât de mică sau cu o formă atât de neregulată, încât se transformă rapid într-un veritabil rezervor de mucegai.
Higrometru
O stație meteo sau un ceas cu higrometru reprezintă un accesoriu foarte util, indiferent dacă ai în casă un bebeluș răcit, sau nu. Cu ajutorul higrometrului poți măsura umiditatea din locuință și poți lua măsurile necesare pentru a o păstra între limitele adecvate: 40 – 60%. Un aer prea uscat predispune la apariția răcelilor, accentuând uscăciunea mucoaselor respiratorii, în timp ce un aer prea umed contribuie la formarea mucegaiului. CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Batista bebelușului
La vârste mici, copiii nu știu să își sufle nasul. Iar un nas înfundat și plin de secreții, la un copil de vârstă mică, reprezintă o rețetă sigură pentru apariția otitelor. Batista bebelușului înlocuiește nevoia de suflare a nasuui, extrăgând cu blândețe – în combinație cu folosirea serului fiziologic sau al spray-urilor cu apă de mare – secrețiile nazale care îl împiedică pe copil să respire.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
Antitermice
Experiența de părinte te va învăța relativ repede că e preferabil să ai în casă două antitermice cu substanțe active diferite pentru a putea gestiona febra asociată răcelilor, dacă și când e nevoie. Paracetamolul și ibuprofenul sunt disponibile sub diverse denumiri comerciale, cu diferite arome, și reprezintă instrumente în general sigure de luptă împotriva febrei. Ai grijă să le folosești conform recomandărilor medicului, să eviți supradozajul și să le combini, întotdeauna, cu metode fizice de scădere a temperaturii: dezbrăcarea copilului până la scutec, aerisitul camerei în care stă, o baie cu apă călduță, comprese reci, împachetări și așa mai departe.
CITEȘTE ȘI: Novocalmin supozitoare poate să scadă rapid febra dar nu se administrează sub vârsta de 4 ani!!!
Înghețată
La copiii mai mari de un an, o porție de înghețată naturală sau de săruri de rehidratare înghețate reprezintă o soluție excelentă de a ameliora durerea de gât. Poți prepara rapid înghețată pe băț dintr-un amestec de suc de portocale și o banană, date prin blender împreună și puse la congelator.
Întotdeauna, ține legătura cu medicul copilului în perioada răcelilor acestuia, mai ales în cazul bebelușilor sau atunci când starea generală e modificată, copilul e apatic și refuză mâncarea sau, și mai grav, hidratarea. La copiii mai mari de un an, a căror stare generală rămâne bună, consultul medical trebuie programat după 3 – 5 zile de febră.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 5 Cele mai frecvente GREȘELI ale părinților când copilul este bolnav, unele putând fi chiar fatale