Descoperă de ce novocalmin supozitoare copii 1 an poate fi periculos și de ce ar trebui evitat în automedicația la domiciliu. „Automedicația la domiciliu este cea care ne îngrijorează și frica părinților de febră, care uneori este atât de mare încât pot administra doze repetate sau mai mari decât necesar în nerăbdarea de a vedea copilul fără temperatură.
Ne temem de acea cutie cu supozitoare cu metamizol (novocalmin, algocalmin pentru adulți) pe care o pot deține la domiciliu și de care pot face abuz, fără a ști că de fapt este un lucru periculos“ spune Dr. Iulia Balint-Boia, medic specialist pediatru. Acesta este un supozitor care scade rapid temperatura, dar puțini părinți știu că nu se administrează sub vârsta de 4 ani deși se menționează clar în prospectul medicamentului.
Ce riscuri prezintă algocalminul la copii?
Dr. Iulia Balint-Boia, medic specialist pediatru: Atât la copii cât și la adulți, substanța activă din novocalmin poate induce neutropenie – scăderea numărului neutrofilelor din sânge, mergând până la forma extremă, agranulocitoză – scăderea numărului leucocitelor. Acest lucru predispune la infecții, unele severe, întrucât neutrofilele reprezintă prima linie a noastră de apărare în fața atacurilor microbiene. Dacă avem vedere că multe infecții virale pot produce și ele neutropenie (cum se poate întâmpla, de exemplu, în mononucleoză infecțioasă), tratând temperatura crecută a corpului din infecții virale cu algocalmin putem accentua această neutropenie.
INFO Clubul Bebelușilor
Neutropenie = scăderea numărului neutrofilelor, care fac parte din categoria celulelor albe. Rolul lor e să lupte împotriva bacteriilor care ne agresează organismul, fiind considerate adevărate celule-gardian. În lipsa lor, riscul de infecții bacteriene crește.
Agranulocitoză = scăderea numărului unor celule din sânge denumite granulocite. „Deoarece agranulocitoza apare în mod neașteptat și este independentă de doză și de durata tratamentului, în cazul apariției febrei și/sau inflamației amigdalelor și/sau ulcerațiilor în gură trebuie să întrerupeți imediat tratamentul și să vă prezentați la medic; acesta vă va recomanda efectuarea de urgență a unui test al sângelui (hemograma). Continuarea administrării Algocalmin crește riscul de deces.“ (extras din prospectul Algocalmin comprimate, 500 mg).
CITEȘTE ȘI: Neutrofile Scăzute sau Crescute – Ce semnifică și care sunt cauzele
Care sunt reacțiile adverse ale administrării de Novocalmin (algocalmin) la copii?
Dr. Iulia Balint-Boia, medic specialist pediatru: În afară de acest risc sever, putem să ne mai confruntăm cu erupții cutanate induse de substanța activă din novocalmin, alergii, bronhospasm la cei cu hipersensibilitate și altele.
De ce s-a interzis administrarea Novocalminului (algocalmin) în unele țări, iar în altele s-a reglementat administrarea lui numai pe bază de rețetă? Autoritățile sanitare din mai multe țări (de exemplu SUA) au pus în balanță riscurile administrării novocalminului (supozitoarelor su algocalmin) versus potențialele beneficii (efect antialgic, antipiretic, antiinflamator) și au considerat că riscurile sunt prea mari pentru a permite folosirea algocalminului la copii. În alte țări se acceptă folosirea în urma prescripției medicale justificate, există la liber sau se recomandă folosirea doar pentru adulți sau copii peste 4 ani.
Țara noastră ce poziție are vizavi de Novocalmin la copii? De ce?
Dr. Iulia Balint-Boia, medic specialist pediatru: În țara noastră, novocalmin (algocalmin supozitoare) se poate administra doar cu prescripție medicală și în farmacii ar trebui să nu fie eliberat decât cu prescripție medicală. Se merge pe ideea că se evită cât se poate de mult la copiii sub 4 ani.
În țara noastră se recomandă și administrează la camera de gardă
Și, totuși, algocalminul continuă să fie administrat copiilor în România, mai ales când este vorba despre o temperatura care nu cedează la alte medicamente antifebrile. Și asta, cu avizul medicului, de la camera de gardă. Există situații în care se ajunge la urgență, temperatura e refractară la tratament, au fost epuizate toate variantele terapeutice sau dacă ar fi administrate în continuare ar fi risc de supradoză. Și atunci, în camera de gardă este posibil să se primească metamizol (substanța activă din novocalmin, aceasta din urmă fiind denumirea comercială a medicamentului) în diverse variante (intrarectal sau injectabil). Dacă se ajunge la o astfel de situație de urgență, cu copilul sub supraveghere medicală, putem presupune că au fost cântărite riscurile și beneficiile și decizia personalului medical a fost luată spre binele copilului în acel moment.
Când se recomandă, totuși, administrarea de algocalmin la copii și sub ce formă?
Dr. Iulia Balint-Boia, medic specialist pediatru: Orice tratament pentru tratarea febrei la copilul mic este sub forma supozitoarelor sau siropurilor cu doza calculată de medic în funcție de numărul de kilograme. Novocaminul (supozitor pe baza de algocalmin) ar trebui rezervat pentru administrarea în spital, pentru dureri severe sau alte situații când orice variantă pe care o avem nu ne ajută.
Dar ceea ce ne îngrijorează pe noi este, de fapt, automedicația la domiciliu și frica părinților de febră, care uneori este atât de mare încât pot administra doze repetate sau mai mari decât este necesar în nerăbdarea de a vedea copilul fără temperatura. Ne temem de acea cutie cu supozitoare cu metamizol pe care o pot deține la domiciliu și de care pot face abuz, fără a ști că de fapt este un lucru periculos.
Același lucru este valabil pentru orice medicament! Luat antibiotic pentru ca aveau o cutie în casă și avea temperatura copilul, oprit diareea cu medicamente probabil inadecvate copiilor pentru că a mers pentru adulți, exces de orice medicament luat fără acordul sau prescripția unui medic. Un medic pediatru sau de familie va ști care medicamente nu sunt în regulă de administrat copiilor și nu le va prescrie.
Însă automedicația la domiciliu este problema, de fapt! Sfaturile pe Internet și întrebările „copilul meu are o anume afecțiune, voi ce ați dat?“ sunt periculoase! Medicamentele și tratamentele trebuie să fie prescrise individualizate de către un medic. Experiența cuiva nu este neapărat egală cu altei persoane. CITEȘTE ȘI: Consecintele abuzului de antibiotic
Temperatura sperie orice părinte. Cum ne sfătuiți să o scădem repede acasă?
Dr. Iulia Balint-Boia, medic specialist pediatru: Temperatura, în general sperie mult părinții și vor face tot posibilul pentru a o scădea rapid. Trebuie însă ținut cont de mai mulți factori: niciun medicament nu acționează rapid! Febra este mecanismul organismului de luptă împotriva agresiunii microbiene. Ea este doar efectul infecției și când se tratează, cauza dispare (fie prin tratament, fie prin organismul care reușește să lupte). Paracetamolul și ibuprofenul sunt la îndemâna tuturor, dar efectul se poate lăsa așteptat după administrare un timp variabil: o jumătate de oră, o oră sau mai mult. În acest timp, un copil fără frisoane se poate lăsa dezbrăcat, în scutec, se pot face băi hipotermizante, împachetări. O mare atenție trebuie acordată hidratării – copilul trebuie să se hidrateze, în starea febrilă se deshidratează rapid și este important să-i oferim lichide (nu fierbinți). Și ele ajută la procesul de echilibrare termică a organismului.
Cât de mult se poate amâna administrarea medicamentelor care scad temperatura dacă acționăm împotriva febrei cu metode fizice – împachetări, hidratare etc.?
Dr. Iulia Balint-Boia, medic specialist pediatru: În cazul bolilor acute, în primele zile temperatura corpului poate reveni rapid și să crească mult. Aceleași măsuri (n.red.: împachetări, băiță, hidratare, paracetamol, ibuprofen) le aplicăm pentru fiecare episod febril. Însă dacă starea copilului este alterată – este letargic, geme, nu își revine nici când febra nu mai este prezentă, este necesar un consult medical. La o cameră de gardă sau în spital sunt și alte metode de scăzut temperatura – perfuzii de reechilibrare și altele.
Să zicem că ne luăm inima în dinți, ne înarmăm cu răbdare și facem toate aceste manevre pentru a scădea febra copilului și a amâna administrarea medicamentelor. Pot face la fel și părinții ai căror copii au făcut convulsii?
Dr. Iulia Balint-Boia, medic specialist pediatru: În cazul unui copilul cu istoric de convulsii febrile, o maximă atenție este necesară în prima zi de infecție acută când temperatura poate crește rapid și riscul de repetare al episodului convulsiv este mare. În acest caz, este important să instruim părinții asupra măsurilor pe care le pot lua la domiciliu (inclusiv să dețină tratament anticonvulsivant). Astfel, aceștia ar trebui să fie atenți la:
- semne de gravitate care ar trebui să-i trimită la medic: o stare alterată, copilul este somnolent, letargic, refuză consumul lichidelor, are tulburări neurologice asociate febrei (n.red.: probleme de vorbire, respirație, motrice);
- simptome îngrijorătoare: tuse, respirație dificilă, modificări ale urinei sau lipsa acesteia (care înseamnă semn de deshidratare), scaune multe modificate, vărsături, sensibilitate la lumină. CITEȘTE ȘI: Viral sau bacterian, cum îți dai seama?