Una dintre cele mai mari temeri ale mamicilor de bebelusi si copii mici este reprezentata de complicatia care poate sa intervina atunci cand micutii fac infectii respiratorii si termometrul arata o temperatura mare sau care creste foarte repede existand riscul de aparitie a convulsiilor febrile. Intervalul de varsta in care convulsiile febrile se manifesta cel mai intens incepe de la varsta de 6 luni si poate merge chiar si pana la 5 ani, vorbind de un termen mediu. Odata cu maturarea sistemului nervos, dar si cresterii imunitatii copilului odata cu inaintarea in varsta (deci si a rezistentei mai mari la infectii) aceste crize dispar de la sine. Dar ce inseamna o convulsie febrila, ce urmari poate avea si, mai ales, cum trebuie sa actionati daca sunteti singur sau singura acasa cu copilul manifesta o convulsie febrila ?
Ce sunt convulsiile febrile?
Convulsiile febrile sunt miscari necoordonate ale corpului determinate de dezechilibre la nivel cerebral, dezechilibre favorizate de imaturitatea sistemului nervos central care nu este suficient de capabil la varsta plapanda a celor mici sa raspunda corespunzator mai ales unei cresteri bruste de temperatura corporala. Desi manifestarea unei convulsii febrile este deosebit de impresionanta, mai ales pentru parintii copilului, majoritatea specialistilor clasifica fenomenul ca fiind total inofensiv. Sunt mai frecvente la copiii ai caror parinti au avut convulsii febrile, ceea ce inseamna ca exista o influenta genetica. Si sunt mai frecvente in special la copii de varste mai mici, ponderea fiind intre copii cu varste cuprinse intre 12 si 18 luni. In functie de complexitatea lor, convulsiile febrile sunt impartite in doua categorii:
- convulsii febrile simple caracterizate de o durata scurta, in medie 2-3 minute si o singura manifestare in decursul a 24 de ore
- convulsii febrile complexe in cazul carora durata depaseste 5 minute si poate dura pana la 15 minute sau mai mult, se repeta o data sau de mai multe ori in decursul a 24 de ore; exista modificari neurologice dupa terminarea crizei.
Cum se manifesta si ce trebuie facut in timpul unei convulsii febrile?
Copilul poate prezenta semne de agitatie sau anxietate, faza urmata aproape imediat de miscari spastice (asemanatoare unor tremuraturi), necoordonate. Corpul este foarte incordat, se zbate ritmic si copilul este inconstient pe durata unei crize de convulsie febrila. Pot aparea pierderi de urina sau materii fecale, semne de cianoza (invinetire) sau paliditate pronuntata. Respiratia se diminueaza sau chiar se opreste, ochii sunt mariti sau, uneori, globii oculari se misca inconstient. Persoana care se afla in momentul declansarii convulsiei febrile trebuie sa se asigure ca copilul nu este in pericol sau se poate lovi. Cel mai bine ar fi sa-l puneti pe jos, departe de orice obiect de care s-ar putea lovi, cu corpul intors pe o parte pentru a preveni sufocarea.
Nu administrati apa, medicamente sau mancare. Nu-l scuturati, strigati sau loviti. De cele mai multe ori durata este de ordinul minutelor (in medie 5 minute), cu revenire spontana, dar se poate prelungi. Copilul nu-si va aminti aproape nimic despre acest lucru dar va prezenta semne de oboseala sau indispozitie si cel mai probabil va adormi. O atentie speciala trebuie acordata in conditiile in care buzele copilului se invinetesc foarte tare in timpul unei crize de convulsie febrila, moment in care trebuie apelat medicul de urgenta, iar pana la venirea medicului trebuie sa aplicati manevre de resuscitare (respiratie gura la gura). CITEȘTE SI: Copilul cu febră și abuzul de antitermice
Ce trebuie facut dupa terminarea crizei?
Trebuie sa solicitati un consult de specialitate in urmatoarele cateva zile dupa criza de convulsie febrila, asta insemnand vizita la un medic neurolog care va exclude o eventuala meningita sau encefalita. Apoi medicul va va indica sa faceti o encefalograma copilului, pentru a putea vizualiza daca s-au produs leziuni asupra creierului. Indicatia de encefalograma este data in special de durata crizei, cel mai ades facandu-se daca criza a fost complexa, deci a durat mai mult de 2-3 minute. CITEȘTE ȘI: Cum scădem febra la copii fără medicamente
Riscul de reaparitie al unei convulsii febrile
Aproximativ 60% dintre copii care au avut un episode de convulsie febrile nu il vor mai face si pe al doilea. Factorii de risc pentru recurenta includ:
- varsta copilului (cu cat copilul este mai mic sau are sub 12 luni de viata, cu atat riscul este mai mare),
- durata redusa a intre debutul febrei si aparitia crizei
- valoarea temperaturii (cu cat temperatura este mai redusa atunci cand s-a manifestat convulsia, cu atat riscul este mai mare)
- si, in ultimul rand, antecedentele familiale.
Prevenirea si tratamentul convulsiilor febrile
Profilaxia convulsiilor febrile este una foarte simpla si consta in tratamentul (atentie!) PROMPT in reducerea temperaturii corporale. Orice episod febril trebuie tratat cu mult mai multa atentie decat la copii care nu au facut crize de convulsie febrila. Si, daca in general, se spune ca nu trebuie sa administram imediat antitermice unui copil cu febra lasand astfel sistemului imunitar posibilitatea de a face anticorpi si a se “lupta” putin cu boala, situatia se schimba dramatic in ceea ce priveste viteza de reactia a parintilor in a scade febra unui copil cu antecedente in convulsii febrile. De obicei, medicul va va recomanda sa aveti in permanenta la domiciliu medicamentele recomandate in crizele de convulsii febrile.
Complicatiile convulsiilor febrile
Complicatiile ce pot aparea in urma unor crize de convulsii febrile sunt rare, aproximativ 2-5% dintre copii care au avut o convulsie febrila manifesta complicatii, dar pot aparea. Ele pot fi de ordin fizic, in timpul crizei (aspirarea de secretii in caile respiratorii, traumatisme, muscarea limbii sau hipo-ischemie cerebral – oprirea respiratiei si, deci, sufocare) sau leziuni cerebrale sau retard in dezvoltarea neuropsihomotorie. O alta complicatie a convulsiilor este riscul de 3-4% de aparitie a epilepsiei pe parcursul vietii copilului. Tocmai de aceea, un consult medical de specialitate imediat dupa o criza de convulsie febrila (adica maximum 2-3 zile) este mai mult decat indicat pentru a elimina posibile complicatii viitoare.
Concluzii
Convulsia febrila are o manifestare impresionanta dar, de cele mai multe ori, fara urmari in dezvoltarea normala a copilului. Este foarte greu, mai ales din punct de vedere emotional, de gestionat o astfel de criza dar, incercati sa va pastrati calmul si daca se produce o astfel de criza luati masurile de prim-ajutor mentionate mai sus, solicitati ambulanta de urgenta iar, pana la venirea medicului cel mai important lucru de monitorizat este respiratia copilului dumneavoastra. In zilele de dupa manifestarea unei convulsii febrile adresati-va neaparat unui medic de specialitate.
Daca esti parintele unui copil care a avut convulsii febrile sau cunosti un copil cu o astfel de manisfetare, impartaseste cu noi experientele tale! CITEȘTE ȘI: Novocalmin supozitoare poate să scadă rapid febra dar nu se administrează sub vârsta de 4 ani!!!