Îngrijirea nou-născutului implică un cumul de acțiuni făcute cu scopul de a asigura un mediu cât mai sănătos, sigur, prielnic, creșterii și dezvoltării. Este important a se ține cont de vârsta celui mic, de personalitatea sa (temperamentul poate dicta reacțiile de acceptare sau respingere ale îngrijirii), de stadiul de evoluție și mediul în care se află, și de a corela activitățile specifice cu toți acesti factori. O îngrijire optimă, corespunzătoare, presupune atât experiența, cât și atenție sporită de responsabilitate. Si, să nu uitam, mult calm și mai ales dragoste!
Din partea produselor Bambo Nature puteți sta linistiți, dragi părinți. Aveți garantată menținerea sănătății pielii copilului, printr-o igienă perfectă. Ingredientele ce stau la baza realizării scutecelor, cremelor, loțiunilor, șervețelelor și unguentelor marca Bambo Nature, nu conțin clor, coloranți, parfumanți sau alte elemente chimice, cu potențial dăunator epidermei și sănătații, în general.
Materialul de față cuprinde cele mai bune sfaturi cu detalii despre îngrijirea buricului, schimbarea scutecului, tratarea eritemului fesier, rutina de îngrijire a pielii si frecvența îmbăierii bebelușilor.
Igiena buricului – rutina de cel mult 14 zile
Dupa cum stiți, bebelușul este legat de placenta prin cordonul ombilical. La naștere, acesta se sectionează, procedura nefiind una dureroasă. Rezulta un bont ombilical, ce necesită monitorizare atentă, pentru a nu expune nou-născutul la infecții.
Inițial, buricul e doar o plagă acoperită de o crustă cu urme de sânge care cade singură, cam în două săptămâni. Dacă o îndepărtați forțat, cicatrizarea definitivă a rănii va dura foarte mult.
Toaletarea se desfașoară pe masa de înfășat, având la îndemână cele necesare: apa oxigenată, solutie antiseptică, șervetele umede Bambo Nature (contin doar ingrediente derivate din plante, sunt certificate cu Nordic Swan Ecolabel si Asthma Allergy Nordic, fiind o alegere durabilă și sigură, atât pentru bebeluș, cât și pentru mediul înconjurător), bețișoare cu vată, tampon steril, scutec. Buricul se curăță bine, cu simț de răspundere, prima data fiind tamponat cu apă oxigenată, prin miscari bânde (folositi betișorul cu vată sterilă). Plaga ombilicala trebuie apoi stearsa delicat, cu o compresă din tifon. La final, tamponați ușor rana cu un antiseptic care să o usuce (alcool alb sau spirt medicinal).
Schimbarea scutecului – se învață rapid, se descurcă toți părinții
Procedura se desfașoară tot pe masa de înfășat sau pe orice suprafață curată, uscată, acoperită cu o pânză moale, într-o cameră cu temperatură adecvată și având la îndemână cele necesare: scutec nou Bambo Nature (produs în Danemarca, fară ingrediente care să irite epiderma, de tipul clorului, parfumantului, parabenilor sau a altor compuși chimici), pungă de plastic/hârtie, unguent pentru cazul în care pielea copilului este iritată, servețele umede.
Aveți de urmat câțiva pași. Desprindeți scutecul murdar pe lateralele sale, în zona benzilor de tip arici (să stea desfăcut, să nu se atingă de piele). Ștergeti orice urmă de murdărie. Ridicați ușor fundulețul copilului, prinzându-l de glezne. Împăturiți scutecul murdar sub copil, astfel încât epiderma să rămână în contact cu partea curată. Apoi, cu un șervețel umed (ori o bucată de pânză umezită) curățați cu atenție zona genital fesieră. În cazul fetițelor, igienizarea se va face din față către spate, evitându-se astfel riscul unor infecții cu diverse bacterii. Scutecul murdar se schimbă cu unul nou, având grijă să-l fixați într-o poziție adecvată. Produsul are o linie de design extrem de plăcută, care, alături de textura prietenoasă, oferă copilului maximum de confort. În cazul nou-născuților, se recomandă a nu le acoperi buricul cu scutecul. Dacă alegeți Bambo Nature, produsul e special decupat în partea din față-sus, pentru a nu acoperi regiunea ombilicală.
Întotdeauna alegeți măsura corectă! Nu trebuie să-i fie bebelușului nici prea strâns, nici prea lejer, ci PO-TRI-VIT. Scutecul murdar se împăturește (se rulează strâns ca o minge), se izolează într-o pungă sigilată și se aruncă la containerul cu gunoi menajer. Daca alegeți să fiți prietenoși cu mediul, folositi pungile din hârtie, biodegradabile (pliate cât mai strâns). În călătorii ori dacă, pur și simplu, n-aveți unde arunca scutecul murdar, utilizați pungile speciale resigilabile.
Tratarea eritemului fesier – cu rabdare si produse adecvate, se rezolva
In acest caz, măsurile se iau urgent, chiar de la primele semne ale iritației. Aveți de urmat cățiva pași. Spălați cu apă caldă zona înroșită. Atent, delicat, cu grijă, fără a folosi săpun ori alte produse specifice de curățare. Prin tamponare ușoară cu un prosop confectionat 100% din bumbac, se usuca pielea atat din zona fesiera, cat si din zonele adiacente. Daca pielea este deja infectată, aplicați unguente antiseptice, antimicrobiene, antifungice, cu rol de protecție (pe bază de zinc), lăsând deoparte pudra de talc, posibil toxică pentru bebeluși.
Citește pe larg despre: 10 Remedii împotriva apariției iritației de scutec, cum să avem bebelușul sănătos și fericit
Se recomandă eliminarea temporară a citricelor din alimentație și alegerea unor scutece de calitate foarte bună, de marime potrivită. Bambo Nature se încadrează perfect în cerințe, fiind un produs realizat fără ingrediente iritante, de tipul clorului, parfumantului, parabenilor sau a altor compuși chimici. E indicat, de asemenea, a se renunța la scutec, doar pentru perioade scurte de timp. A expune zona afectată la aer liber, înseamnă uscarea și vindecarea mai rapidă a eritemului fesier.
Rutina de îngrijire a pielii, zi de zi, cu drag și delicatețe
Deoarece pielea nou-născuților este sensibilă, îngrijirea exclude folosirea produselor pentru adulți, recomandările vizându-le doar pe cele concepute special pentru cei mici. Esențial este ca iritatiile cutanate, eczemele, deshidratările, să fie evitate. O problemă frecvent întâlnita încă din primele zile de viață este cum anume se poate menține pielea bebelușului la un nivel optim de hidratare. Soluția e simplă, la îndemână, piața de profil oferind o gamă extrem de variată de creme, loțiuni, pudre și săpunuri, testate dermatologic, adresate numai copiilor. Le diferențiază consistența, procentul de apă din conținut, tipul ingredientelor folosite, textura.
Bambo Nature vă propune o linie de îngrijire pentru copii, excelent gândită și cu materii prime atent selectionate, alcătuită din creme cu efect calmant sau hidratante (38% lipide, extrem de benefice pentru pielea uscată), loțiune de corp (lasă pielea bebelușului fină, grație conținutului de 23% lipide), gel de duș și șampon de tipul “fără lacrimi”(pentru piele și scalp sensibile, nu conține ingrediente care pot irita ochișorii).
Pudrele pediatrice, utilizate foarte des în trecut (de către mamele și bunicile noastre) prezintă acum mai multe riscuri decât beneficii, fapt pentru care multi medici nu le mai recomandă, ghidându-se după principiul « Mai bine previi decât să tratezi ! »
Referitor la folosirea săpunurilor, se recomandă a nu utiliza variantele lor parfumate, antibacteriene, cosmetice. Tineți cont că pielea bebelușilor e gingașă, delicată și nu suportă acțiunile agresive, fie ele și de igienizare. Atăta timp cât copilul e foarte mic, produsele folosite la îngrijirea lui trebuie să îndeplinească anumite condiții: să fie hipoalergenice, să curețe blând epiderma, sp nu conțină parfumanți, coloranți si alte elemente toxice, să aibă 0% SLS, acel spumant chimic dăunator sănătății.
Imbăierea bebelușului, cât de des se face? Nu exagerați, pielea bebelușilor e sensibilă!
Conform specialistilor de la AAP (Asociația Americană de Pediatrie), un numar de trei îmbăieri pe săptămână este suficient pentru igiena nou-născutului. Bebe nu e deloc activ, nu face sport, nu aleargă, nu transpiră ca adulții. Spălarea totală zilnică (din cap până-n picioare) i-ar putea provoca uscarea pielii. Epiderma oricum este supusă deshidratării, prin simplul proces de tranziție din mediul intrauterin (unde hidratarea se făcea datorită lichidului amniotic) la cel extrauterin. Indiferent de câte băi decideți să-i faceți micuțului, luați în calcul câteva reguli, mult mai importante decât frecvența lor.
Tineți în cădiță apa caldă, nicidecum fierbinte. Nu folosiți săpunul în zona feței. Apelați la cantitați mici de produse sănătoase, naturale, fără elemente chimice în compoziție. Aici vă facem cunostință cu șamponul și gelul de dus Eco Bambo Nature, o variantă concepută pentru piele si scalp sensibile, fără ingrediente iritante care să provoace lacrimi. Produsul este vegan, fara parfumant, testat dermatologic și, nu în ultimul rând, la îndemâna voastră. Curățați cu miscări blânde scalpul bebelușului, ajutandu-vă de o perie moale (îndepartează crustele seboreice) și o cantitate mică de șampon. In cazul epidermei iritate, limitați baia la 10 minute și folosiți un gel de duș/săpun fără ingrediente chimice.
Știați ca nou-născuții au un parfum unic, specific, dulce și de-a dreptul încântător, emanat de pielea lor catifelată? N-o spunem noi, ci oamenii de știință. Nu cei englezi, despre ale caror studii zilnic tot auzim cate ceva, ci japonezi, de data aceasta cercetarea fiind realizată de catre specialiștii de la Kobe University. Poți proteja epiderma bebelușului tău, încă din prima lui zi de viață, alegând gama de îngrijire a pielii BAMBO Nature! Produsele, fără parfum și coloranți, contin doar ingrediente naturale, vegane, organice.