Doctorii nu te fac sănătos. Nutriționiștii nu te slăbesc. Profesorii nu te fac mai inteligent. Până la urmă, responsabilitatea este doar a ta – Naval Ravikant
Pe lângă alte ingrediente, hainele pentru bebeluși sunt adesea confecționate și cu o varietate de elemente chimice. Unele sunt eficiente pentru menținerea confortului și a sănătății, iar alte substanțe pot fi toxice, cu posibile efecte negative asupra organismului. În materialul de față, vom povesti despre chimicalele prezente in îmbrăcăminte, felul în care acestea ar putea dăuna copiilor (pe termen lung), făcând câteva referiri la clor, coloranți, parabeni, plumb și parfumanți.
În urma unor recente teste efectuate pe produse textile destinate copiilor, s-a demonstrat că unele articole conțin substante chimice, cunoscute sub denumirea PFAS. Vorbim despre un nivel nepermis de ridicat al valorilor rezultate, îngrijorător, nesănătos, necunoscut. Cuprinzând peste 4700 de substanțe chimice, grupa PFAS de perfluoroalchilate și polifluoroalchilate este o clasă de compuși sintetici folosiți pe scară largă, ce se tot acumulează treptat, discret, toxic, atât în organism, cât și în mediul înconjurător. Fiind extrem de persistente, veșnicele substanțe de care nu mai poți scăpa (așa mai sunt PFAS numite) pot cauza probleme de sănătate. Toxice, omniprezente, se regăsesc aproape în orice, de la apa de băut (ca urmare a utilizării intense a chimicalelor, pe durata deceniilor), la ambalaje alimentare, haine, pantofi, gentuțe pentru gustări, rechizite, perne, lenjerii de pat, scutece, clame de prins suzeta, covorașe pentru săli de sport/joacă și câte altele.
Cine sunt cei mai vulnerabili la expunerea PFAS? Ați ghicit, copiii și, în mod special, be-be-lu-șii! Delicați, sensibili, aflați în plin proces de creștere și dezvoltare, ei reacționează imediat la contactul cu chimicalele. S-a dovedit că apariția de PFAS în organism, în doze foarte mici, e legată de slăbirea sistemului imunitar (poate declanșa boli autoimune), de ineficiență în vaccinare, afecteaza metabolismul și întârziere în procesul de dezvoltare.
Din păcate, semnalele de alarmă trase timid pe ici, pe colo în media virtuală, sunt lipsite de impact. Până când producătorii vor renunța de bună voie sau constrânși de legi la folosirea de PFSA, rămâne la latitudinea voastră să vă feriți, atât cât se poate, de PB, PPB, Cl și alte substanțe la fel de nocive.
În special pentru copiii voștri, îndreptați-vă atenția către NATURAL!
Deoarece este imposibil ca prezența a peste 4000 de PFAS să fie detectată printr-un singur test, o analiză specifică, eficientă, se poate face doar separat, pentru fiecare element în parte. Să știți că la astfel de studii sunt vizate multe branduri, ale căror articole sunt achiziționate în mod curent de părinți și se vând într-o gamă largă de prețuri (analiza nu se face exclusiv pe cele ieftine). Se au în vedere toate companiile producătoare, indiferent de dimensiunea afacerii lor. Conform ewg.org, un studiu realizat de Toxic-Free Future a raportat că a găsit PFAS de peste 100 ppm în 35 din 60 de produse testate. S-a constatat că fețele de pernă și îmbrăcămintea aveau niveluri mai mari de PFAS decât alte categorii de produse. În urma unei alte recente analize, s-a descoperit prezența PFAS în îmbrăcămintea de exterior, rezistentă la intemperii, și în diferite produse pentru copii precum pălărioarele, husele de ploaie pentru cărucior, costumele de baie, hanoracele și încalțările pentru bebeluși (teste efectuate pe eșantioane mici).
Dacă stăm și ne gândim bine, toți producătorii din branșă vor să fabrice țesături rezistente la pete și grăsimi, impermeabile, albe, imaculate sau intens colorate, pe placul parinților atunci când vine vorba de copilul ce își murdarește hainele în mod constant. Însă, e incorect a nu se oferi informațiile complete despre articolul comercializat, cu avantajele dar mai ales cu potențialele sale dezavantaje. Ar fi indicat să se țină cont de anumite date înscrise pe ambalaj, ele fiind specificate acolo cu un scop (în cazul în care articolul are așa ceva, că dacă e luat din piață, cel mai probabil se comercializează neetichetat).
Ignorați materialele complet sintetice, intens colorate sau de un alb perfect (obținut prin adaos de clor), cu nasturi metalici ori cu porțiuni pline de sclipici. Chiar dacă pare dificil, căutați “etichetele” cu certificări multiple, non-toxice, organice, naturale, ce pot oferi garanția ca produsul nu reprezintă un pericol pentru organism. Dacă apar dubii în privința afirmațiilor ce însotesc marfa (din lipsa unor terțe verificări), ar fi indicată măcar evitarea țesăturilor impermeabile, rezistente la pete și grăsimi. Tentația unui preț foarte mic, imbatabil, senzational, poate fi înfrânată la gândul că ce-i ieftin e și lipsit de siguranță.
Potrivit datelor ewg.org, enumerăm câteva elemente din grupa PFAS:
• Clorul este un element ce poate fi găsit printre ingredientele articolelor pentru bebeluși, în special în hainuțele lor albe sau în scutece. Clorul este cunoscut pentru proprietățile sale de înălbire și dezinfectare, dar totodată irită foarte puternic ochii și pielea. Expunerea repetată la clor poate provoca erupții cutanate sau declanșarea astmului.
• Coloranții (artificiali – compuși chimici) sunt frecvent utilizați pentru designul atrăgător al hainelor, în pofida faptului că unii dintre aceștia pot fi toxici. Există posibilitatea de a fi absorbiți prin piele sau « inghițiți », dacă bebe ține în guriță bucata de material textil. Compușii chimici pot fi răspunzători de apariția reacțiilor alergice sau a unor probleme de respirație.
• Parabenii sunt adesea folosiți în compoziția produselor de îngrijire a pielii, a articolelor de igienizare și odorizare. Și în îmbrăcămintea bebelușilor pot fi prezenți. Parabenii sunt cunoscuți pentru efectele lor estrogenice și pot fi asociați cu unele afecțiuni hormonale.
• Parfumanții sunt adesea adăugați în țesături pentru a le conferi un miros plăcut și atractiv. Cu toate acestea, mulți dintre aceștia pot fi toxici și pot avea efecte negative asupra sănătății. Expunerea repetată la parfumanți poate produce alergii sau iritații ale pielii.
• Plumbul este un element toxic, ce poate fi găsit în unele hăinuțe, mai ales în vopseaua folosită la imprimarea decorațiunilor. Poate interacționa cu bebe prin intermediul salivării sau prin inhalarea particulelor de praf formate în timp ce micuțul se joacă. Există o serie de efecte negative ale expunerii la plumb, inclusiv probleme neurologice (pierderea capacității cognitive sau apariția unor afecțiuni fizice).