Conform datelor puse la dispoziția publicului de Organizația Mondială a Sănătății, în fiecare an aproximativ 400.000 copii sunt diagnosticați, la nivel mondial, cu cancer. Cancerul la copii nu poate fi prevenit sau diagnosticat prin metode de screening. În funcție de accesul la servicii medicale de bună calitate, procentul de vindecare a cancerului la copii variază între 30 – 80%. În acest articol poți descoperi care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la copii și cu ce simptome se pot asocia acestea.
Care sunt semnalele de alarmă pentru cancerul la copii?
Majoritatea simptomelor de cancer la copii sunt nespecifice și pot fi atribuite unui număr mare de afecțiuni. Din acest motiv, diagnosticarea cancerului la copii poate fi o provocare relativ mare. Comunitatea științifică menționează următoarele simptome ca fiind considerate potențiale semnale de alarmă:
Scădere continuă și inexplicabilă în greutate;
Dureri de cap, însoțite adeseori de vărsături nocturne;
Inflamație sau durere persistentă la nivelul oaselor, articulației, spatelui;
Prezența unei formațiuni în abdomen, gât, piept, pelvis sau axile;
Apariția de vânătăi, sângerări sau a unor erupții;
Infecții frecvente și persistente;
O pată albă în spatele pupilei;
Greață persistentă sau vărsături în absența senzației de greață;
Oboseală persistentă sau paloare evidentă;
Modificări de vedere instalate brusc și persistente;
Febră recurentă sau persistentă fără o cauză cunoscută.
În cazul în care ești îngrijorată în legătură cu simptomele copilului tău, discută cu medicul de familie și cu medicul pediatru. Aceștia vor examina copilul și vor recomanda o serie de investigații care să permită stabilirea unui diagnostic. Nu uita că multe dintre simptomele menționate anterior sunt nespecifice și pot fi întâlnite și în alte afecțiuni, mai frecvente decât cancerul la copii.
Cele mai frecvente tipuri de cancer care apar la copii sunt semnificativ diferite de formele de cancer care afectează adulții. În general, la copii sunt identificate diverse tipuri de leucemii și tumori ale sistemului nervos. Citește și despre: Când să suni la 112 – Cu copilul la camera de gardă
Tipuri de cancer diagnosticate la copii
Leucemia
Leucemia este un cancer al măduvei osoase și al sângelui. Leucemiile reprezintă 28% dintre cancerele identificate la copii, ceea ce le plasează pe primul loc în acest clasament.
Cel mai adesea, la copii sunt diagnosticate leucemia limfocitară acută și leucemia mieloidă acută. Aceste forme avansează rapid, motiv pentru care începerea cât mai rapidă a tratamentului este esențială.
Printre simptomele asociate leucemiilor se numără:
Dureri osoase și articulare;
Oboseală;
Slăbiciune;
Paloare;
Sângerări și apariția inexplicabilă a vânătăilor;
Scădere în greutate.
Tumorile cerebrale și ale măduvei spinării
Aproximativ 26% dintre cancerele diagnosticate la copii sunt reprezentate de tumori cerebrale și ale măduvei spinării. Există multe tipuri de tumori cu această localizare, iar tratamentul și prognosticul pentru fiecare dintre ele diferă.
Majoritatea tumorilor cerebrale la copii sunt localizate la nivelul cerebelului sau al trunchiului cerebral, ceea ce înseamnă că simptomele asociate sunt reprezentate de:
Dureri de cap;
Greață și vărsături;
Vedere încețoșată sau vedere dublă;
Amețeli;
Convulsii;
Dificultăți legate de mers sau de manevrarea obiectelor.
Neuroblastomul
Neuroblastomul își are originea în fibrele nervoase în curs de dezvoltare în timpul vieții fetale. Aproximativ 6% dintre cancerele copiilor sunt reprezentate de neuroblastom. Boala este diagnosticată de obicei în primii ani de viață, fiind rară la copiii mai mari de 10 ani. Tumora poate avea originea oriunde în organism, dar este localizată cel mai adesea în abdomen. Simptomele asociate sunt reprezentate de:
Creșterea în volum a abdomenului;
Dureri osoase;
Febră inexplicabilă.
Tumora Wilms
Tumora Wilms mai este denumită și nefroblastom și își re originea, în general, la nivelul unuia dintre rinichi. Este diagnosticată mai ales la copiii cu vârsta de 3 – 4 ani, rareori la copii mai mari sau la adulți, și reprezintă aproximativ 5% din numărul total de cancere la copii.
Simptomele pe care le observă părinții sunt:
O umflătură la nivelul abdomenului;
Febră;
Durere;
Greață;
Lipsa apetitului.
Limfomul
Limfomul este o formă de cancer care afectează o linie celulară sangvină reprezentată de limfocite. Limfomul debutează la nivelul ganglionilor limfatici sau al țesuturilor limfatice de tipul amigdalelor sau timusului, dar pot afecta și măduva osoasă, și alte organe.
Simptomele asociate limfomului sunt:
Scădere în greutate;
Febră;
Transpirații;
Oboseală;
Ganglioni limfatici măriți în volum și indurați.
Există două forme de limfom:
Limfomul Hodgkin reprezintă 3% din cancerele copiilor, dar apare mai adesea la vârste apropiate de 20 ani sau la persoane de peste 55 ani și rareori afectează copiii mai mici de 5 ani;
Limfomul non-Hodgkin reprezintă 5% din totalul cancerelor la copii. Deși e mai frecvent la copiii mici, afectează rareori copii sub 3 ani.
Rabdomiosarcomul
Rabdomiosarcomul își are originea la nivelul celulelor din care se dezvoltă musculatura scheletică. Acest tip de cancer poate debuta în orice zonă a corpului și poate determina o umflătură și/sau durere. Reprezintă aproximativ 3% din totalul cazurilor de cancer la copii.
Retinoblastomul
Retinoblastomul este un cancer al ochiului care afectează aproximativ 2% dintre copiii diagnosticați cu cancer. Apare în general în jurul vârstei de 2 ani și este rareori identificat după vârsta de 6 ani.
Retinoblastomul este de regulă identificat atunci când medicul sau părintele observă un aspect ciudat al ochiului. De obicei, atunci când ochiul este expus unei lumini intense, ca atunci când faci o poză cu blițul, pupila apare roșie din cauza vaselor de sânge pe care le conține. În cazul unui ochi cu retinoblastom, pupila apare albă sau rozalie.
Cancere osoase
Cancerele osoase sunt diagnosticate mai frecvent la copiii ceva mai mari și la adolescenți, dar se pot dezvolta la orice vârstă. Ele reprezintă aproximativ 3% din totalul cancerelor pediatrice. Cele mai frecvente tipuri de cancere osoase întâlnite la adolescenți sunt osteosarcomul și sarcomul Ewing.
Citește și despre:
Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
12 superalimente care ajută sistemul imunitar și satisfac toate nevoile nutriționale ale copiilor
7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE