- Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an
- Dovlecel umplut cu quinoa
- Conopida cu cartof și șuncă de pui
- Somon cu praz și portocală
- Couș – couș de legume
- Tarta de spanac
- Piure de anghinare și cartof cu friptură de pui
- Quinoa cu morcov cu degețele de curcan
- Orez cu cod, dovlecel și caise
- Supă rece de pepene galben, roșii și busuioc
- Sufleu de dovlecel
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an
La vârsta de 1 an majoritatea copiilor au 3 mese principale și 2 gustări iar mare parte din alimentele solide au fost introduse în meniul său după începerea diversificării alimentației. După 1 an de viață, este momentul potrivit ca laptele praf dă fie înlocuit cu lapte de vacă, dar să nu-i hrăniți pe cei mici cu lapte semi-degresat, înainte de a împlini 2 ani deoarece acest tip are un conținut redus de calorii, de altfel, foarte importante creșterii. Cantitatea de lapte consumată zilnic de un copil de 1 an ar trebui să fie de 400 ml, cu conținut complet de grăsimi.
Pentru cei puțin mai pretențioși, continuați până la 2 ani cu lapte praf imbogățit cu vitamine și fier. Brânza și iaurtul cu conținut integral de grăsimi sunt surse bogate de energie necesară creșterii și dezvoltării. Copiii mici (cu vârste până în 5 ani) au nevoie de grăsimi în nutriție mai mult decât adulții. Așadar, nu le oferiți produse cu conținut scăzut de grăsimi decât în cazul în care sunt supraponerali (pentru ei, lactatele de acest tip vor fi degresate, iar produsele procesate, eliminate).
Fructele și legumele asigură aportul fibrelor de care are nevoie organismul. Vă recomandăm evitarea consumului unor cantități mari din rândul celor ce au multe fibre. Sunt voluminoase, sunt sățioase, însă nu furnizează suficiente calorii pentru a asigura creșterea rapidă a copilului. Totodată, o alimentație foarte bogată în fibre poate împiedica absorbția mineralelor vitale, precum fierul. Fructele conțin antioxidanți puternici și compuși fitochimici care ajută la întărirea imunitații și protejarea organismului împotriva multor afecțiuni. Cu cât mai variate, cu atât mai bine! Ca alternativă ar putea fi minunatele deserturi făcute în casă, calde sau reci, savurate bineînțeles de întreaga familie. Sucurile naturale sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamine dar, după cum toată lumea știe, mâncatul fructelor întregi este și mai sănătos.
Introduceți în dieta copilului și carnea roșie, nu doar pui, curcan și pește. Chiar dacă mulți copii renunță la consumul ei, carnea de vită oferă mai mult fier și zinc decât toate celelalte. Se pot prepara feluri gustoase, apetisante din carnea slabă tocată (ca sugestie, să fie întâi fiartă și ulterior pasată la robot) precum burgerii, chifteluțele, minifripturile, care să alcătuiască mese de prânz excelente.
CITEȘTE ȘI: Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil
Dacă alegeți pentru copil o dietă vegetariană, înlocuiți carnea cu produse care conțin nutrienți denși cum ar fi ouăle ori brânza. O astfel de dietă ar putea asigura copilului toți nutrienții de care are nevoie. De bază este introducerea zilnică a surselor vegane de fier (legumele verzi, cerealele, fructele uscate) și a băuturilor ce conțin vitamina C (intensifică absorbția fierului din sursele non-animele). De reținut că deficiența de fier și anemia pot duce către un comportament dificil și o putere scăzută de concentrare.
La finalul listei cu alimente potrivite dar nu în ultimul rând, pastele rămân preferatele copiilor. Se pot combina cu legume sau pește (vezi sugestii de rețete în secțiunea aferentă), au forme atractive, dimensiuni mici și un gust minunat.
* O mare parte din cantitatea de sare și de grăsimi consumată provine din produse procesate, preambalate. De aceea, este mult mai bine și mai sănătos să pregătiți mâncarea copiilor. Cu succes puteți substitui Nuggets de pui cu Pui la tavă, Fish-fingers cu Crochete de somon, Sucuri la cutie cu fructe pasate, covrigei cu floricele de porumb făcute în casă, chips-uri din spaghete cu paste cu legume. Conform unor studii recente, s-a descoperit ca aditivii alimentari (mai ales coloranții artificiali) pot cauza hiperactivitate la copii (ADHD).
Dovlecel umplut cu quinoa
Ingrediente (2 porții)
– 1 dovlecel
– 60 gr de quinoa
– 1 ou
– 1 linguriță de busuioc tocat
– 20 gr brânză Gruyere rasă ( ori parmezan )
Mod de preparare:
Spalati dovlecelul si taiati-l în două pe lungime. Îndepărtati-i semințele. Într-o crăticioară cu capac, puneți-l 10 minute la fiert (în câteva linguri de apă). Separat, fierbeți la foc mic, timp de 30 minute, quinoa (cu un pahar cu apă). Bateți bine oul ca pentru omletă, adăugați busuiocul și amestecați-le cu quinoa fiartă. Compoziția se așează în jumătățile de dovlecel (arată ca niște bărcuțe). Presărați deasupra brânză rasă. Coaceti 15-20 minute la cuptorul încălzit în prealabil, într-o formă termoizolantă, la 180 grade C.
*Puteți înlocui dovleceii cu două roșii pe care nu trebuie să le fierbeți înainte.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Conopidă cu cartof și șuncă de pui
Ingrediente (2 porții)
– 2 cartofi
– 4 – 5 buchețele de conopidă
– 50 gr șuncă albă de pui (produs fiert, nu și afumat)
– 1 linguriță ulei
Mod de preparare:
Spălați și curățați legumele. Tăiați-le în bucățele mici. Fierbeți-le 20 minute în apă sau la abur. Când sunt gata, mixați-le cu uleiul. Tăiați mărunt și șunca și adăugați-o în legume.
* După preferințe, puteți înlocui conopida cu broccoli ori cu un morcov
Somon cu praz și portocală en papillote ( în papiotă )
Ingrediente (pentru 2 porții)
– 2 bucați de praz (partea albă)
– 50 gr somon
– 2 fire de arpagic
– 2 felii de portocală
Mod de preparare:
Spălați și curățați prazul (îndepărtați-i primul strat din foi). Tăiați-l mărunt și așezați-l frumos pe o papiotă de silicon sau chiar pe o bucată de hârtie de copt legată la două capete. Deasupra puneți peștele, arpagicul, feliile de portocală. Închideți papiota, coaceți-o 30 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C.
* Portocala se poate înlocui cu felii de lămâie sau măr, somonul cu piept de curcan, pui.
Couș – couș de legume
Ingrediente (pentru 4 porții)
– 2 morcovi
– 1 gulie
– 2 dovlecei
– 2 roșii
– 500 ml apă
– o crenguță de cimbru
– 120 gr couș-couș
– 1 lingură de ulei
– câteva stafide
Mod de preparare:
Curățați, spălați și tocați mărunt legumele. Fierbeți-le 35-40 minute, împreună cu cimbrul, în 500 ml de apă (foc mic, crăticioara acoperită parțial cu capac). Separat, într-un bol, amestecați couș-couș-ul cu 3 linguri de zeamă fierbinte în care au fiert legumele. Acoperiți și lasați să se umfle timp de 5 minute. Serviți apoi cu legume, stafide și ulei.
* Gulia se poate înlocui cu tijă de țelină ori fenicul. Preparatul va fi și mai aromat. Se poate completa cu carne de miel sau vițel la grătar.
Tartă de spanac
Ingrediente (pentru 2 porții)
– 1 ou
– 10 gr. smântână ( 2 lingurițe )
– 200 ml lapte
– 300 gr. spanac fiert și tocat mărunt
– un praf de nucușoară măcinată
Mod de preparare:
Într-un castron mic, bateți oul ca pentru omletă, adăugați laptele, smântâna, spanacul și nucușoara. Turnați amestecul în forme termoizolante și lăsați-le la copt 30 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 180 grade C. Se servește cald. Preparatul nu se păstrează la frigider, se consumă imediat.
* Spanacul se poate înlocui cu piure de morcov, cu conopidă sau cu fasole verde tăiată mărunt. Puteți folosi fără grijă spanac congelat.
CITEȘTE ȘI: 12 superalimente care ajută sistemul imunitar și satisfac toate nevoile nutriționale ale copiilor
Piure de anghinare și cartof (garnitură lângă friptura de pui)
Ingrediente (pentru 2 porții)
– 1 cartof mediu
– 200 gr de anghinare
– 2 lingurite zeamă de lămâie
– 30 ml lapte
– un praf de nucușoară măcinată
– 2 lingurițe de smântână
Mod de preparare:
Curățati, spălați și tocați mărunt cartoful și anghinarea. Puneți-le la fiert 20 de minute, cu tot cu zeama de lămâie. Când sunt moi, strecurați-le și mixați-le cu lapte și nucușoară. În momentul servirii, adăugați smântâna.
* Anghinarea trebuie consumată imediat după ce fierbe. De preferat, să folosiți anghinare congelată pentru prepararea acestui fel. Doar pentru cunoscători, se poate înlocui cu topinambur, un tip de nap numit și Anghinare de Ierusalim, sărac în calorii dar bogat în nutrienți (leguma conține inulină, fier, calciu, magneziu, zinc, potasiu, sodiu, siliciu, proteine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 și C).
Quinoa cu morcov (garnitură lângă degețele de curcan)
Ingrediente ( pentru 2 porții )
– 1 morcov
– 60 gr quinoa
– 1 linguriță de pătrunjel tocat
– 2 lingurițe de ulei
Mod de preparare:
Curățați, spălați și dați pe răzătoarea mare morcovul. Amestecați-l cu quinoa și cu pătrunjelul tocat. Lăsați-le pe toate la fiert 30 – 35 minute, pe foc mic ( crăticioara să fie acoperită parțial cu un capac ). Se servește cald, cu puțin ulei adăugat.
* Morcovul se poate înlocui cu păstârnac. Quinoa este complet fiartă când devine ușor translucidă, iar germenul alb formează o spirală în exteriorul bobului.
Orez cu cod, dovlecel și caise
Ingrediente (pentru 2 porții)
– 1 dovlecel
– 4 caise
– 50 gr orez
– un praf de curry dulce
– 60 gr cod
– 2 lingurițe de pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Curățați, spălați și tocați dovlecelul. Tăiați caisele în jumătate, eliminați sâmburii și apoi tocați-le în bucăti mici. Într-o crăticioară, fierbeți la foc mic orezul cu 200 ml apă și cu dovlecelul. După circa 25 minute, adăugați codul și curry-ul. Continuați fierberea maximum 10 minute. Pătrunjelul tocat se adaugă în momentul servirii.
* Orezul se poate inlocui cu bulgur ( grâu zdrobit )
ÎNCEARCĂ ȘI: 7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE
Supă rece de pepene galben, roșii și busuioc
Ingrediente (pentru 2 porții)
– 1 roșie
– o bucată de pepene galben
– 2 frunze de busuioc
Mod de preparare:
Spălați, curățați de pieliță roșia și îndepărtați-i semințele. Curățați pepenele de coajă. Mixați-le împreună cu busuiocul. Se servește imediat.
* Pepenele galben se poate înlocui cu o felie de pepene roșu. Preparatul este foarte ușor de făcut.
Sufleu de dovlecel
Ingrediente (pentru 2 porții)
– 100 gr dovlecel
– 1 linguriță de pătrunjel tocat
– 15 gr amidon de porumb (3 lingurițe rase)
– 200 ml lapte
– 1 ou
Mod de preparare:
Dovlecelul se spală, se curăță, se toacă în bucăți mici și se fierbe 15 minute, împreună cu pătrunjelul mărunțit. Când e gata, se strecoară și se mixează. Separat, amidonul se dizolvă în lapte și se lasă să se îngroașe, la foc mic, câteva minute. Punem peste amidon gălbenușul bătut și dovlecelul mixat. Încorporați apoi delicat albușul făcut spumă ( cu mixerul ori cu telul ). Turnați amestecul în două forme mici, termoizolante. Coaceți sufleul 30 minute în cuptorul preîncălzit la 150 grade C ( treapta 5 ). Se servește cald. Nu se păstrează în frigider.
* În locul dovlecelului puteți folosi orice legume care se pretează la piure ( morcov, conopidă, broccoli, fasole verde, spanac ) Pentru varii arome, combinați cu tarhon, arpagic ori busuioc.
Speram ca acest material vă este util în alegerea meniului, cele 10 rețete acoperind un necesar săptămânal de mese sănătoase, sățioase, gustoase, pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 18 luni la ora prânzului. Pofta mare
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce