Te întrebi când și cum se introduce spanacul la bebelusi? Datorită abundenței de vitamine și minerale din conținut, merită să-i acordăm spanacului locul cuvenit în topul legumelor răspunzătoare pentru sănătatea organismului. După cum observați, îi dedicăm atenție și spațiu, materialul de față conținând rețete delicioase, ce-l includ ca și ingredient comun. Minunea verde a naturii (termen utilizat pe bună dreptate, în unanimitate), acționează ca un produs farmaceutic, contribuind practic la ameliorarea unor afecțiuni printre care enumerăm anemia, rahitismul, avitaminoza, tusea, hipertensiunea și acneea. Iată tot ceea ce trebuie să știi despre spanacul la bebelusi.
Consumat ca suc extras din frunze proaspete, are un aport major asupra menținerii sănătății în paramentri normali. Aceasta este o informație generală, nu vom da spanac la bebelusi sub forma de suc! Odată cu prepararea sa, e clar că își pierde o parte din proprietăți, însă tot rămâne în topul recomandărilor culinare adresate atât copiilor (excelent în perioada lor de creștere), cât și adulților (cu specificarea de a se evita consumul în exces întrucât, gătit fiind, spanacul are un conținut ridicat de acid oxalic, element ce contribuie la formarea pietrelor la rinichi). E de preferat să introducem spanacul în diversificare după vârsta de 10 luni, nu doar sub formă de piure fin, ci și în variantă tocată.
Spanacul este o sursa bogata de calciu (94 mg la 100 grame de spanac preparat). Totodată conține cantități însemnate de vitamina A, fier, potasiu, fosfor și seleniu. Majoritatea carbohidraților componenți sunt fibre, ce asigură o bună funcționare a sistemului digestiv, previn constipația și mențin senzația de sațietate. Ca fapt interesant, menționăm conceptul incorect despre spanac și conținutul său ridicat de fier. Teoria este rezultatul unei banale erori. După cum spune povestea, în anul 1870, un chimist german pe nume Erich von Wolf cerceta beneficiile nutriționale ale spanacului. În notițele sale, a imprimat în locul greșit punctul zecimal din conținutul de fier al legumei. Evident, fără să vrea. Wolf a crescut astfel în mod accidental nivelul de fier la o valoare de 10 ori mai mare decât cantitatea reală. 3,5 grame de fier au devenit brusc 35 de grame, un aport uriaș care a creat ulterior confuzia. Lăsând la o parte acest aspect, chiar își merită pe deplin renumele de legumă sănătoasă și merită să introduci spanacul la bebelusi chiat din primul an de viață.
Conform EWG (scorurile alimentare ale EWG evaluează peste 80.000 de alimente, într-un format online simplu care poate fi simplu accesat, pentru a permite consumatorilor să facă achiziții mai inteligente și să mănânce mai sănătos), spanacul este unul dintre alimentele intens contaminate cu pesticide (ca și verdețurile, capșunile, varza creață). Iar cel obținut din „creștere forțată” este mai puțin hrănitor decât cel cultivat organic. Cumpărarea produsului Bio (indiferent dacă e proaspăt ori congelat), ar fi o idee bună.
Spanacul la bebelusi, cum se gătește sănătos? Prepararea spanacului se poate realiza prin fierbere (apă/aburi) ori sotare. Se consideră a fi făcut când frunzele îi devin fragede, moi. Se păstrează în frigider/congelator, închis ermetic într-un recipient adecvat pentru legume.
Piure de spanac pentru bebeluși
Se folosește cantitatea dorită
Mod de preparare
Curățați spanacul, eliminându-i tijele și frunzele veștejite, deteriorate. Spălați-l și puneți-l la fiert într-o oală încăpătoare. Apa să fie suficientă, așa cât să-l acopere. Adăugați un praf de sare (după 1 an). În circa 20 minute ar trebui să fie gata, mai exact când frunzele sunt foarte fragede. Strecurați-l printr-o sită potrivită. Pasați-l apoi cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie, până obțineți o compoziție cu textura foarte fină. Preparatul se subțiază cu apă proaspătă sau lapte. Opțional, piureului i se adaugă o linguriță cu unt sau ulei extravirgin de măsline. Alte ingrediente care se potrivesc ar fi cățeii de usturoi pisați (sau pudră), busuioc, praf de ceapă. La fel de bine, frunzele se pot pregăti la aburi, într-un vas special cu inserție de coș, sau sotate la tigaie, în puțin ulei de măsline.
Citește și despre: Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Sufle de spanac pentru bebeluși
Ingrediente
500 gr spanac proaspăt sau congelat (scurs înainte de utilizare)
50 gr brânză Ricotta sau brânză de vaci
2 ouă (sau 4 gălbenușuri)
un praf de busuioc
un praf de usturoi
Mod de preparare
Combinați toate ingredientele, amestecați-le cât să se omogenizeze și puneți-le într-o tavă de copt sau o tavă de brioșe, unsă ușor cu ulei (de preferință, de măsline). Coaceți compoziția în cuptorul încălzit în prealabil la 180 grade C, timp de circa 20 de minute. Trebuie să devină auriu și elastic la atingere. Faceți testul scobitorii pentru un rezultat garantat.
Piept de pui umplut cu spanac
Ingrediente
2 jumătăți de piept de pui/curcan
400 gr spanac proaspăt (sau 200 gr spanac congelat)
4 linguri de ricotta (brânză de vaci sau urdă)
1 lingură ulei de măsline
2-3 căței de usturoi pisați
1 ceapă tocată mărunt
1 ou bătut
4 linguri de pesmet
sare după gust (după 1 an)
Mod de preparare
*După decongelare, scurgeți bine spanacul.
Într-o tigaie corespunzatoare, sotați în puțin ulei ceapa și usturoiul. E vorba de câteva secunde. Adăugați spanacul amestecand ușor. Tineți pe foc câteva minute, până scade tot lichidul. Condimentați compoziția cu sare (piper, opțional). Când se racește, adăugați brânza și omogenizați. Tăiați pe lung pieptul de pui astfel încât să se formeze un buzunar. Umpleți spațiul cu mixul de spanac și brânză. Așezați bucățile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ungeți-le cu ou și presărați-le cu pesmet. Se coc circa 45-50 minute, la o temperatura de 180 grade C (să fie pătruns la interior). Ca și garnitură la acest fel, puteți găti fasole verde la abur sau orez integral fiert.
Pentru 4 porții, dublați cantitățile.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Rulouri cu spanac
Ingrediente
1 foaie foietaj (aluat congelat sau preparat în casă)
300 gr spanac congelat
150 gr brânza feta
1 ceapă verde, tocată
2 linguri mărar, tocat
1 lingură mentă proaspată, tocată
1 praz, tocat
1 cățel de usturi, pisat
1 lingură ulei de măsline
sare și piper după gust (după 1 an)
Mod de preparare
Într-o tigaie cu pereții înalți, sotați în puțin ulei prazul și usturoiul (durează câteva secunde). Adăugați spanacul și continuați să țineți pe foc încă vreo 10 minute. Puneți apoi mărarul, menta, ceapa verde, sarea, piperul. Amestecați astfel încât să se omogenizeze. Scurgeti, dacă e cazul, lichidul format în exces. Compoziția se așează frumos, cu grijă, peste foaia de foietaj (întepată din loc în loc cu furculița). Presarați uniform și bucațelele de feta. Formați din aluat un rulou lung. Porționați-l în 16 discuri. Se coc câte 8 în tava tapetată cu hârtie de copt, timp de 30-35 minute, la o temperatură de 200 grade C (până devin aurii). Adulții le pot servi cu dulceață de ardei iute. Cei mici, cu iaurt de casă.
*Varianta vegana conține tofu în loc de Feta.
Încearcă și aceste rețete cu spanac pentru copii:
Sufleu de spanac pentru copii dupa 12 luni
Orez cu spanac pentru bebelusi de la 8-10 luni
Piure de cartofi cu spanac pentru bebe
Supa crema de spanac pentru bebelusi de la 10-12 luni
Spanacul la bebelusi – Rețetă de paste cu spanac și roșii
Ingrediente
500 gr paste
500 ml suc de roșii (preparat în casă ori cumpărat)
6 căței de usturoi pisați
o lingură busuioc proaspăt, tocat
500 gr spanac proaspăt
1 lingură pudră de ceapă
2 linguri cu vârf parmezan ras
sare și piper după gust (după 1 an)
Mod de preparare
Într-o oală cu apă și un praf de sare, fierbeți 10-12 minute pastele. Când sunt fragede, scurgeți-le parțial, cu atenție, având grijă să le lăsați în apă, cam cât o jumătate de pahar. Puneți-le înapoi pe foc mic, adăugați sucul de rosii, amestecând ușor, să se încorporeze. Condimentați după gust cu usturoi, sare, piper, pudră de ceapa. Fierbeți compoziția încă 4-5 minute. Presarați apoi busuiocul și o mână de spanac. Amestecați 2 minute. Completați cu restul de spanac și fierbeți încă 5 minute. Îngroșați cu parmezan. Acoperiți cu un capac și opriți aragazul. Aromele încă se întrepătrund. Se servesc calde. Pentru consumul adulților, pastelor li se adaugă un praf de chili.
Spanacul merge bine a fi servit lângă ochiuri (vezi rețeta pe site), carne de miel, de pasăre, orez simplu, în plăcinte și rulade, ori combinat în salate verzi (cu rucola, valeriană, portocale, halloumi)
*Puteti găti cu varianta de paste fără gluten.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru