„Până la șase luni, bebelușii alăptați sau hrăniți cu lapte formulă nu au nevoie de alte lichide!“
Are nevoie de alte lichide sugarul alăptat exclusiv? Dar bebe hrănit cu lapte formulă? Informațiile sunt foarte controversate. Unii specialiști susțin că până la șase luni nu e nevoie de niciun alt lichid dacă bebelușul este alăptat exclusiv, alții spun că dacă e foarte cald, poate primi apă sau ceai, alții că poate primi alte lichide doar atunci este bolnăvior… Câtă apă trebuie să bea un bebeluș? Un interviu cu dr. Ana Purel, medic specialist pediatru, consultant în alăptare IBCLC.
- Un bebeluș alăptat exclusiv și sănătos are nevoie să primească alte lichide sau nu?
- Vara, când e caniculă, are nevoie să primească și alte lichide pentru a preveni deshidratarea?
- Alimentația mamei care alăptează poate preveni deshidratarea sugarului?
- Bebelușul hrănit cu lapte formulă trebuie să primească și alte lichide?
- Ce lichide se recomandă după vârsta de 6 luni?
- Unui copil diversificat de peste 1 an, în zilele foarte calde de vară, ce lichide, cum și cât trebuie să-i oferim?
- Există vreun aliment care poate suplini apa? Dar supele și ciorbele – putem spune că dacă papă supă nu mai are nevoie de apă?
Un bebeluș alăptat exclusiv și sănătos are nevoie să primească alte lichide sau nu?
Dr. Ana Purel: Chiar dacă informațiile pe care le găsim pe internet sunt controversate, recomandările sunt destul de simple și de clare: Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu societățile de pediatrie de la diferite niveluri, recomandă ca în primele 6 luni de viață bebelușul să primească doar lapte, pentru că nu are nevoie de altceva. Dacă este un copilaș alăptat, atunci doar lapte de mamă, dacă este hrănit cu formulă, atunci doar lapte praf.
Dar dacă e alăptat exclusiv și este bolnăvior: ce lichide are voie să bea și în ce afecțiuni?
Dr. Ana Purel Bebelușul alăptat și care trece prin diferite boli (mă gândesc în special la boli infecțioase, viroze, care sunt frecvente la această grupă de vârstă), poate fi alăptat în continuare, și este chiar indicat, cu mici excepții. Pe lângă faptul că este hidratat și hrănit prin laptele pe care îl primește, suptul la sân îi conferă alinare și îl ajută să treacă mai ușor, nu doar fizic (să nu uităm că laptele de mamă conține anticorpi, celule și alți factori care luptă cu infecția), ci și emoțional prin boală.
Dacă vorbim despre un copil mai mare, la care deja s-a început diversificarea, este perfect acceptabil ca la trecerea printr-o boală acută, pe o perioadă scurtă de timp, să nu îl forțăm să mănânce solide, ci să îl încurajăm să se hrănească de la sânul mamei.
Citește pe larg despre: VARA pentru bebeluși: recomandări anti-încălzire + 8 semne care indică un PERICOL major
Un lichid care este, totuși, acceptabil de la vârstele cele mai mici, dacă bebelușul trece printr-o gastroenterocolită, ar fi sărurile de rehidratare orală. Când există vărsături sau scaune diareice, corpul nu pierde doar apă, pierde și săruri și îi scad și rezervele de energie. Din acest motiv, când rehidratăm, este bine să înlocuim pierderile cu ceva mai mult decât apă. Aceste săruri sunt perfect adaptate nevoilor în caz de gastroenterocolită și ar trebui să facă parte din trusa de prim ajutor din orice casă sau din bagajul de vacanță. Sunt potrivite și pentru adulți, nu doar pentru copii. Nu au gustul cel mai plăcut, însă un copil deshidratat le va accepta, mai ales dacă sunt oferite reci, de la frigider, sau chiar sub formă de înghețată.
Un bebeluș alăptat exclusiv, vara, când e caniculă, are nevoie să primească și alte lichide pentru a preveni deshidratarea?
Dr. Ana Purel: Una dintre cele mai uimitoare proprietăți ale laptelui matern este adaptabilitatea, faptul că își schimbă compoziția în funcție de nevoile copilului, în funcție de condițiile de mediu. Astfel că, pe timp de caniculă, devine mai apos, deci mai hidratant, fără a expune copilul alăptat la riscul de deshidratare. În mod fiziologic, senzația de sete a copilului îl va determina chiar pe el să ceară să fie alăptat mai des. Totuși, dacă aveți bebeluși care descoperă mediul înconjurător și orice pare mai interesant decât să mănânce, vă încurajez ca, pe timp de caniculă, să îi încurajați să sugă mai des.
Alimentația mamei care alăptează poate preveni deshidratarea sugarului? Adică un aport crescut de lichide în alimentația mamei care alăptează ajută?
Dr. Ana Purel: Corpul mamei va face sacrificii pentru a produce laptele, va lua din rezervele mamei, fie că este vorba de apă sau de alte substanțe. Astfel că, mai degrabă, mama riscă să se deshidrateze, dar ea nu va produce un lapte mai puțin hidratant pentru copil. Însă, dacă mama nu se hrănește, hidratează sau odihnește corespunzător, poate să producă mai puțin lapte. Necesarul de lichide al unei mame care alăptează este undeva la 2,5, poate 3 litri de lichide pe timp de caniculă sau, cum mai spunem, să bea la sete, dar minim 2,5-3 litri pe zi.
Dar în cazul unui bebeluș hrănit cu lapte formulă? Acesta trebuie să primească și alte lichide în afară de laptele formulă?
Dr. Ana Purel Și copilașii hrăniți cu formulă au nevoie, în primele 6 luni, doar de lapte, chiar și pe perioadă de caniculă. Și pentru ei sunt utile sărurile de rehidratare atunci când trec prin boală și sfaturile de mai sus.
Ce lichide se recomandă după vârsta de 6 luni? Sunt bune acele ceaiuri speciale pentru bebeluși? Ce altceva putem oferi unui bebeluș cu colici în afară de ceai, dacă acesta este contraindicat până la 6 luni?
Dr. Ana Purel Despre nevoia de alte lichide vorbim, așa cum am vorbit până acum, abia după ce începem diversificarea. Până către vârsta de 1 an, oricum, o mare parte dintre lichidele oferite vor fi reprezentate tot de lapte, de mamă sau formulă. Însă, dacă e să astâmpărăm setea unui copil, e bine să începem să îi propunem apă plată. Ceaiurile pe care le menționați sunt recomandate în special pentru colici, iar colici avem până pe la 3 luni, vârstă la care oferim doar lapte, deci nu le văd utilitatea. Marea problemă cu administrarea ceaiurilor la vârstă mică este că înlocuiesc laptele. Un copil care a băut 50 ml de ceai, de fapt a fost lipsit de 50 ml de lapte. Dacă facem asta zilnic, zile la rând, vom priva acel copil de substanțele nutritive din lapte, oferindu-i o infuzie de plante care poate că îi mai liniștește colicile, însă nu îi aduce niciun alt beneficiu. Colicile se tratează cu foarte multă răbdare, cu ținut în brațe, plimbare, băiță și, eventual, cu preparate sub formă de picături, care sunt în cantitate mică și care nu ocupă mult spațiu în stomacul bebelușului.
Alte lichide, odată cu diversificarea, sunt supele. Trebuie neapărat să menționez câteva atenționări legate de sucurile de fructe și de laptele vegetal. Sucul de fructe, chiar cel făcut de noi în casă, are un conținut mare de fructoză. Consumul mare de fructoză predispune la obezitate. Așa că vă recomand să folosiți cantități mici și să nu constituie în sine o masă; alegeți, mai degrabă fructul întreg. Ne e greu să mâncăm trei portocale odată, însă bem pe nerăsuflate un pahar de suc obținut din trei portocale.
Cât despre laptele vegetal, el nu este lapte, este suc de nuci. Poate fi folosit ocazional la prepararea alimentelor (terciului, budincii etc), însă nu ne vom baza niciodată pe el ca sursă de substanțe nutritive în alimentația copilului.
Citește pe larg despre: 7 Reguli pentru o plimbare reusită a bebelușului în zilele călduroase de vară
Unui copil diversificat de peste 1 an, în zilele foarte calde de vară, ce lichide, cum și cât trebuie să-i oferim?
Dr. Ana Purel În zilele caniculare vom fi mereu atenți cu lichidele, îi vom propune mai des apă, poate limonadă nu foarte tare îndulcită sau suc de fructe diluat cu apă. Necesarul unui copil de 10 kg în condiții normale este de 1 litru de lichide în 24 de ore. Dacă adăugăm și pierderile prin transpirație, este foarte posibil să aibă nevoie de 1 200-1 300 ml de lichide în 24 de ore. În acestea includem și supa, laptele, nu doar apa. Însă cel mai ușor este să ne ghidăm după sete. Dacă el va bea 1 500 ml pentru că îi e sete, în niciun caz nu îl voi restricționa.
Dacă copilul mănâncă fructe sau legume își poate astâmpăra setea? Există vreun aliment care poate suplini apa? Dar supele și ciorbele – putem spune că dacă papă supă nu mai are nevoie de apă?
Dr. Ana Purel Mi-e greu să spun că există vreun aliment care poate înlocui apa. Există alimente mai bogate în apă, cum ar fi pepenele roșu care, da, în anumite momente poate înlocui un pahar cu apă, sau fructele proaspete, castraveții, dovleceii. Este bine să le consumăm cât mai des, copii sau adulți, mai ales când sunt în sezon. Există un motiv pentru care ele se coc atunci când afară sunt 40 de grade Celsius, și anume, pentru a ne aduce un plus de lichide atunci când avem cea mai mare nevoie (asta dacă nu mâncăm pepeni din Grecia în ianuarie). Supele și ciorbele le calculăm la lichidele consumate pe zi, însă scopul lor este mai degrabă să ne hrănească. După vârsta de 1 an, când laptele nu mai este baza alimentației, să ne formăm bunul obicei de a ne hidrata copiii… dar și pe noi înșine cu apă.
CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună apă pentru bebeluși?