- Cauzele varsaturilor la copii
- Varsaturile la copii – Ingrijirea la domiciliu
- Varsaturile la copii – Cand ar trebui sa contactezi medicul?
- Varsaturile la copii si alaptarea
- Aparitia varsaturilor la bebelusi
Varsaturile par a fi un fel de marca a copilariei, cam la fel ca genunchii juliti. Ele pot indica o simpla indigestie, dar pot reprezenta si un simptom al unei afectiuni mai grave. Iata tot ce trebuie sa stii despre varsaturi la copii.
Principalul pericol pe care il ridica varsaturile este legat de faptul ca ele produc o deshidratare rapida a celui mic. Copilul care varsa nu pierde doar apa, ci si o cantitate mare de minerale, denumite electroliti. De aceea, este important sa stii ce anume ar fi putut cauza varsaturile, cum trebuie sa reactionezi si cand este momentul sa mergi la medic.
CITEȘTE ȘI: Deshidratarea ușoară, moderată, severă la copii
Care sunt cauzele varsaturilor la copii?
Dintre cele mai frecvente cauze ale varsaturilor amintim:
Indigestia. Apare atunci cand copilul a mancat prea mult, a primit un aliment greu de digerat sau o combinatie nefericita de alimente. De exemplu, se poate ca un copil sa fi primit pana atunci mancare de varza fara carne si sa fi mancat si carnati dietetici din carne de vita, preparati in casa. Combinatia „varza cu carnati” este insa foarte greu de digerat si pentru un adult, oricat de fara grasime ar fi carnea sau cat de dietetica reteta folosita.
Gastroenterita. Ea este produsa de un virus sau o bacterie cu localizare digestiva. Gastroenterita provoaca cel mai adesea varsaturi insotite de diaree si febra.
Toxiinfectia alimentara este provocata de toxinele eliminate de bacterii care s-au inmultit in alimente insuficient preparate sau degradate.
Alergiile alimentare. Uneori, alergiile evolueaza cu simptome mai subtile decat temutul soc anafilactic sau faimoasa urticarie.
Alergia la lapte, alune, oua, gluten pot evolua cu stare de greata si varsaturi care deuteaza la cateva minute sau cateva ore dupa consum.
O alta cauza frecvent intalnita a varsaturilor la unii copii este stresul. Exista copii sensibili care varsa daca plang mult sau daca se afla intr-o situatie extrem e solicitanta pentru ei, cum e inceperea gradinitei, prezenta in clasa a unui coleg bataus si asa mai departe.
Depinde de parinte sa identifice cea mai probabila cauza care a declansat varsaturile, si de medic sa obtina o relatare cat mai amanuntita a momentului aparitiei simptomelor pentru a putea pune un diagnostic corect.
Daca varsaturile sunt inotite de febra si diaree, cel mai probabil e vorba despre o gastroenterita.
Daca febra lipseste iar starea de rau a aparut dupa 8 ore sau mai mult dupa masa, poate fi o toxiinfectie alimentara.
Varsaturile imediat dupa masa pot fi un semn de reflux gastroesofagian. De altfel, refluxul este cea mai frecventa cauza care declanseaza varsaturile la copiii sub 1 an.
Varsaturile la copii – Ingrijirea la domiciliu
Tuturor ne e groaza de mersul prin spitale, asa ca e si firesc ca intr-o prima faza sa evaluam obiectiv starea copilului si sa incercam sa il tratam acasa. Iata cateva sfaturi:
Repaos dupa ce copilul varsa.
Dupa varsaturi, trebuie sa astepti macar 30-60 de minute inainte de a incerca sa ii administrezi copilului apa, ceai, saruri de rehidratare sau orice altceva. Daca au trecut macar 30 de minute de la ultima repriza de voma, ofera-i o lingurita de apa. Asteapta cateva minute si daca se simte bine, mai da-i o lingurita. Chiar daca cel mic spune ca ii e sete si insista sa bea mai mult deodata, nu il lasa, altfel varsaturile se vor declansa din nou. Lingurita de apa, ceai sau saruri de rehidratare se va oferi din 5 in 5 minute. In cazul in care copilul nu mai varsa timp de minim 3 ore trecem la cate 3-5 lingurite din 5 in 5 minute.
Oprim alimentele solide.
Alimentatia solida trebuie intrerupta macar 6 ore dupa ultimul episod de voma. Ofera-i sticksuri, covrigei, paine prajita, apoi orez, carne de pui fiarta sau la gratar, legume sau fructe fierte. Se va incepe cu portii foarte mici di 2 in 2 ore.
Mirosurile puternice pot de asemenea declansa starea de greata asa ca evita mirosul de mancare gatita sau parfum in apropierea copilului.
Paracetamolul si ibuprofenul de obicei agraveaza disconfortul provocat de tulburarile digestive.
Daca copilul a varsat de mai multe ori si nu tolereaza nici macar lingurita aceea de apa pe care i-o oferi, te sfatuim sa ii dai apa inducita cu glucoza (o lingurita de glucoza la 200 ml de apa) si, eventual, cu un strop de lamaie sau o frunza de menta, in asa fel incat apa sa aiba o aroma discreta. Ajuta-l pe copil sa se simta mai bine. Ofera-i sprijinul tau, tine-l in brate, alina-l, citeste-i sau priviti un desen animat impreuna, starea de bine psihic influenteaza esential starea fizica a celui mic.
Varsaturile la copii – Cand ar trebui sa contactezi medicul?
In cazul copiilor sub 3 ani medicul ar trebui sa evalueze starea micului pacient in termen de 24 de ore de la episodul de voma. Daca cel mic vomita de multe ori si nu se linisteste in 2-3 ore, trebuie sa te prezinti cu el la camera de garda a spitalului de pediatrie, fara sa mai astepti sa il consulte medicul de familie sau medicul pediatru in policlinica. In general, trebuie sa te prezinti de urgenta la medic daca cel mic are semne de deshidratare. La copii deshidratarea se produce foarte repede si poate avea consecinte extrem de grave.
Copilul este deshidratat daca:
- are ochii usor infundati in orbite,
- pielea uscata si cu elasticitatea scazuta,
- buzele uscate si crapate,
- daca uda prea putine scutece
- sau daca este deosebit de molesit si de somnolent.
Alte simptome care trebuie sa te trimita imediat la urgenta sunt:
- voma galbena,
- voma cu sange,
- voma insotita de febra care dureaza de mai mult de 3 zile,
- voma insotita de durere abdominala localizata intr-un punct anume,
- durere in piept,
- dureri abdominale foarte puternice,
- confuzie, extremitati reci, piele palida si rece,
- febra mare, miros de fecale al materialului vomat.
Varsaturile la copii si alaptarea
In prezent medicii au cazut de acord ca in cazul unei gastroenterite nu este necesara intreruperea alaptarii.
Copilul nu va primi lapte sau lactate din alte surse, insa sanul este permis in continuare in alimentatie, fiind o buna sursa de rehidratare, de alinare a copilului si de asemenea un mijloc eficient de lupta impotriva microorganismului care a cauzat problemele.
Insa in cazul in care copilul varsa, regula celor 30-60 de minute trebuie sa se aplice si in cazul laptelui matern.
Medicii sunt de parere ca este preferabil ca celui mic sa i se administreze la inceput apa sau saruri de rehidratare (daca le accepta) cu lingurita, iar sanul sa fie oferit cand stomacul s-a mai linistit.
Niciun copil alaptat nu va accepta cu usurinta sa ia numai o gura de laptic de la mami, dupa care sa se opreasca sa astepte rabdator sa treaca cateva minute!
Aparitia varsaturilor la bebelusi
In cazul bebelusilor alaptati exclusiv, consulta medicul inainte de a le oferi orice altceva in afara de lapte matern. Limiteaza perioada unui supt si ofera sanul mai des.
In cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf, intrerupe administrarea laptelui obisnuit si ofera o solutie de rehidratare orala, recomandata de catre medicul pediatru.
Incepe cu cate o lingurita si creste gradual cantitatea, dar nu oferi niciodata mai mult decat ar consuma copilul la o masa obisnuita. Dupa macar 8 ore de la ultima repriza de varsaturi, poti reintroduce treptat laptele, fie cel obisnuit, fie unul fara lactoza, in functie de recomandarea medicului. CITEȘTE ȘI: Bebe alăptat exclusiv și este bolnăvior: ce lichide are voie să bea și în ce afecțiuni?
Copilul tau a trecut prin vreun episod varsaturi? Cum l-ati depasit? Ce v-a fost de ajutor?