Mamele informate sunt la curent cu directivele Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale celor mai prestigioase asociatii pediatrice de a alapta exclusiv in primele 6 luni de viata ale copilului. De multe ori termenul alaptare exclusiva este inteles gresit, ca de pilda cand se crede ca “alaptare exclusiva” se refera doar la faptul ca nu s-a inceput diversificarea cu alimente solide.
Multe mame cred ca “alapteaza exclusiv” desi dau copilului apa, ceai sau chiar sucuri de fructe insa acest tip de alaptare presupune faptul ca sugarului nu i s-a oferit niciodata NIMIC altceva in afara de lapte matern. Daca mama hotaraste sa dea bebelusului chiar si cate o lingurita de apa pe zi in zilele calduroase deja nu mai este vorba despre alaptare exclusiva ci “predominant exclusiva”!
Alăptare EXCLUSIVĂ – De ce se recomanda in primele 6 luni de viata ale bebelusului?
Iata principale motive pentru care alaptarea exclusiva este recomandata in primele 6 luni ale bebelusului:
Laptele matern este singurul aliment de care are nevoie copilul in primele 6 luni, este ideal si complet si tine atat de foame cat si de sete, nefiind nevoie de absolut nici un alt lichid suplimentar, nici macar in vreme de canicula, caci alaptarea la cerere previne cu succes deshidratarea.
Organismul nou-nascutului este foarte sensibil in primele luni de la nastere iar laptele matern oferit direct de la san este singurul aliment/lichid steril, orice altceva putand fi supus contaminarii cu diverse bacterii sau virusi. Prin urmare prin alaptarea exclusiva este redus riscul infectiilor gastrointestinale.
Stomacul bebelusului nu este facut sa digere altceva decat lapte, de preferinta matern, in primele 6 luni.
Orice alt lichid sau aliment oferit bebelusului inseamna o cantitate mai mica de lapte matern ingerata deci aport nutritional mai mic. Ceaiul, apa, sucurile de fructe “fura” din volumul stomacului care ar trebui sa fie umplut de lapte matern pentru a asigura o buna dezvoltare a copilului. Alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila datorata unor boli precum diareea sau pneumonia si ajuta copilul sa se refaca mai rapid in eventualitatea contactarii unei boli.
Alaptarea exclusiva este un mijloc contraceptiv eficient care previne instalarea unei sarcini in primele 6 luni de la nastere daca se respecta anumite conditii simultan si anume: alaptarea sa fie practicata la cerere, de cate ori doreste bebelusul, indiferent de cat de scurt este timpul intre doua solicitari, intre alaptari sa existe maximum 3 ore distanta, atat pe parcursul zilei cat si pe parcursul noptii.
Alăptare EXCLUSIVĂ – Ce se recomanda pentru incurajarea alaptarii exclusive?
De cele mai multe ori alaptarea exclusiva este impiedicata inca din maternitati, prin separarea mamei de nou-nascut, oferirea de glucoza si lapte praf copilului, practicarea la program si nu la cerere.
Ulterior mama este descurajata sa practice alaptarea exclusiva prin tot felul de sfaturi neadecvate primite. De aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF fac urmatoarele recomandari pentru a sprijini alaptarea exclusiva inca de la nastere si pe parcursul primelor 6 luni:
- Initierea alaptarii inca din prima ora de viata a copilului, ora numita si “ora magica” datorita importantei sale.
- Alaptarea la cerere, ori de cate ori doreste copilul, fie ca e zi fie ca e noapte.
- Evitarea folosirii biberoanelor, tetinelor, suzetelor, protectiilor de san – accesorii care ar putea produce “confuzia” sanului si ar putea avea drept rezultat esecul alaptarii.
Desigur ca alaptarea exclusiva ar putea fi periclitata odata cu intoarcerea mamei la serviciu, de aceea ar fi ideal ca femeile sa stea minimum 6 luni in concediu de crestere a copilului.
Insa nu este o certitudine ca intoarcerea in campul muncii face imposibila alaptarea exclusiva, existand numeroase exemple de reusita, deci mamele nu trebuie sa renunte din start la aceasta idee care aduce atatea beneficii bebelusului.
Important este sa se inteleaga ca alaptarea exclusiva inseamna strict lapte matern, alaptarea pierzandu-si “titlul” de exclusiva daca bebelusului i-au fost oferite apa, ceai, sucuri si dupa cea mai stricta definitie chiar si picaturi de colici, siropuri medicinale, vitamine, saruri de refacere a echilibrului intestinal.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.