Tot ceea ce face viitoarea mamica in perioada de sarcina se rasfrange asupra viitorului bebelus. Cu siguranta ca te-ai informat si stii ce poti face pentru ca el sa se nasca sanatos, sa aiba o greutate buna la nastere, sa aiba un risc scazut pentru anumite boli. Dar stiai ca alimentatia ta poate determina cresterea inteligentei innascute a viitorului bebelus?
Alimentatia mamei in sarcina si inteligenta copilului
S-a demonstrat ca unele alimente au capacitatea de a influenta in bine memoria si capacitatea de a invata a viitorului micut. Altele sustin dezvoltarea optima a creierului fatului. Iata ce alimente iti recomandam!
Alimente bogate in Omega -3.
Pestele este un aliment extrem de bogat in Omega-3. Un studiu efectuat de Universitatea Harvard a demonstrat ca bebelusii femeilor care au consumat cantitati mari de peste in trimestrul 2 de sarcina, au obtinut scoruri mari la testele de inteligenta efectuate mai tarziu. Acizii grasi Omega-3 se regasesc in membrana celulara a neuronilor, astfel ca ei influenteaza substantial functionarea sistemului nervos.
Fructele si legumele contin antioxidanti, foarte buni deopotriva pentru tine si pentru bebelus.
Antioxidantii protejeaza creierul bebelusului impotriva factorilor care l-ar putea afecta negativ. Culoarea fructelor si legumelor pare sa transmita si ea un mesaj. Frunzele intens verzi, fructele de padure si rosiile sunt cele mai bogate in antioxidanti.
Proteinele sunt imperios necesare in aceasta perioada.
Necesarul tau de proteine creste cu 10g in fiecare zi. Cateva idei bune sunt: un iaurt sau un smoothie cu iaurt la micul dejun, supa de linte sau de fasole, unt de arahide, biscuiti din faina integrala.
Fierul este necesar pentru ca bebelusul tau sa primeasca oxigenul de care are nevoie.
Necesarul tau de fier se dubleaza in perioada sarcinii, si daca nu il acoperi, intregul corp al bebelusului, inclusiv creierul sau, au e suferit in urma oxigenarii reduse.
Ouale sunt o sursa imortanta de colina, un aminoacid care se pare ca stimuleaza functiile creierului si dezvoltarea memoriei. 2 oua acopera jumatate din necesarul zilnic de colina al gravidei si au si alte beneficii, fiind o buna sursa de proteine si de fier usor asimilabil.
Suplimentul de acid folic in perioada prenatala si in primul trimestru de sarcina este obligatoriu pentru a asigura sanatatea sistemului nervos al viitorului copil. Medicul ti-l poate recomanda separat, te poate sfatui sa apelezi la surse naturale de acid folic, sau te poate sfatui sa apelezi la un complex de vitamine si minerale.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Aspirina și paracetamolul în sarcină: noi riscuri descoperite de cercetători
Alte trucuri pentru a avea un bebelus cu un IQ mare:
Fereste-te de mercur!
Desi pestele este o sursa minunata de omega-3, trebuie sa ai grija si ce fel de peste consumi in sarcina. Pestele oceanic este de multe ori contaminat cu mercur, iar pestii carnivori acumuleaza in tesuturi cantitati mari de mercur. Evita asadar pestele spada, rechinul si macroul, si opteaza mai degraba pentru tilapia, creveti, somon si somn.
Ai un stil de viata sanatos!
In sarcina, asta inseamna sa ai o alimentatie sanatoasa, sa nu consumi alcool sau droguri, sa nu fumezi, sa ai grija cat iei in greutate si sa incerci sa mentii o viata activa.
Ai grija de tiroida!
La prima sarcina, unele femei dezvolta probleme de tiroida care trebuie tratate. Daca hormonii tiroidieni sunt in cantitate mai mica sau mai mare decat ar trebui, fatul poate avea de suferit. Un nivel de hormoni tiroidieni materni redus pare sa se asocieze cu un IQ redus in copilaria tarzie.
Atentie la plumb!
Desi in prezent folosirea plumbului este mult limitata fata de deceniile trecute, exista inca surse periculoase de plumb in vopselurile vechi si in tevile vechi de apa potabila.
Atentie la unele boli infectioase!
Rubeola sau toxoplasmoza contactate in primul trimestru de sarcina pot avea efecte devastatoare.
CITEȘTE ȘI: Sarcina pe luni sau ghidul care îți răspunde la toate întrebările în sarcină
Ce alimente sunt interzise în sarcină?
Astfel, sunt INTERZISE în timpul sarcinii:
- Pește și fructe de mare cu conținut mare de mercur.
- Fructe de mare crude, insuficient gătite sau contaminate.
- Carnea roșie, carnea de pasăre și ouăle insuficient gătite.
- Carnea procesată din mezeluri.
- Alimentele nepasteurizate. Evită brânza moale: brie, feta, camembert și brânza cu mucegai, dacă pe etichetă nu scrie clar că a fost produsă din lapte pasteurizat. Nu consuma nici sucuri nepasteurizate.
- Mari cantități de ficat, datorită conținutului ridicat de retinol poate provoca intoxicație cu vitamina A, iar copilului, malformații congenitale.
- SFAT! Mănâncă multe fructe și legume, dar spală-le bine înainte de a le consuma.
Cum ar trebui să arate dieta unei gravide vegetariene?
Nu e cazul să te îngrijorezi. Dacă ești sănătoasă, nu există niciun motiv pentru care să nu urmezi aceeași dietă în timpul sarcinii și să aduci pe lume un copil sănătos. Dacă în dietă incluzi, de obicei, pește, lapte și ouă, asimilarea fierului, a calciului și a proteinelor necesare se va realiza mai ușor. Dacă nu consumi deloc produse pe bază de proteine animale, va trebui să îți planifici mai atent ceea ce mănânci și să urmărești cu atenție nivelul de nutrienți frecvent deficitari în dieta strict vegană, precum vitamina B12, zinc, fier, acizii grași omega 3, proteinele. Ține cont de următoarele sfaturi:
Mănâncă cel puțin patru porții de alimente bogate în calciu pe zi.
Printre sursele de calciu care nu includ lactate se numără broccoli, napii, fasolea uscată, cerealele și produsele din soia, migdalele, pătrunjelul verde.
Dacă ai pornit cu o greutate mică în presarcină (imc sub 17 kg/mp) și dieta ta constă în special în legume, adaugă alimente mai bogate în calorii. Acest sfat este important în special dacă nu reușești să iei cât trebuie în greutate de-a lungul celor 9 luni de sarcină. Alimente foarte bogate în calorii sunt untul de arahide, semințele și fructele uscate. Consumă proteine la fiecare masă (leguminoase, nuci, semințe și cereale).
Stiai aceste trucuri? Ai consumat aceste alimente in perioada de sarcina?
Te-ai fi gandit ca alimentatia in sarcina poate influenta inteligenta viitorului bebelus?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE