- Paracetamolul, corelat cu anomalii congenitale
- Care e soluția propusă de către cercetători?
- Raportul risc/beneficiu primează
- Efectele negative ale paracetamolului depind de doza folosită
- De ce NU folosim aspirină în sarcină
- Cum e cu restul antiinflamatoarelor nesteroidiene?
- Am luat deja paracetamol!
- Dacă nici paracetamol nu e voie, ce mă fac?
Atunci când ești însărcinată și ai dureri, de orice fel, nu ai prea multe opțiuni medicamentoase la îndemână. Aspirina nu se mai recomandă, ibuprofenul nici atât, iar analgezicele opioide ies complet din discuție. De fapt, singurul remediu pe care ți-l va prescrie medicul tău este paracetamolul. Cercetătorii au stabilit că efectele negative ale paracetamolului depind de doza folosită și de momentul administrării. Află mai multe despre administrarea acestor medicamente în timpul celor 9 luni de sarcină.
Cât de frecvent este utilizat paracetamolul de către gravide?
Nu am găsit o asemenea statistică făcută în România, dar în Statele Unite, Europa și Australia, doua treimi dintre gravide au raportat că au folosit paracetamol cel puțin o dată în perioada sarcinii. Deși considerat sigur, studii mai recente au demonstrat că puțină prudență înainte de administrare nu ar strica deloc.
Paracetamolul, corelat cu anomalii congenitale
Lucrarea științifică citată demonstrează că, în anumite circumstanțe, paracetamolul poate influența dezvoltarea fetală și poate determina apariția de probleme neurologice, urologice sau la nivelul aparatului de reproducere. Au fost luate în calcul 29 de studii anterioare, dintre care 26 au demonstrat existența unei corelații între folosirea paracetamolului și unele defecte din naștere.
Ann Nauer, prim autor al lucrării științifice menționate, afirmă: am trecut în revistă studiile legate de utilizarea paracetamolului în sarcină în perioada 1995 – 2020 și am găsit dovezi semnificative că medicația poate interfera cu dezvoltarea fetală, crescând riscul de dezvoltare anormală a organelor sexuale și de apariție a tulburărilor neurologice, în principal deficit de atenție (ADHD) și alte tulburări de comportament asociate, dar și tulburări din spectrul autist, întârzieri de limbaj, IQ scăzut.
Care e soluția propusă de către cercetători?
Sarcina este o perioadă stresantă, căci viitoarele mame sunt aproape mereu îngrijorate în legătură cu modul în care decurg lucrurile, cu nașterea și așa mai departe. O suferință concretă, la care se adaugă imposibilitatea de a calma durerea, nu reprezintă o alternativă mai bună.
Autorii studiului menționat mai sus nu recomandă interzicerea paracetamolului în sarcină, ci mai degrabă un plus de prudență când vine vorba de a-l prescrie. Fiind, totuși, un medicament, el va fi folosit doar când este cu adevărat nevoie, în doza minimă eficientă și pentru o perioadă cât mai scurtă de timp. Ideal ar fi ca gravida să își consulte moașa sau medicul obstetrician înainte de a lua orice medicamente.
Raportul risc/beneficiu primează
Este punctul de vedere al Profesorului Andrew Shennan, specialist în obstetrică în cadrul King College din Londra. Recomandarea mea, ca specialist, este să păstrăm o atitudine echilibrată asupra raportului risc/beneficiu al utilizării paracetamolului în sarcină. Tratarea febrei și a durerii reduce riscurile unei răceli asupra sarcinii, iar alternativele la paracetamol au efecte nocive demonstrate. Pe de altă parte, observațiile asupra efectelor paracetamolului indică faptul că, la animale, el poate induce tulburări de dezvoltare a produsului de concepție.
Efectele negative ale paracetamolului depind de doza folosită și de momentul administrării
Deși posibilele efecte adverse ale paracetamolului par înspăimântătoare, autorii studiului spun ca pare să existe o legătură între doza administrată și acestea. Cu alte cuvinte, cu cât utilizarea se extinde mai mult în timp, cu atât riscul devine semnificativ. O utilizare de peste 2 săptămâni este considerată periculoasă.
De asemenea, momentul administrării medicamentului, în funcție de vârsta de gestație, contează. Pornind de la aceste observații, recomandarea este ca Autoritățile din lumea medicală să emită un protocol clar legat de utilizarea paracetamolului în sarcină. Chiar dacă protocolul de utilizare nu va diferi semnificativ de cel de acum, el este necesar pentru a-i face pe medici și pacienți să înțeleagă că discutăm despre un medicament și că percepția aceasta, despre medicamente perfect sigure în sarcină, este una fundamental greșită.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
De ce NU folosim aspirină în sarcină
Deși s-a observat, de-a lungul timpului, că utilizarea aspirinei determină apariția de anomalii la fetușii de șoarece și șobolan, dovezile că ar putea avea același efect și asupra oamenilor au fost, până de curând, circumstanțiale și nu foarte clare. Cercetări mai recente au arătat, însă, că aspirina poate determina oprirea din creștere a celulelor embrionilor umani.
Cum e cu restul antiinflamatoarelor nesteroidiene?
Încă se fac studii menite să determine modul în care această clasă de medicamente afectează viitorii bebeluși umani, în funcție de perioada de sarcină în care se face administrarea, de doza folosită sau de durata administrării.
Se știe, însă, că antiinflamatoarele nesteroidiene cresc riscul de avort spontan în primul trimestru de sarcină.
În 2020, FDA (Food and Drug Administration) a tras un semnal de alarmă asupra faptului că femeile cu o sarcină de 20 săptămâni sau mai mult ar trebui să evite complet folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene, căci acestea pot cauza probleme renale și cardiace severe la bebeluși.
Singurele excepții acceptate sunt reprezentate de viitoarele mame cu un risc crescut de preeclampsie, cu tulburări de coagulare sau cu risc de naștere prematură, în cazul cărora recomandarea este sa li se prescrie cea mai mică doză eficientă de aspirină.
Am luat deja paracetamol!
În cazul în care ai avut o durere cruntă de măsea, iar vizita la stomatolog nu a putut fi programată suficient de rapid, faptul că ai luat, timp de 1 – 2 zile, câteva tablete de paracetamol nu reprezintă o tragedie.
De asemenea, febra în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, dar și mai târziu, este mult mai periculoasă, statistic vorbind, decât cele câteva tablete de paracetamol pe care le-ai luat ca să o combați.
Dacă nici paracetamol nu e voie, ce mă fac?
În primul rând, trebuie să reții că nu a spus nimeni că nu e voie. E important să ții minte că paracetamolul nu e un fel de bomboană cu gust nasol, care ia durerea cu mâna și care e perfect sigur în sarcină, ci e un medicament, care poate avea efecte secundare.
Ideal este ca paracetamolul să rămână ultima soluție, atunci când nimic altceva nu funcționează și nu e de ajutor. De pildă, dacă ai o durere de cap, încearcă să ieși la aer, să faci exerciții de respirație profundă, să îți monitorizezi tensiunea și să elimini cafeaua dacă e ridicată, sau din contră, să îți mai faci câte o cafea din când în când dacă e prea mică. Poți încerca un exercițiu de relaxare a umerilor și de diminuare a stresului, o jumătate de oră de somn în întuneric, și abia dacă nimic din toate acestea nu funcționează, iar durerea e foarte deranjantă, să te gândești dacă e cazul să iei un paracetamol….
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE