Este deosebit de important pentru orice femeie gravida sa se hraneasca sanatos. Deodata, iti vei da seama ca urmaresti cu mult mai mare atentie tot ceea ce consumi, iar pestele ar trebui sa se numere printre alimentele cu care ai mai multa grija. Invata sa eviti pestele care ar putea fi periculos pentru sanatatea ta si pentru dezvoltarea sarcinii.
Pestele este un aliment foarte bun pentru organismul uman, mai ales pentru ca este bogat in fier si zinc, dar si in alte substante necesare corpului. De asemenea, este o sursa de proteine foarte importanta, dar in timpul sarcinii anumite tipuri de peste pot fi periculoase din cauza continutului de mercur. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti cu totul la peste, ci doar sa inveti sa il alegi pe cel potrivit.
Sarcina si consumul de peste – Ce pesti contin mercur?
Din cauza poluarii din natura, majoritatea pestilor si a fructelor de mare contin mercur. Cu cat un peste traieste mai mult si mananca la randul sau alti pesti, cu atat va avea o concentratie mai mare de mercur in corp. In vreme ce o persoana adulta poate consuma orice peste doreste, atata timp cat o face cu moderatie, o sarcina poate fi afectata de continutul prea mare de mercur din pestii pradatori.
Vestea buna este ca multe alte tipuri de peste pot fi consumate fara teama si de catre femeile insarcinate. Este mai bine sa evitati stiuca, pestele spada, scrumbia sau rechinul. Somonul, ansoa, sardinele, pastravul, precum si creveti sau scoici se pot manca fara probleme. Tonul in conserva, mai ales daca este in varianta „light” poate fi mancat si de catre femeile gravide.
Sarcina si cosumul de peste – Pentru a fi sigura
Cateodata este greu sa fii sigura ce fel de peste consumi sau sa gasesti informatiile necesare despre toate tipurile de peste. Ca reguli generale, este bine sa eviti consumarea a mai mult de 150-170 de grame de peste pe saptamana, daca nu stii cat de mult mercur contine. Aceasta cantitate este destul de sigura si nu ar trebui sa puna nici o problema. In cazul pestelui despre care stii ca are o concentratie mica de mercur, poti manca aproximativ 340 de grame pe saptamana, adica doua portii medii.
Evita consumarea pestilor de dimensiuni foarte mari si care sunt pradatori. O alta regula foarte importanta este sa eviti consumarea oricarui tip de peste sau a fructelor de mare care nu sunt gatite. Mancarea care nu este gatita corespunzator poate dezvolta mult mai repede bacterii care sa puna probleme de sanatate. Pestele crud, la fel ca orice alt tip de carne cruda, le-ar putea provoca reactii periculoase gravidelor, deci e mai bine sa te abtii o perioada. Citeste aici mai multe despre o alimentatie sanatoasa si diversificata in timpul sarcinii.
Pestele este bine gatit la o temperatura interna de minim 63 de grade. Sau iti poti da seama daca e pregatit cum trebuie atunci cand carnea devine cu totul opaca. Verifica si daca pestele este proaspat inainte de a-l gati. Carnea lui trebuie sa fie colorata uniform, chiar si pe margini, branhiile trebuie sa fie rosiatice, iar solzii trebuie sa luceasca si sa nu aiba mazga pe ei.
Si cu siguranta nu este cazul sa renunti cu totul la carnea de peste in timpul sarcinii! Ea contine acizii omega-3 care sunt importanti in dezvoltarea bebelusului tau. Cu putina atentie te poti proteja pe tine si te poti asigura ca bebe primeste tot ce e mai bun din alimentatia ta!
Tu ce fel de peste consumi in sarcina? Ce alte alimente mai eviti pentru a te proteja?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.