Valoarea plantelor medicinale folosite ca remedii pentru diferite afectiuni este recunoscuta de medicina moderna. Plantele medicinale sunt aliatul nostru in multe situatii. Dar nu si in sarcina. Afla mai multe despre plantele medicinale interzise in perioada sarcinii!
Perioada sarcinii este insa una delicata, si cu siguranta nu exista suficiente studii care sa demonstreze daca folosirea diverselor plante medicinale in aceasta perioada este sau nu daunatoare pentru bebelus, astfel ca se recomanda prudenta in folosirea ceaiurilor si tincturilor sau a diverselor suplimente facute din plante. Exista insa si cateva plante despre care se stie ca au efecte negative asupra sarcinii, iar folosirea lor ar trebui evitata complet.
Care sunt riscurile asociate folosirii ceaiurilor (plantelor medicinale) in sarcina?
Plantele medicinale au o mare calitate: sunt naturale. Insa asta nu le face neaparat benefice, mai ales in perioada sarcinii. Unele plante contin substante care pot declansa avortul. Altele pot declansa contractii uterine si nastere prematura, sau pot chiar afecta fetusul. In plus, studiile in acest domeniu sunt limitate, astfel ca este foarte posibil ca lista plantelor periculoase sa fie chiar mai lunga decat cea cunoscuta pana in prezent. CITESTE ȘI: Lista lucrurilor interzise în sarcină. Nu prin lege, dar pot face rău mamei și bebelușului nenăscut
Cand putin mai mult e prea mult
Multe plante care au si utilizari medicinale fac parte si din lista ingredentelor in bucataria romaneasca. Studiile efectuate au demonstrat ca majoritatea sunt sigure cand sunt consumate ca plante aromatice si folosite la gatit, dar ca folosite in cantitate sau concentratii mari, pot deveni nocive. Poate cel mai comun exemplu este rozmarinul, care se foloseste in cantitati infime in mancare dar care folosit ca extract sau supliment stimuleaza contractiile uterine si fluxul menstrual.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
CITEȘTE ȘI: Planul de naştere – cum se face și ce trebuie să conțină
Plante medicinale (ceaiuri) interzise in sarcina si riscurile lor
Gentiana trebuie evitata deoarece, folosita in cantitati terapeutice, are efecte pseudohormonale. In plus, traverseaza bariera placentara.
Dong Quai este o planta traditionala folosita in medicina chineza si aparuta si pe piata romaneasca. Folosita in scop medicinal, are efect asupra miometrului, adica asupra muschilor uterini.
Frunzele de zmeura sunt bogate in fier si cresc tonusul uterin, secretia de lapte si scad senzatia de greata. Totusi, din cauza influentei pe care o au asupra muschilor uterini, se recomanda evitarea ceaiului din frunze de zmeur, cel putin pana in trimestrul trei de sarcina.
Coada soricelului poate declansa avort spontan.
Pelinul stimuleaza apartia contractiilor uterine.
Obligeana stimuleaza contractiile uterine.
Feriga stimuleaza tonusul uterin.
Anasonul poate fi folosit la gatit, insa uleiul de anason poate declansa travaliul.
Levantica, inul, telina, chimenul pot fi folosite in mancare, insa consumate in doze mari sau ca uleiuri esentiale pot declansa travaliul.
Salvia contine estrogeni, astfel ca se recomanda evitarea in perioada de sarcina a ceaiului de salvie. Poate fi folosita in mancare.
Cimbrul, scortisoara, leusteanul, maghiranul, smirna, menta pot de asemenea declansa contractiile.
Tataneasa contine substante chimice toxice care traverseaza placenta.
Ceapa de mare este cunoscua pentru capacitatea de a determina aparitia de malformatii fetale.
Urzica are efect diuretic si este de evitat in sarcina.
Ciubotica cucului este un purgativ puternic care poate declansa si contractii uterine.
Ceaiul negru poate fi consumat cu moderatie din cauza continutului crescut de cofeina.
Pot fi consumate cu moderatie (o cana pe zi) ceaiuri din:
- brusture,
- merisor,
- galbenele,
- sunatoare,
- musetel,
- lucerna,
- armurariu,
- patlagina,
- schinduf,
- ghimbir.
Ne mentinem avertizarea ca in perioada sarcinii consumul de plante trebuie sa se faca cu prudenta, mai ales cand vine vorba despre extracte concentrate cum sunt ceaiurile, tincturile sau pulberile. CITESTE ȘI: Plante pentru răceală și gripă care pot fi consumate de gravide
Tu ai consumat ceaiuri in timpul sarcinii?
Te-ai consultat cu medicul inainte? Daca da, ce sfaturi ai primit? Cu ce poti completa lista noastra?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE