Nasterea prematura este una dintre marile temeri ale oricarei gravide si ale oricarui medic obstetrician. Desi exista si cazuri in care riscul unei nasteri premature nu a putut fi prezis – si nici cauzele anticipate – de cele mai multe ori medicii stiu cand o gravida are un risc crescut sa nu poata duce sarcina la termen.
Ce este nasterea prematura?
Se vorbeste despre travaliu si nastere prematura atunci cand acestea se produc inainte de saptamana 37 de sarcina, in acest caz, bebelusul este considerat prematur. Din totalul nasterilor premature, aproximativ un sfert sunt planificate din ratiuni medicale. In unele cazuri, tu si bebelusul puteti fi mai in siguranta daca este declansata nasterea decat daca ar fi lasata sa ajunga la termen. Restul, sunt nasteri premature spontane, datorate in general rupturii premature a membranelor, incompetentei cervicale (o situatie in care colul uterin se dilata in absenta contractiilor) sau in cazul sarcinilor multiple.
Ce se poate intampla daca bebelusul se naste prematur?
Nasterea prematura poate cauza probleme grave bebelusului, mai ales daca se produce foarte devreme in cursul sarcinii. Multi dintre bebelusii prematuri au probleme cu respiratia; de asemenea, prematuritatea pune copilul intr-o pozitie de risc in fata hemoragiilor cerebrale. Bebelusii nascuti prematur dezvolta mai adesea icter, sunt mai sensibili la infectii si au probleme cu reglarea temperaturii si cu hranirea. Majoritatea prematurilor sunt nascuti in saptamanaile 34-37 de sarcina, cand practic au sanse foarte bune de supravietuire, desi si ei au un risc crescut de complicatii care lipsesc in cazul copiilor nascuti la termen.
Care sunt cauzele nasterilor premature?
Desi nu se cunosc toti factorii care contribuie la declansarea nasterilor premature, exista cativa factori favorizanti.
Infectiile tractului genital pot fi asociate cu nasterea prematura. Chiar cand sacul amniotic ramane neafectat, inflamatia uterului poate declansa contractii, deschiderea cervixului si nasterea. Chlamidioza si gonoreea, ca si alte infectii bacteriene trebuie tratate odata ce sunt descoperite. De asemenea, infectii localizate la nivelul tractului urinar, pneumonia si apendicita sporesc riscul de nastere prematura.
Problemele placentare sunt o alta cauza frecventa a nasterilor prematura. Placenta praevia sau decolarea placentei por provoca nasterea prematura. Alte cauze pot fi polihidramniosul (o cantitate prea mare de lichid amniotic) sau sarcina gemelara. Problemele legate de cervix, cunoscute ca incompetenta cervicala, innascute sau dobandite, reduc sansele unei sarcini de a ajunge la termen.
Factori de risc pentru nasterea prematura. Studiile medicale efectuate au evidentiat faptul ca exista o serie de factori care pot favoriza declansarea nasterii premature. Astfel, riscul sa nasti inainte de termen poate fi crescut daca:
- O nastere prematura in antecedente;
- Sarcina multipla;
- Ai varsta mai mica de 17 ani sau mai mare de 35;
- Ai inceput sarcina cu o greutate mai mica decat normal sau castigul tau ponderal este redus pe perioada sarcinii;
- Ai inregistrat sangerari vaginale in primul sau al doilea trimestru;
- Ai avut anemie moderata sau severa la inceputul sarcinii;
- Fumezi, consumi alcool sau droguri;
- Au trecut mai putin de 18 luni intre cele doua nasteri;
- Nu ai beneficiat de ingrijiri prenatale deloc, sau ai beneficiat de ele tarziu in sarcina;
- Sarcina este rezultatul unor tratamente de fertilitate;
- Ai un status socioeconomic scazut.
Se pare de asemenea ca stressul joaca un rol important in declansarea nasterilor premature. Lucrul in schimburi pare sa reprezinte un stress fizic destul de mare incat sa contribuie la cresterea riscului de nastere prematura.
Exista teste cate pot determina riscul de aparitia a nasterii premature?
Da. Exista doua teste disponibile pentru femeile cu risc crescut de travaliu prematur. Ele sunt reprezentate de masurarea ecografica a lungimii cervixului si de testul fibronectinei fetale.
Masurarea ecografica a cervixului este importanta, deoarece scurtarea acestuia este unul dintre semnele premergatoare travaliului. In acest caz, medicul iti va recomanda sa intrerupi orice activitate fizica, sa renunti la activitatea sexuala si sa renunti la fumat, daca nu ai facut-o deja. Daca sarcina este mai mica de 24 de saptamani si nu ai contractii, medicul iti poate recomanda sa faci un cerclaj – o manopera efectuata sub anestezie generala, in care cervixul iti este suturat cu un fir chirurgical.
Determinarea fibronectinei fetale este testul folosit pentru femeile care au contractii sau alte simptome ale travaliului prematur. Fibronectina fetala este o proteina produsa de sacum amniotic; cand in secretia vaginala, aceasta proteina se regaseste in cantitate mare, riscul de declansare a travaliului prematur este crescut.
Ce pot face ca sa evit o nastere prematura?
In primul rand trebuie sa ai grija de tine. Cauta sa beneficiezi de ingrijiri prenatale de calitate inca de la inceputul sarcinii, prezinta-te regulat la medic, renunta la obiceiurile nesanatoase si ai grija de nivelul de stress la care te supui. Daca ai un istoric medical de ruptura prematura de membrane sau de nastere prematura inainte de 34 de saptamani, discuta cu medicul, care iti poate recomanda un progesteron care sa te ajute sa mentii sarcina. Informeaza-te care sunt semnele travaliului prematur in asa fel incat sa iti poti informa imediat medicul. Administrarea de corticosteroizi pentru a ajuta la maturarea plamanilor bebelusului este cel mai bun lucru pe care il poti face in cazul unei nasteri premature.
Ce se va intampla daca intru in travaliu inainte de termen?
Este foarte important sa iti contactezi imediat medicul daca ai simptome de travaliu sau daca pierzi lichid amniotic. Medicul te va chema la spital, iti va monitoriza contractiile si ritmul cardiac fetal si te va examina sa vada daca intr-adevar ai membranele rupte. Daca membranele sunt intacte, ti se va efectua un examen vaginal pentru a fi evaluata starea colului. In plus, ti se va face o echografie pentru a determina cantitatea de lichid amniotic si gradul de dezvoltare a fatuluii pozitia in care se afla acesta. Daca toate aceste determinari sunt bune, iar contractiile cedeaza, probabil vei fi trimisa acasa. In orice caz, exista cateva protocoale medicale care se aplica in functie de varsta sarcinii.
Daca sarcina e mai mica de 34 de saptamani, in travaliu, cu membranele intacte si cu un ritm cardiac fetal bun, medicul va incerca sa amane nasterea. Ti se va administra antibiotic intravenos pentru a preveni o eventuala infectie cu streptococul de grup B, medicatie pentru a opri contractiile si corcticosteroizi pentru maturarea plamanilor bebelusului. De asemenea, vei fi transferata intr-un spital cu o unitate de terapie intensiva pentru prematuri.
Daca ti se rup membranele inainte de saptamana 37 dar nu ai contractii, echipa medicala va decide probabil sa iti induca travaliul, in functie de gradul de dezvoltare a bebelusului si de riscul de infectie. Intre saptamanile 32 si 34 de sarcina, se va face o analiza a lichidului amniotic pentru a determina cat de dezvoltati sunt plamanii bebelusului. In cazul in care membranele se fisureaza inainte de saptamana 34 de sarcina, se recomanda amanarea nasterii cat de mult timp posibil, fara a fi puse in pericol sanatatea ta si a bebelusului. In paralel, ti se vor administra antibiotice pentru a evita o posibila infectie. CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Etapele normale de dezvoltare ale bebelușului născut prematur
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.