Orice femeie isi doreste sa aiba o nastere usoara. Indiferent de felul cum vei naste, natural sau prin cezariana, accepta ca nasterea presupune sa ai anumite dureri a caror intensitate difera de la femeie la femeie. Afla ce semne iti trimite organismul pentru a te anunta ca vei naste in curand.
Dupa nastere, vei simti ca ai trecut prin cel mai extenuant proces din viata ta. Travaliul este o experienta unica, insa reprezinta un efort imens pentru muschii uterului. Cele mai multe senzatii pe care le vei simti vor veni de la muschii si nervii din jurul uterului.
In ultimele saptamani de sarcina copilul coboara in interiorul uterului pregatindu-se de nastere, iar colul uterin sufera mai multe modificari. Din acest motiv, la ultimele controale prenatale este analizat cu atentie colul.
Femeile aflate la prima nastere ar putea chiar sa nu realizeze ca intra in travaliu.
Semne care prevestesc nasterea:
- Coborarea copilului in pelvis. Vei sti ca s-a intamplat de indata ce vei observa ca ai inceput sa respiri mai usor, iar arsurile s-au mai rarit. La prima sarcina angajarea fatului are loc cu 2-3 saptamani inainte de declansarea travaliului, in timp ce la urmatoarele sarcini se poate produce si cu cateva ore inainte.
- Secretii vaginale mai abundente, de culoare roz. In cazul secretiilor galbene si spumoase poate fi vorba de o infectie.
- Colul uterin se modifica: mai intai se deplaseaza in fata si se inmoaie, apoi se subtiaza sau se sterge ca mai apoi sa se dilate.
- Contractiile Braxton Hicks se intensifica.
- Ai frisoane, tremuri si ai facut diaree sau ai dureri de spate trecatoare.
Semne care prevestesc travaliul:
Semnele care indica faptul ca travaliul este iminent sunt: pierderea dopului gelatinos, ruperea apei, contractii regulate puternice ce nu scad in intensitate.
- Dopul gelatinos este un dop de mucus ce a umplut colul si a protejat copilul de infectii. Poate fi de culoare roz sau cu firicele de sange si are un aspect vascos. Pierderea dopului gelatinos poate avea loc si cu 6 saptamani inainte de nastere. Anunta-ti medicul de indata ce elimini un mucus vascos.
- Cand se rupe apa simti un lichid cald, scurgandu-se. Acest lichid poate fi de culoare galbena, verde sau maronie, semn ca bebelusul a eliminat meconiu. Ruperea apei are ca efect eliminarea de prostaglandine ce stimuleaza activitatea uterului. De la ruperea apei si pana la inceputul travaliului pot trece si 24 de ore. Nu tuturor femeilor li se rupe apa. Acestea sunt ajutate de medic, asistenta, moasa.
- Cel mai evident semn ca travaliul a inceput il reprezinta contractiile regulate care au ca efect dilatarea colului uterin. Poti recunoaste cu adevarat travaliul cronometrand contractiile.
Travaliul a inceput daca observi ca acestea sunt constante, din 5 in 5 minute, si tot mai dese, dureaza intre 30-70 de secunde, nu dispar, cresc in intensitate si incep din spate catre fata.
Contractiile false sunt neregulate, nu se intensifica in timp si dispar daca iti schimbi pozitia. Aceste contractii sunt un semn de travaliu fals si nu au ca efect dilatarea colului uterin.
Cat dureaza travaliul?
Pentru femeile aflate la prima nastere travaliul poate dura in jur de 10-14 ore, de la inceputul contractiilor regulate si pana ce colul s-a dilatat complet, in timp ce la a doua nastere timpul se injumatateste.
Prima parte a travaliului o poti petrece acasa, dar cu anuntarea medicului in prealabil. A doua parte a travaliului, in care efectiv vei impinge, dureaza 1-2 ore, dar e posibil sa ti se para o vesnicie.
Anestezia epidurala ar putea simplifica lucrurile. Ultima faza o reprezinta nasterea propriu-zisa care poate tine de la 15 minute la o ora. Bebelusul poate fi pus imediat pe burta mamei.
In cele mai multe cazuri bebelusul este curatat, uscat, infasurat intr-o paturica si apoi adus mamei.
Cand trebuie sa mergi la spital pentru nastere?
Daca ti s-a rupt apa, mergi de indata la spital sau anunta-ti medicul care a urmarit evolutia sarcinii. Daca ai inceput sa ai contractii, dar te simti bine, poti sa mai stai cateva ore acasa. Poti face un dus si sa te mai odihnesti.
In cazul in care contractiile sunt intense si se produc la interval mai mici de 3 minute, inseamna ca nasterea se va produce in curand, asa ca nu uita bagajul de spital pentru nastere, suna medicul si indreapta-te catre spital.
Chiar daca nu esti sigura ca a inceput travaliul, anunta medicul sau mergi la spital pentru a fi examinata de personalul de specialitate.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.