Din momenul conceptiei in corpul viitoarei mame se petrec mai multe schimbari hormonale. O serie de hormoni incep sa se secrete intr-o cantitate mai mare. In acelasi timp, odata cu sarcina isi fac aparitia hormoni noi, ce sunt secretati doar in perioada celor 9 luni de graviditate. Scopul comun al acestor hormoni il reprezinta starea de bine a ta si a bebelusului pe tot parcursul sarcinii. Cei mai importanti sunt hCG-ul, progesteronul si estrogenul.
Gonadotropina corionica placentara sau hCG
Hormonul hCG este secretat de placenta din momentul in care ovulul fecundat se implanteaza in mucoasa uterina. Pe acest hormon se bazeaza testele de sarcina.
HCG-ul este secretat pe toata durata sarcinii si se banuieste ca ar fi responsabil de starea de rau din primul trimestru de sarcina. Valorile hormonului hCG in mod normal incep sa scada intre saptamanile 12-16, si vor ramane apoi constante pana cand vei naste. Dupa nastere nivelul HCG este zero.
Progesteronul in sarcina
Acest hormon secretat de organismul femeilor in mod normal joaca un rol foarte important in timpul sarcinii. El are o actiune relaxanta asupra muschilor, fiind raspunzator de starea de bine. Tot el este raspunzator de firul gros si lucios de par pe care iti vei dori sa-l pastrezi si dupa sarcina.
In sarcina o mare parte a progesteronului este produsa de placenta. Nivelul progesteronului din organism este proportional cu varsta sarcinii.
O cantitate insuficienta de progesteron la inceputul sarcinii poate pune probleme implantarii embrionului si fenomenului natural de ingrosare a peretelui uterin.
Ulterior, progesteronul ajuta la pastrarea sarcinii prin impiedicarea contractiilor si inducerea relaxarii uterine. Din acest motiv, medicul ginecolog iti va prescrie tablete sau aplicatii locale cu progesteron din momentul depistarii sarcinii.
Starea de oboseala si dorina de a dormi mai mult sunt tot efecte ale progesteronului in sarcina. Cantitatea crescuta de progesteron inregistrata in timpul sarcinii are efecte, uneori neplacute si asupra sistemului digestiv. Acesta reduce motilitatea intestinelor, provocand balonare, constipatie si senzatie de „prea plin” dupa masa. Tot progesteronul relaxeaza sfincterul dintre esofag si stomac provocand arsuri la stomac. Progesteronul afecteaza si sanii si ca un prim efect acestia devin sensibili. De asemenea, ii pregateste pentru producerea laptelui matern.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Estrogenul in sarcina
Si acest hormon inregistreaza o crestere semnificativa in timpul sarcinii, fiind raspunzator de acea “stralucire” pe care o au femeile insarcinate. Estogenii retin apa si grasimile sub piele producand acel efect de intindere a pielii.
La inceput, estrogenii ajuta la multiplicarea celulelor uterului pregatind peretele uterin pentru sarcina. Pana la sfarsitul sarcinii uterul va ajunge sa cantareasca in jur de 1000 de grame. Volumul de sange crescut din sarcina este in stransa legatura cu acest hormon.
Estrogenul si progesteronul joaca un rol important atat la nivelul transformarile fizice ce au loc in sarcina, dar si asupra emotiilor. Pe cand unele femei sunt cuprinse de un calm neobisnuit, altele trec brusc de la tristete la veselie sau au deodata o sensibilitate mai mare fata de suferintele altora. Aceste schimbari la nivel emotional sun cauzate de hormoni, dar si de adoptarea unui nou stil de viata.
Alti hormoni importanti in sarcina mai sunt:
Lactogenul placentar uman (HPL) este produs de placenta si are un rol important in dezvoltarea copilului si a glandelor mamare, inca din saptamana 5 de sarcina.
Tiroxina este un hormon necesar pentru o buna dezvoltare a sistemului nervos central al copilului.
Relaxina ajuta colul uterin, musculatura pelviana, ligamentele si incheieturile sa se relaxeze pentru ca nasterea naturala sa aiba loc mai usor.
Oxitocina face ca uterul sa se contracte in timpul nasterii, iar in timpul alaptarii declanseaza curgerea laptelui.
Prolactina ajuta la pregatirea sanilor pentru alaptare, stimuland productia de colostru inca din saptamana 16 de sarcina.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE