Administrarea antibioticului in timpul nasterii poate fi imperios necesara pentru a salva vieti. Ea nu este insa lipsita de efecte secundare, care din fericire pot fi limitate prin cateva metode simple.
Administrarea de antibiotice in timpul travaliului este destul de raspandita, insa decizia de a folosi acest tip de medicamente ar trebui cantarita atent. Exista situatii in care administrarea de antibiotice poate fi absolut necesara pentru siguranta ta si a bebelusului, si in acest caz beneficiile desigur ca depasesc eventualele riscuri. Dar exista si dovezi care arata ca protocolul administrarii de antibiotice chiar si atunci cand poate nu ar fi imperios necesar poate afecta sanatatea bebelusului pe termen lung.
Cand se administreaza antibiotice in timpul travaliului?
Antibioticele lupta impotriva infectiilor. Folosite corespunzator, ele salveaza multe vieti. Iata care sunt situatiile in care se impune administrarea de antibiotic.
Infectia cu streptococ de grup B: celor mai multe gravide li se face un test pentru identificarea streptococului de grup B din secretia vaginala in saptamana 36 de sarcina. Daca testul este pozitiv, ti se vor administra antibiotice in travaliu pentru a reduce riscul ca si bebelusul tau sa se infecteze in timpul nasterii.
Travaliu prematur: travaliul prematur este cauzat, uneori, de infectii. Cercetarile arata ca desi starea generala de sanatate a mamei este imbunatatita dupa administrarea antibioticelor, ele nu sunt capabile sa influenteze in niciun fel durata sarcinii. Asadar, daca membranele nu s-au rupt, administrarea de antibiotice in travaliul prematur este mai degraba asociata cu riscurile administrarii lor la nou-nascuti, decat cu vreun beneficiu pentru sarcina.
Ruperea membranelor: protocoalele medicale sustin administrarea de antibiotic la femeile carora li s-au rupt membranele, mai ales daca nu au avut inca ocazia de a face testul de identificare a streptococului de grup B. Asadar, daca la 24 de ore dupa ruperea membranelor nu exista nici un semn de travaliu, probabil ca iti vor fi administrare antibiotice.
Probleme de sanatate ale mamei: daca faci febra in timpul travaliului, probabil ca ti se vor administra antibiotice. Medicii nu au cum sa determine in timp atat de scurt care este cauza febrei, asadar vor administra antibiotic pentru a se asigura ca orice ai avea, nu se va transmite la bebelus.
Profilactic: in unele situatii, ti se vor administra antibiotice in scop profilactic inainte de cezariana, pentru a se reduce riscul declansarii unei infectii.
Care sunt efectele secundare ale antibioticelor in timpul nasterii?
Antibioticele sunt folosite atat de frecvent incat de multe ori nici nu mai sunt luate in calcul riscurile. De cele mai multe ori ni se spune ca refuzul antibioticului ne pune sanatatea noastra si pe cea a bebelusului in pericol. Circa 10% dintre femeile care primesc antibiotic experimenteaza o reactie usoara de tipul unei inrosiri a pielii sau a unei iritatii cutanate.
Una din 10.000 de femei intra in soc anafilactic in timpul travaliului. Administrarea antibioticului in travaliu afecteaza serios colonizarea bacteriala de care are acesta parte prin nasterea naturala. Aceste bacterii au un rol fundamental pentru sistemul imunitar imatur al bebelusului, iar intreruperea sa atat de devreme este corelata cu un risc crescut de alergii si alte boli. Mai mult decat atat, creste riscul infectarii bebelusului cu bacterii spitalicesti, mult mai periculoase, motiv pentru care mamele isi doresc din ce in ce mai des sa nasca acasa.
Antibiorezistenta este o alta problema majora cu care se confrunta lumea intreaga in prezent. Aceste bacterii rezistente nu mai sunt afectate de antibiotice, ceea ce ridica un risc serios.
Stafilococul auriu este una dintre aceste mari probleme de sanatate care preocupa cercetatorii din intreaga lume. El este frecvent intalnit in spitale si extrem de rezistent la antibiotice.
Candidoza este un alt efect secundar neplacut al tratamentelor cu antibiotice. Bebelusii care dezvolta candidoza in cavitatea bucala o transmit sanului mamei, unde impactul dezvoltarii acestei ciuperci este mult mai mare. Candidoza poate afecta chiar succesul alaptarii.
Am avut nevoie de antibiotic in timpul nasterii, ce pot face acum?
Chiar daca vei avea nevoie de antibiotic, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a le diminua impactul negativ:
- Consuma un prebiotic si un probiotic inainte si dupa nastere. Poti lua un supliment sau poti opta pentru varianta naturala de prebiotic (asparagus, ceapa, fasole, mazare si psyllium) si probiotic (iaurt, kefir, varza acra).
- Ia un supliment de vitamina C.
- Consuma mult usturoi.
- Asigura-te ca vei avea un contact piele pe piele prelungit cu bebelusul.
- Alapteaza cat de repede si cat mai mult.
Administrarea antibioticelor in travaliu este o decizie care tine de medicul tau. Totusi, ai si tu un control asupra situatiei fiind informata si luand masuri care sa combata potentialele efecte negative.