Terapiile medicale standard de reducere a durerilor in timpul nasterii sunt: administrarea de analgezice, anestezia epidurala si tranchilizantele.
Analgezicele pot fi administrate intravenos, printr-o perfuzie sau muscular. Unele dintre ele pot provoca greata sau somnolenta si o senzatie de pierdere a controlului. Un alt aspect negativ al analgezicelor este acela ca iti pot afecta si reduce capacitatea de a te misca.
O metoda foarte eficienta de reducere a durerii in travaliu este anestezia epidurala. Aceasta este o anestezie locala cu rolul de a calma durerea in partea inferioara a corpului. Epidurala este administrata doar de un doctor anestezist.
Substantele anestezice se injecteaza la nivelul coloanei vertebrale in partea inferioara a spatelui. Prin cateterul care se fixeaza de spatele mamei vor fi administrate substantele anestezice. Acestea isi fac efectul in 10 minute. Avand in vedere ca ele au un efect temporar, o pompa va furniza continuu o doza mica de anestezic. Medicamentele administrate pot fi morfina, fentanil sau lidocaina.
Epidurala poate suprima durerea atat in cazul nasterii naturale, cat si in cazul nasterii prin operatie cezariana.
In functie de nivelul membranelor modulare in care se injecteaza substantele anestezice anestezia poate fi :
- Epidurala sau peridurala;
- Subdurala sau spinala.
In cazul nasterii naturale, avand in vedere ca epidurala inhiba contractiile, poate fi necesara stimularea cu ocitocina. De asemenea, administrarea anesteziei poate avea ca efect prelungirea travaliului.
Deoarece nu vei simti nevoia de a impinge, si timpul de expulzie poate fi mai mare. Acesta este motivul pentru care dupa o anumita dilatatie a colului uterin exista indicatia ca anestezia sa fie suspendata pentru a permite mamei sa impinga. Durerea va fi simtita brusc si destul de violent si poate fi destul de greu de suportat, insa va dura foarte putin.
Deoarece teama de ce va urma poate mari intensitatea senzatiilor poti avea in vedere si alte tehnici de reducere a durerilor precum relaxarea, tehnici de respiratie ritmate, masaj, comprese calde.
Exista si terapii alternative precum hipnoza sau reflexoterapia ce pot fi folosite in timpul travaliului.
In hipnoza corpul nu se impotriveste muncii pe care trebuie sa o faca, in timp ce mintea este ocupata cu altceva. Acupunctura poate fi folosita pentru reducerea durerilor in timpul travaliului, dar si ca o metoda de corectare a prezentatiei pelviene, de “a face copilul sa se intoarca”.
Chiar daca aceste tehnici nu iti vor garanta o nastere fara dureri, o vor face cu siguranta mult mai usoara.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cum sa respiri la inceputul travaliului?
Cum iti dai seama ca a inceput travaliul?
Importanta relaxarii la inceputul travaliului
Inducerea travaliului
Cum iti ajuti bebelusul sa vina mai usor pe lume?
Pericolele nasterii medicalizate excesiv
Voi suporta durerea nasterii?
Etapele nasterii naturale
De unde vin durerile in timpul nasterii?
Epiziotomia, un rau necesar?
Cum s-a pozitionat bebelusul tau?
Ce presupune nasterea prin cezariana?
Ce trebuie sa stii despre depresia postpartum?
7 sfaturi pentru a trece mai usor de depresia postpartum
Revenirea dupa operatia de cezariana
Pericolele nasterii medicalizate excesiv
Ce trebuie sa stii despre ruperea prematura a membranelor?