Prolapsul de cordon ombilical este o urgenta medicala care necesita interventie imediata! Chiar daca se intampla rar, o data la 300 de nasteri, orice femeie insarcinata ar fi bine sa stie despre ce este vorba, care sunt riscurile, cum le poate evita si ce trebuie sa faca daca are ghinionul sa se afle intr-o asemenea situatie.
Dupa cum se stie, cordonul ombilical leaga fatul de placenta astfel asigurandu-i tot ce trebuie pentru a trai si a se dezvolta in uterul mamei. In timpul travaliului cordonul ombilical poate fi comprimat, strans, pentru cateva momente cat dureaza o contractie si acest lucru este normal. Insa daca se prelungeste durata comprimarii situatia devine o urgenta medicala!
In timpul travaliului cordonul ombilical este de obicei deasupra capului copilului, capul sau fiind cel care inainteaza intai spre cervix. Daca are loc prolapsul, cordonul ombilical va trece in cervix si prin canalul vaginal inaintea copilului.
Aceasta situatie reprezinta o urgenta care pune in pericol viata copilului deoarece cordonul ombilical fiind presat se va suprima fluxul de sange si oxigen catre fatul inca nenascut.
Care sunt factorii de risc pentru prolaps de cordon ombilical?
Exista unele complicatii ale sarcinii care cresc riscul de prolaps ombilical:
Lichidul amniotic in exces. Acesta face ca fatul sa pluteasca deasupra colului uterin si cordonul ombilical sa alunece sub capul copilului.
O pozitionare incorecta a fatului. Pozitia optima este cu capul in jos, spre cervix, o altfel de pozitionare cum ar fi pe o parte sau cu capul in sus putand permite cordonului ombilical sa treaca primul la nastere.
Ruperea membranelor in mod prematur. Daca fatul nu este inca angajat pe canalul nasterii si membranele sunt rupte inainte de inceperea travaliului exista riscul de prolaps ombilical.
Sarcina multipla.
Inducerea nasterii cand copilul nu este pregatit. Daca nasterea trebuie declansata datorita unei conditii medicale este de preferat o cezariana decat inducerea nasterii.
Care sunt simptomele prolapsului de cordon ombilical?
Semnele pot fi observate prin monitorizare fetala si includ un ritm cardiac neregulat, efecte asupra tensiunii si scaderea nivelului de oxigen. Daca in timpul travaliului cordonul aluneca prin col il poate simti sau vedea chiar femeia insarcinata. Pentru a se reduce presiunea ea va trebui sa fie asezata intr-o anumita pozitie, cu posteriorul mai sus si i se va administra oxigen. Daca fatul e destul de jos pozitionat va putea fi extras cu ajutorul forcepsului sau vacuumului, altfel va fi necesara o cezariana de urgenta, fiind imperios necesar ca bebelusul sa se nasca.
Important: trebuie sa stii ca in caz ca ti se intampla asa ceva acasa, trebuie sa chemi neaparat ambulanta si pana vine sa te asezi pe podea cu genunchii sub piept astfel incat posteriorul sa iti fie mai sus decat umerii, pentru a lua greutatea copilului de pe cervix.
Care sunt efectele prolapsului de cordon ombilical?
Acestea depind de de cata presiune a fost pusa pe cordon si de lungimea perioadei cat a durat compresia lui. Daca aceasta compresie a fost doar partiala este posibil ca bebelusul sa se nasca fara probleme. Daca a fost totala insa si nu a fost detectata la timp va duce la afectarea grava a creierului sau chiar moartea copilului.
Cum poti scadea riscul de prolaps al cordonului ombilical?
Cunoscand factorii de risc enumerati anterior poti sa-i eviti sau sa constientizezi daca te afli in pericol. Evita ruperea artificiala a membranelor daca nu esti in travaliu, cel mai sigur fiind sa astepti ca natura sa-si faca treaba. Evita controalele pe masa ginecologica in timpul sarcinii avansate, verifica periodic pozitia copilului prin ecografiile care se fac in timpul sarcinii si nu ezita sa accepti cezariana daca medicul considera ca altfel este riscant pentru copil.