- Travaliul ajută bebelușul să respire
- Travaliul dezvoltă sistemul imunitar al bebelușilor
- Travaliul alimentează bebelușul cu energie
- Travaliul crește fluxul de sânge către bebeluș
- Trecea prin travaliu facilitează atașamentul mamă-copil
- Nașterea prin cezariană să se facă după declanșarea travaliului
Dacă ești în momentul în care încă te mai gândești cum să aduci bebelușul pe lume, informează-te mai întâi asupra beneficiilor nașterii naturale (vaginale). Află de ce specialiștii spun că trecerea prin travaliul aduce o mulțime de beneficii pentru micuții care sunt născuți natural. În cultura și societatea noastră modernă, a naște natural reprezintă o adevărată știre de presă, la fel cum travaliul fără durere a devenit normă. Acoperiți de tehnologie, uităm când vine vorba de naștere că este, înainte de toate, un proces natural, care nici nu are nevoie de atâta asistență.
Sarcina, travaliul și nașterea sunt procese fiziologice, iar corpul nostru este în așa fel conceput încât poate să treacă prin acestea și chiar îi fac bine. Sigur, știm că operația de cezariană are avantajul major că poate salva viața mamei și a copilașului ei, atunci când e nevoie de această intervenție. Organizația Mondială a Sănătății spune că 10-15% din nașteri au nevoie de intervenția specialiștilor. Dincolo de acest procent, pentru celelalte 85-90% din femei, nașterea naturală oferă o mulțime de beneficii, atât pentru mame, cât și pentru bebeluși. Modul în care se naște bebelușul contează, iar planificarea unei nașteri naturale este cea mai sigură și mai blândă alegere pentru sănătatea bebelușului.
Travaliul ajută bebelușul să respire
În timpul travaliului, corpul bebelușul începe să producă un hormon de stres, catecolamina – un hormon din categoria adrenalinei, dopaminei, noradrenalinei. Este hormonul cunoscut și sub numele „luptă sau fugi“, care se produce în corpul nostru ca reacție la o situație stresantă sau amenințătoare. Când începe să se producă, hormonul acesta ajută bebelușul să-și adapteze respirația pentru trecerea prin canalul vaginal și, apoi, pentru naștere. Cum face asta – crește absorbția lichidului amniotic din plămâni și crește, totodată, producția de surfactant. Majoritatea copiilor sunt născuți cu această substanță în plămânii lor. Rolul ei este de a împiedica lipirea plămânilor, făcând posibilă o respirație normală. Surfactantul îl ajută pe nou-născutul să-și mențină plămânii umflați după naștere. Pe măsură ce uterul se contractă și strânge bebelușul, pieptul acestuia este comprimat. Acest lucru ajută la expulzarea fluidului din plămâni, curățându-i astfel încât să poată respira când se naște.
Travaliul dezvoltă sistemul imunitar al bebelușilor
Nou-născuții au sistem imunitar imatur și au nevoie de tot ajutorul pentru a-i proteja de boli. Bebelușul primește anticorpi materni de la mamă, dar majoritatea sunt transferați în timpul travaliului. Ca urmare a nivelurilor mai ridicate de catecolamine din timpul travaliului, celulele albe din sânge cresc și ele. Îi vor fi de ajutor bebelușului la susținerea sistemului imunitar după naștere și îl va proteja împotriva infecțiilor. Mai multe studii arată că bebelușii născuți prin operație de cezariană suferă modificări ale ADN-ului celulelor albe. Acest lucru are potențialul de a schimba modul în care corpul lor va răspunde la atacurile asupra sistemului lor imunitar în viitor.
INFO Clubul Bebelușilor: Și laptele matern conține celule albe din sânge, oferind o și mai mare protecție bebelușului tău. Doar o picătură de lapte matern conține aproximativ un milion de celule albe.
Travaliul alimentează bebelușul cu energie
Până după naștere, când va ajunge să se hrănească cu laptele tău, bebelușul nu se mai poate hrăni prin placentă. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge îi scade. Deși acest lucru este normal, bebelușii care au vin pe lume printr-o naștere naturală sunt protejați împotriva oricăror efecte adverse ale glicemiei scăzute (hipoglicemie), cum ar fi leziunile cerebrale. Catecolaminele ajută la creșterea nivelului de glucoză la bebeluș, menținând nivelul zahărului din sânge relativ stabil până când pornește laptele, de obicei la scrută vreme după naștere.
CITEȘTE ȘI: Sunt moașă, însă travaliul meu m-a făcut să înțeleg cum se simte cu adevărat nașterea naturală
Travaliul crește fluxul de sânge către bebeluș
În timpul unei nașteri naturale, bebelușul este protejat împotriva nivelurilor scăzute de oxigen în timpul contracțiilor (hipoxie) de către hormonii de stres prezenți în corpul lui. Aceștia ajută la trimiterea unei cantități mai mari de sânge la creierul, inima și rinichii bebelușului.
CITEȘTE ȘI: Ora magică după naștere | Bebelușii manifestă 9 comportamente instinctive
Trecea prin travaliu facilitează atașamentul mamă-copil
Catecolaminele produse de corpul bebelușului în timpul travaliului îl vor ajuta și după naștere. Atunci când o femeie naște în mod natural, hormonii de stres creează o stare de alertă a nou-născutului în perioada imediat următoare nașterii, ajutând la atașamentul imediat dintre mamă și copil. Este vorba de ceea ce unele maternități numesc „ora magică“, timpul petrecut imediat după naștere de proaspăta mamă și nou-născutul ei, când cel mic e așezat la pieptul ei și i se oferă timp să-i descopere mirosul și gustul pielii, vocea pe care i-o cunoaște deja. O relație fără termeni de comparație, care se „oficializează“ când bebelușul primește laptele mamei.
Dacă bebelușii sunt expuși la medicamente pentru reducerea durerilor în timpul travaliului, ei pot fi somnolenți după naștere, pot plânge mai mult și alăptarea poate dura mai mult până se reglează în comparație cu bebelușii ale căror mame au ales travaliul fără calmante.
Nașterea prin cezariană să se facă după declanșarea travaliului
Există o diferență pentru nou-născuții care se nasc prin operația de cezariană de urgență față de cei care se nasc prin operația de cezariană planificată. În cazul celor dintâi amintiți, travaliul s-a declanșat, ceea ce înseamnă că s-a produs și declanșarea de catecolamine în corpul bebelușului. Bebe se va adapta mai bine la viața extrauterină, decât cei care ce nasc prin cezariană programată, înainte ca travaliul să fi debutat. Acesta este motivul pentru care adevărații profesioniști din domeniul sănătății vor întârzia cezariana electivă până după debutul travaliului, atunci când se poate face acest lucru. CITEȘTE ȘI: Cezariana la cald și cea la rece
Riscurile unei nașteri prin cezariană înainte de travaliu includ:
- spitalizare mai lungă pentru mamă;
- un risc crescut de probleme respiratorii pentru bebeluș;
- complicații mai mari în sarcinile ulterioare (ruptura uterină și necesitatea unei histerectomii).
- Beneficiile pe termen scurt ale unei cezariene planificate includ:
- un risc scăzut de hemoragie și transfuzie;
- mai puține complicații chirurgicale;
- scădere a incontinenței urinare în primul an.
CITEȘTE ȘI: Ce e bine să știi despre cele mai importante 7 tranformări ale corpului mamei, după naștere
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE