Moasa este o persoana – de obicei femeie – care a absolvit Facultatea de Moase, o institutie de studiu superioara acreditata de Ministerul Sanatatii, care functioneaza in cadrul Facultatilor de Medicina din tara. Facultatea de Moase dureaza 4 ani, iar absolventele se pot angaja in orice maternitate din Romania.
Din pacate, dupa revolutie, meseria de moasa pare sa fi cazut cumva in derizoriu. Mamicile sunt nemultumite daca in timpul nasterii naturale sunt supravegheate mai curand de moasa, decat de medicul lor. Mai mult, pana de curand termenul de moasa disparuse din sistemul medical romanesc. Ce este de fapt o moasa si care este rolul sau atunci cand vorbim despre nasteri?
Daca inainte de 1989 moasele jucau un rol esential in supravegherea sarcinilor normale si in nasterea naturala, atat in mediul urban cat mai ales in mediul rural, a existat o perioada in care moasele primisera simpla titulatura de asistente de obstetrica si ginecologie. Ele devenisera simple ajutoare ale medicilor in asistarea nasterilor naturale.
Care sunt competentele moasei la nastere?
In cei 4 ani de studiu specific, moasele se pregatesc sa poata urmari o sarcina normala, sa identifice aparitia eventualelor probleme, sa asiste o nastere naturala si sa urmareasca evolutia copilului si a mamei in primele 40 de zile dupa nastere.
Departe de a substitui, pur si simplu, medicul, moasa trebuie de asemenea sa consilieze viitorii parinti, sa o pregateasca pe mamica pentru nastere si pentru primele zile alaturi de bebelus, sa o ajute sa se relaxeze, sa priveasca lucrurile ca pe ceva normal, sa aiba incredere in corpul ei.
Pregatirea medicala a moasei ii permite sa identifice eventuale probleme in evolutia sarcinii, pe perioada travaliului si a nasterii si dupa aceea, si sa intervina fie trimitand gravida la medicul specialist, fie inclusiv recomandand cezariana.
De ce moasa, nu medic?
Desi in Romania in ultimii ani s-a incetatenit obiceiul de a avea sarcina si nasterea supravegheate de medic, colaborarea cu o moasa are avantajele ei.
In primul rand, daca optezi pentru o moasa nu inseamna ca nu vei face nici o vizita la medicul specialist de obstetrica-ginecologie. Insa vei face doar cateva vizite, in momente esentiale ale sarcinii, iar restul controalelor lunare vor fi facute de catre moasa.
Daca medicii sunt in general destul de ocupati, mai ales cu cazuri de patologie ginecologica, si au putin timp pe care sa il acorde gravidelor cu sarcini normale, moasele, care se ocupa doar cu ceea ce priveste sarcina, sunt mai disponibile si mai deschise la discutii.
Daca de la medic se poate intampla sa pleci cu lamurirea destul de vaga ca „e bine, ne revedem luna viitoare” si cu un milion de intrebari in minte, pe care nu ai apucat sa le adresezi, moasa este datoare – si capabila – sa iti ofere lamuririle pe care le doresti legate nu doar de aspecte medicale, ci de schimbarile prin care treci. Ei ii poti adresa intrebari pe care poate le consideri putin ciudate si pe care poate te-ai sfii sa i le adresezi medicului.
Ce face moasa la nastere?
In comunitatile restranse, moasa este prin definitie disponibila sa vina oricand este chemata. Ea asista travaliul gravidei, ii monitorizeaza starea de sanatate, insa prin definitie moasa este non-interventionista.
Ea nu iti va monta perfuzii cu oxitocina, nu va apela la dilatari manuale, nu te va apasa pe burta. In functie de ceea ce ai discutat cu ea si de evolutia travaliului tau, ea va evalua dilatatia, va asculta din cand in cand bataile inimii bebelusului pentru a se asigura ca totul este in regula, te va ghida ce sa faci in timpul travaliului pentru a usura durerile si a ajuta coborarea bebelusului, te va incuraja si, mai important de atat, iti va oferi siguranta ca lucrurile decurg bine si ca totul este sub control.
In caz de urgenta, moasa este pregatita sa intervina specific. Este adevarat ca nu ea va efectua o cezariana de urgenta, insa ea este in masura sa alerteze imediat medicul in cazul in care ceva nu merge bine sau daca apare vreo problema.
Ea este de asemenea capabila sa aplice masuri de ajutor de urgenta in cazul vreunui accident neprevazut. In alte tari europene, moasa este acreditata sa urmareasca nasteri la domiciliu si sa intervina in caz de urgenta. Insa ea este cea care te poate ghida cel mai bine intr-o nastere nemedicalizata pe care poate ti-o doresti.
In lumina acestor informatii, cu cine ai prefera sa iti aduci pe lume copilul? Cu moasa sau cu doctorul care iti urmareste sarcina?