Ai ramas cu regrete ca la prima nastere a trebuit sa faci cezariana? Nu e timpul pierdut pentru a incerca o nastere naturala, totul e sa fii informata. La noi in tara ideea de nastere naturala dupa cezariana a fost multa vreme aproape nevehiculata, toata lumea fiind convinsa ca dupa o cezariana nu poti naste decat tot prin cezariana.
In ultimii ani insa nu doar ca am inceput sa ne aliniem practicilor din alte tari mai avansate din punct de vedere medical dar chiar a crescut mult rata “nvdc”-urilor reusite, desi datele nu sunt foarte cunoscute “publicului larg”. In alte tari cercetarile conduse timp de multi ani au aratat ca nasterea naturala dupa cezariana nu este nici pe departe atat de riscanta pe cat se credea si ca de fapt mai multe riscuri comporta doua cezariene consecutive, prin urmare medicii incurajeaza NVDC (Nașterea naturală după cezariană).
Daca faci parte dintre femeile care au regretat ca nu au putut naste natural prima data, daca esti convinsa de beneficiile nasterii naturale atat pentru mama cat si pentru copil, sa stii ca nu e deloc imposibil sa iti implinesti visul dupa o cezariana. Deja tot mai multi doctori din Romania, din diverse orase, incurajeaza nvdc si sunt dispusi sa asiste femeile care doresc asta. Totul e sa fii pregatita din toate punctele de vedere, mai ales psihologic, sa fii determinata, sa fii in posesia datelor corecte si sa nu te lasi indusa in eroare de nenumaratele legende tesute pe tema nasterii naturale dupa cezariana.
Desigur ca povestirile de succes ale femeilor care au reusit NVDC pot fi de-a dreptul inspirationale, motivante, deci cauta sa fii in contact cu grupuri de suport unde sunt impartasite experientele de succes dar si cele nereusite din diverse motive pentru a sti ce paleta de asteptari sa ai. Citește pe larg despre: Nu orice femeie poate naște vaginal după cezariană (NVDC). Când este indicată nașterea prin cezariană
Sa vedem care sunt riscurile vehiculate in legatura nasterea naturala dupa cezariana
Riscul de ruptura uterina: acest risc este atat de vehiculat inclusiv de medicii care nu sunt dispusi sa incurajeze nasterea naturala dupa cezariana si prefer un “program clar” pe baza de cezariene, incat multe femei sunt convinse ca e un risc major si ca aproape sigur nu scapi fara pierderea uterului. De fapt riscul e foarte mic, 0,7% dintre nasterile naturale dupa cezariana finalizandu-se cu ruptura uterine care sa fie fatala bebelusului sau mamei.
Desprinderea placentei. Riscul real e de fapt de maximum 1.3%.
Distocie de umar. In maximum 1 la 1000 din cazuri distocia ar putea fi fatala bebelusului.
Prolaps de cordon ombilical: pana la 6,2% riscuri.
De fapt riscurile in cazul unei nasteri naturale dupa cezariana fata de o cezariana repetata sunt cam aceleasi ba in multe aspecte riscurile sunt chiar mai mari in cazurile cezarienei repetate, fiind totusi o interventie chirurgicala:
- riscul de a-ti pierde viata, un risc foarte mic de altfel, este aproximativ egal la cezariana repetata ca la nvdc.
- riscul ca bebelusul sa isi piarda viata este usor mai ridicat la nvdc dar nu este 0 nici la cezariana si in ambele cazuri este mic.
- iar riscul afectiunilor respiratorii la bebelusii nascuti prin cezariana este mai mare decat la cei nascuti prin nvdc.
Sa nu mai spunem ca in cazul cezarienelor repetate apar riscuri suplimentare precum: riscul adeziunilor, ingrosarea tesutului cicatriceal, risc de embolie, infectii, riscuri ale anesteziei, daune ale tractului urinar.
Desigur ca exista precautii si recomandari suplimentare in cazul unei nasteri naturale dupa cezariana:
Se recomanda un interval de minimum 24 de luni intre nasteri, deci nu intre sarcini. Desigur ca exista cazuri reusite si cand diferenta e mai mica dar riscurile scad semnificativ cand este un interval mai mare, timp in care organismul se reface mai bine.
Declansarea nasterii trebuie sa fie spontana. Nu se induce travaliul, nu se administreaza oxitocina, deoarece ar creste riscul rupturii uterine. De asemenea multi doctori evita si epidurala pentru a nu masca durerile dintre contractii si a trece cu vederea o posibila ruptura uterina.
Varsta mamei este indicata sa fie sub 30 de ani, dar nu neaparat. Doar ca in cazul mamelor peste 30 de ani riscul este ceva mai crescut, nesemnificativ, oricum.
Grosimea peretelui uterin. Masurata pana prin saptamana a 38 a de sarcina ar fi bine sa fie mai mare de 3.5mm , desi exista cazuri de nvdc reusite chiar cu grosime mai mica.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Beneficiile nasterii naturale dupa cezariana:
Se evita o noua incizie pe uter care ar scadea sansele mamei sa aiba o nastere vaginala pe viitor iar daca femeia mai vrea copii risca a treia cezariana, mai mult de doua cezariene repetate nefiind foarte benefice organismului, riscurile crescand la fiecare interventie chirurgicala.
Refacerea mamei este mult mai rapida decat in cazul cezarienei.
Nu se risca nasterea unui bebelus prematur avand in vedere ca o cezariana programata are acest risc, data probabila a nasterii fiind doar orientativa. Au fost cazuri de bebelusi care erau considerati apti de a fi scosi prin cezariana dar care s-au dovedit a avea plamanii incomplete dezvoltati sau o greutate reala mult mai mica decat cea estimata de ecograf.
Pierderile de sange sunt mult mai reduse.
Scade riscul trombozei.
Mama participa in mod activ la nastere, lucru a carui lipsa il regreta cel mai mult mamele care au fost nevoite sau convinse sa treaca printr-o cezariana.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE:
7 Diferențe între cezariana la cald și cea la rece (programată)
De cate ori poti sa nasti prin cezariana si este sigur
A doua nastere dupa cezariana
8 Metode pentru a evita cezariana
Tipurile de anestezii pentru nașterea naturală și cezariană
In concluzie nasterea naturala dupa cezariana nu este o utopie, dimpotriva, devine o realitate tot mai des intalnita. Important e ca femeia insarcinata sa se documenteze bine, sa gaseasca un medic dispus sa o incurajeze, sa o sprijine si sa-i monitorizeze cu atentie travaliul pentru a depista semnele care indica necesitatea unei cezariene iar spitalul in care urmeaza sa aiba loc nasterea sa fie dotat si pregatit in vederea realizarii unei eventuale cezariene de urgenta.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE