Ai un copil superb, care a venit pe lume prin cezariana pentru ca…asa a fost sa fie! Acum esti insarcinata din nou si te pregatesti pentru momentul in care va aparea pe lume al doilea copil. Cum va decurge a doua nastere dupa cezariana?
Daca am nascut prima oara prin operatie cezariana trebuie sa nasc a 2-a ora la fel?
Exista mitul bine impamantenit ca dupa cezariana urmeaza obligatoriu inca o cezariana, si ca doua este numarul maxim de cezariene admise. Ei bine, mitul de azi era o realitate pe vremea mamelor sau a bunicelor noastre, cand incizia in cazul cezarienei se facea longitudinal fapt ce duce la scaderea semnificativa a rezistentei peretelui uterin. In prezent, nu se mai foloseste acest tip de incizie decat in situatii absolut speciale.
Incizia transversala folosita in ziua de azi permite o mai buna refacere a tesutului uterin, astfel incat nu sunt chiar rare cazurile in care o femeie are 3 sau chiar 4 copii, toti nascuti prin cezariana. Este adevarat totusi ca o a patra sarcina pe un uter care a suferit deja 3 interventii chirurgicale datorita nasterii prin cezariana, prezinta un oarecare risc si trebuie atent evaluata ecografic si monitorizata.
Desi nu foarte raspandita inca in Romania, nasterea naturala dupa cezariana (VBAC – vaginal birth after caesarian) este o practica curenta in alte tari. In afara cazului in care o afectiune medicala preexistenta te impiedica sa treci printr-un travaliu si prin efortul de a impinge in timpul expulziei (si in aceasta categorie intra unele afectiuni cardiace, hipertensiunea, unele afectiuni oculare etc, o lista destul de redusa), medicul obstetrician iti va face o evaluare atenta a starii de sanatate si a starii uterului si te va sfatui sa te prezinti la spital la debutul travaliului pentru a incerca din nou o nastere naturala.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE:
7 Diferențe între cezariana la cald (travaliul s-a declanșat) și cea la rece (programată)
Nașterea naturală după cezariană este posibilă
De cate ori poti sa nasti prin cezariana si este sigur
8 Metode pentru a evita cezariana
Tipurile de anestezii pentru nașterea naturală și cezariană
Care sunt riscurile nasterii naturale dupa cezariana?
In prezent in Romania exista putini medici care incurajeaza nasterea naturala dupa cezariana. Explicatia consta in faptul ca riscul major este ca cicatricea de la cezariana sa cedeze si sa faci o ruptura uterina. Aceasta este o urgenta chirurgicala care necesita interventia si nasterea in maxim 10 minute, pentru ca atat bebelusul cat si mama sa supravietuiasca.
In plus, destul de des ruptura uterina nu poate fi reparata, impunandu-se histerectomia (scoaterea uterului in intregime) pentru a opri hemoragia. Vestea buna este ca riscul de ruptura uterina – chiar si in cazul existentei unei cezariene in antecedente – este redus.
Studiile arata ca riscul de ruptura uterina pe un uter normal este de 0,03%, iar pe un uter cicatricial (consecutiv unei singure cezariene) este de 0.05%, cu conditia ca incizia sa fi fost facuta transversal. Daca, desi doreai sa incerci nasterea naturala, medicul te descurajeaza, nu fii suparata, medicul are motivele sale. Pana la urma, rezultatul este cel important: tu si bebelusul sa fiti in siguranta. Priveste lucrurile cu optimism: fiind a doua cezariana, stii exact la ce sa te astepti. Faptul ca stii dinainte cum se va petrece nasterea iti permite sa te pregatesti fizic si psihic pentru ceea ce va urma.
In ceea ce priveste recuperarea dupa a doua nastere, aceasta depinde de multi factori si nu exista o regula. Unele femei sustin ca s-au recuperat mai repede si mai usor decat prima oara, prima experienta ajutandu-le sa se mobilizeze si sa treaca optimiste peste neplacerile inerente – mai ales daca prima oara au trecut si printr-un travaliu obositor. Alte femei sustin ca a doua cezariana a fost mai dificila. Oricum ar fi, oricum ai naste, gandul ca un bebelus moale cu miros de laptic te asteapta sa il ingrijesti, te va ajuta cu siguranta sa te pui repede pe picioare!