Cezariana este o intervenție chirurgicală care a salvat numeroase vieți și despre care fiecare cam are ceva de spus. Opinii există multe, dar nu toate merită ascultate. De fapt, multe dintre ele sunt mituri despre nașterea prin cezariană pe care ar fi bine sa nu le bagi în seamă.
Cele mai bune surse de informații medicale credibile sunt specialiștii în sănătate, în acest caz particular moașele și medicii obstetricieni. Totuși, e dificil să lași ca o mulțime de ziceri de-ale mamelor să îți treacă pe la ureche, fără să le iei în serios.
#1 Mituri cezariană – Dacă ai o cezariană e interzis să mai naști vaginal
Dintre miturile despre cezariană acesta este foarte des propagat. Nașterea naturală după cezariană este o obișnuință în spitalele din vestul Europei și din multe alte zone ale lumii. Din punct de vedere statistic, riscul de ruptură uterină este minim, atâta timp cât între cele două sarcini există un interval de timp sigur, conform recomandărilor medicilor.
Eu sunt printre norocoasele care au născut natural, după cezariană, într-un spital de stat din România, ne spune Adina. De fapt, nu a fost numai noroc, pentru că mi-am ales medicul tocmai ținând cont de această dorință a mea de a naște natural a doua oară.
Prima oară am simțit că nașterea mi-a fost furată. A doua oară am discutat mult cu medicul, am înțeles că trebuie să accept că se va face tot posibilul să fiu susținută și că trebuie să înțeleg că uneori lucrurile nu merg neapărat așa cum ne dorim, și uite, am reușit să nasc vaginal. A fost o experiență extraordinară. Citește pe larg despre: Nu orice femeie poate naște vaginal după cezariană. Când este indicată nașterea prin cezariană
#2 Dacă naști prin cezariană trebuie să stai mai mult în spital
Dintre miturile despre cezariană acesta depinde de context, de recuperarea mamei după naștere și în funcție de prezența eventualelor complicații. E normal să îți dorești să ajungi cât mai repede acasă, cu bebelușul, și multă lume își va spune că spitalizarea durează mai mult în cazul nașterii prin cezariană. Acest lucru nu este neapărat adevărat, ci depinde foarte mult de protocoalele spitalului în care naști și de felul în care te recuperezi tu în perioada post partum. Citește pe larg despre: Recuperare mai ușoară după nașterea prin cezariană
Primul copil s-a născut în Cluj, a venit pe lume natural și, pentru o primă naștere, zic eu că lucrurile au decurs bine. Am avut noroc că vorbisem acasă cu o moașă care m-a susținut foarte mult și am mers la spital târziu în travaliu. Am rămas în spital 3 zile după ce am născut, până când bebe a făcut toate vaccinurile și s-au asigurat că ia în greutate. A doua oară am născut în Olanda, ne povestește Măriuca. Mă așteptam ca totul să meargă bine, dar copilul avea o circulară de cordon foarte scurtă și mi s-a spus ca e puțin riscant să mergem pe varianta naturală, așa că am optat pentru cezariană.
A doua zi, asistenta a venit să mă întrebe cum mă simt și să îmi recomande să fac un duș. Trebuia să o chem dacă aveam nevoie de ajutor, dar mi-a fost jenă și m-am descurcat singură. Vreo două ore mai târziu a venit cu biletul de externare și mi-a spus că, având în vedere că mă descurc atât de bine și nu e primul meu copil, voi fi mai în siguranță șă mă recuperez acasă. Am stat puțin sub 36 ore în spital după cezariană!
#3 Cezariana nu e naștere adevărată
Atâta timp cât un bebeluș care a crescut în tine se află acum la tine în brațe, ai născut, indiferent pe unde a ieșit copilul din uterul matern. Deși nașterea vaginală are avantajele sale, pe care nimeni nu le contestă, nu poți spune că femeile care au devenit mame după cezariană sunt mai prejos decât cele care au împins un copil prin vagin. Nu lăsa pe nimeni să te facă să te simți vinovată pentru felul în care ți-ai adus pe lume copilul căci fiecare dintre noi a avut un motiv întemeiat pentru asta, chiar și în cazul cezarienei la cerere! spune Ramona, care este nu doar mamă, ci și psiholog. CITEȘTE ȘI: A naște prin cezariană NU înseamnă că „alegi calea UȘOARĂ“
#4 Mituri cezariană – Cicatricea va fi urâtă
Ei bine, cicatricea cezarienei moderne este atât de discretă încât nici măcar nu se observă, nici când porți costum de baie. Cicatricea aia este un motiv de mândrie pentru mine, mă simt mamă când mă uit la ea, spune Raluca. Există atâtea creme care o pot face mai puțin vizibilă, există tatuaje care o pot acoperi, există o mulțime de soluții. Dar nu înțeleg de ce ar vrea cineva să o ascundă, ea arată lumii întregi cât de puternice suntem noi, femeile! CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul
#5 Ora magică nu e posibilă după nașterea prin cezariană
Dintre miturile despre cezariană acesta mai ține și de norocul să naști într-o matetnitate care încurajează această procedură. Ca să fim sinceri, în multe dintre spitalele românești ora magică nu e posibilă, punct spune Dora. În spitalele în care protocolul medical permite ora magică, bebelușul este pus pe pieptul mamei indiferent cum naște aceasta; în caz de cezariană, asistentele se ocupă de asta cu o amabilitate extraordinară!
Indiferent cum are loc, nașterea este un moment magic, în care ajungi să își cunoști, în sfârșit, bebelușul. Nu lăsa tot felul de ”răutăcisme” să îți umbrească bucuria de proaspătă mămică! Mituri cezariana? Spune-le adio cu ajutorul informațiilor de mai sus.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE