Toată lumea a auzit de controlul de 6 săptămâni după naștere (postpartum), sau de controlul la 40 zile. Dar ce presupune sau ce ar trebui să presupună acesta? Iată mai multe detalii și cum trebuie să te pregătești, dragă mămică!
De ce e necesar controlul de la 6 săptămâni pentru mamă?
Principalul scop al controlului de 6 săptămâni postpartum este ca medicul să se asigure că recuperarea mamei se desfășoară corespunzător, că starea emoțională a acesteia este una bună și că totul e în regulă în ceea ce privește creșterea bebelușului.
La controlul de 6 săptămâni, proaspăta mămică poate să discute cu medicul despre orice întrebări sau temeri ar avea. Este un moment bun să programați și testele de screening pe care urmează să le faci.
Consultul fizic la 6 săptămâni postpartum
Medicul specialist va dori să se asigure că recuperarea după sarcină și naștere decurge așa cum ar trebui. În funcție de cum au decurs travaliul și nașterea, asta poate însemna:
Palparea abdomenului pentru a verifica dacă uterul a revenit la dimensiuni normale și s-a retras în cavitatea pelvină;
Verificarea epiziotomiei și evaluarea cicatricei;
Verificarea persistenței lohiilor și obținerea de informații despre eventuale scurgeri;
Obținerea de informații despre procesul alăptării, despre cum decurge aceasta și despre eventuale dificultăți pe care le-ai putea întâmpina;
Programarea unui test de screening Babeș-Papanicolau;
Discutarea metodelor contraceptive potrivite;
Sumar de urină;
Tensiunea arterială.
Citește și despre: Alăptarea poate fi GREA! Ce trebuie să știe mamele pentru a putea trece peste perioadele dificile
Mi s-a părut binevenit consultul de 6 săptămâni, spune Mihaela. Aveam o groază de temeri și emoții despre reluarea activității sexuale, așa că mi-a fost de mare ajutor, psihic vorbind, să îmi confirme un specialist că totul e bine, totul funcționează bine și nu am de ce să mă îngrijorez. De asemenea, faptul că mi-a spus că alăptarea creează niște probleme de lubrifiere m-a ajutat să mă simt normală. De atunci, lubrifiantul e cel mai bun prieten al nostru!
Evaluarea sănătății afective a mămicii
Este o idee foarte bună să profiți de acest consult și să își notezi orice subiecte ai dori să discuți cu medicul. Astfel, ești sigură că nu omiți ceva, chiar dacă îl ai, poate, și pe bebe cu tine. În plus, medicul are o mulțime de întrebări de adresat cu ocazia acestei vizite, astfel că e ușor să pierzi din vedere unele lucruri. Amintește-ți că e foarte puțin probabil ca problema ta să fie ceva nou pentru el, așa că lasă deoparte orice fel de reținere. Dacă suferi de depresie post partum sau dacă ai emoții legate de reluarea vieții de cuplu, nu suferi în tăcere și nu te simți jenată! Fie că e vorba despre hemoroizi, durere, scurgeri, medicul tău le-a văzut și le-a auzit deja pe toate!
Citește și despre: După naștere simțeai o tristețe inexplicabilă, plângeai din senin? Baby blues, nu ești singură în asta, mami!
Controlul bebelușului la 6 săptămâni
Cele mai multe dintre mămici se bucură de evaluarea medicală a bebelușului, efectuată cu această ocazie, care vine ca o confirmare a faptului că lucrurile merg bine și micuțul crește așa cum e de așteptat. În plus, medicul evaluează și alte semne ale unei dezvoltări normale: dacă bebelușul urmărește obiecte, dacă zâmbește, tonusul muscular, modul în care reușește să își susțină capul etc.
Iolanda spune că: Medicul obstetrician m-a întrebat cel mult despre cum merge alăptarea și dacă am înscris copilul la medicul de familie, în rest treaba lui a fost legată exclusiv de recuperarea mea.
Controlul la 6 săptămâni după naștere. Ce trebuie să reții
Controlul de 6 săptămâni nu e un examen și nu înseamnă că ar trebui să fi revenit la starea de dinainte de sarcină. Privește-l, în schimb, ca pe o ocazie de a discuta cu medicul despre întrebările pe care cu siguranță le ai în ceea ce privește revenirea la viața normală… de părinte, de această dată. Citește pe larg despre: Sfaturile mamelor pentru o recuperare mai ușoară după nașterea prin cezariană
Eu am născut în România primul copil și în Olanda pe al doilea, povestește Laura. În România am mers la control la ginecolog la 6 săptămâni, m-a examinat, am vorbit despre contracepție și m-a întrebat cum mă descurc cu cel mic. Cu bebelușul mergeam la control, lunar, la medicul de familie. În Olanda, în primele 6 săptămâni m-a vizitat acasă o asistentă care avea grijă și de mine, și de copil, îmi dădea sfaturi despre alăptare, asista la programul zilnic. Nu venea în fiecare zi, desigur. Apoi, la 6 săptămâni, pentru că totul mergea bine, m-a anunțat că am fost scoasă din programul de supraveghere postpartum și că dacă mai am întrebări pot contacta medicul (pentru mine) sau medicul de familie (pentru copil).
Citește pe larg despre: Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE