Bebelușii sunt, probabil, printre cele mai frumoase creaturi de pe pământ. Suntem destul de siguri că, la capitolul ființe umane, sunt extraordinari, mult mai drăgălași decât orice altă vârstă sau etapă de dezvoltare. Dar adevărul este că nașterea – deși rămâne un miracol al naturii – nu este la fel de ”simpatică”, decât… în amintiri. Descoperă câteva recomandări practice făcute de mame care au trecut recent prin experiența nașterii și au proaspătă în minte perioada post partum.
Absorbantele postpartum – indispensabile!
Perioada postpartum durează 6 săptămâni, până la controlul de 40 zile pe care probabil că l-ai programat, deja, împreună cu medicul obstetrician. În toată această perioadă vei experimenta o sângerare vaginală inițial abundentă, apoi din ce în ce mai discretă, cunoscută sub denumirea de lohii. Multe mame plănuiesc să folosească, în lăuzie, absorbante normale cu o capacitate de absorbție mare, cum sunt cele pentru noapte. Mamele care au trecut deja prin asta au, însă, o opinie diferită.
Mihaela spune: La următoarea naștere voi cumpăra, cu siguranță, absorbante speciale pentru perioada postpartum. Absorb mai bine și mai repede și sunt mult mai moi și mai confortabile, mai ales dacă ai avut epiziotomie sau dacă te-ai rupt. Mi s-a întâmplat, la prima naștere, să mi se agațe firele din zona perineală pe absorbant și e oribil! După ce am testat absorbantele pentru lăuze, pot spune că viața mea s-a schimbat. Nu aș mai face nici un compromis la acest capitol!
Citește și despre: Controlul la 6 săptămâni după naștere. De ce e necesar, la ce să te aștepți?
Lenjeria de unică folosință te scutește de eforturi suplimentare
În primele zile după naștere, sângerarea vaginală este relativ abundentă și dificil de controlat cu ajutorul absorbantelor. În acest context, lenjeria de unică folosință și chiar scutecele pentru adulți te pot ajuta să faci față cu succes acestei perioade.
Narcisa confirma: Mi s-a părut inițial ciudat să cumpăr lenjerie de unică folosință, dar recunosc că mi-a salvat lenjeria preferată. În primele zile, în maternitate, mi-a fost ușor cu scutece pentru adulți. Nu e cea mai confortabilă opțiune – deși sunt flexibile, parcă e ciudat să le porți – dar nu se observau pe sub cămașa de noapte, plus că oricum puneam un halat de câte ori ieșeam din salon. Era ciudat că foșnesc un pic pe sub haine, când te miști! Dar na, e doar pentru câteva zile…
Citește și despre: După naștere simțeai o tristețe inexplicabilă, plângeai din senin? Baby blues, nu ești singură în asta, mami!
Tampoane pentru sâni. Tampoane peste tot!
Dacă tot vorbim de schimbări radicale în primele săptămâni după naștere, nu putem să nu amintim de sânii care curg. Plânge bebelușul și o adevărată fântână arteziană se pornește. Arăți cuiva o poză cu bebelușul și ups! Tricoul s-a pătat. Te gândești la bebe, care nici măcar nu e lângă tine, și deja simți fluxul de lapte care s-a declanșat. O fi perfect normal (de fapt, ar trebui să fii bucuroasă că ai lapte pentru micuț), dar sigur e și o mare bătaie de cap!
Roxana povestește: Pentru mine, momentul în care am descoperit niște tampoane pentru sâni bune a fost momentul în care mi-am recâștigat libertatea. Nu știu cât durează faza asta, la mine a fost aproape 3 luni, dacă nu cumva mai mult, dar îmi amintesc că nu aveam curaj să ies din casă din cauza momentelor penibile în care mă pătam, deodată, pe tricou. Tampoanele pentru sâni au funcționat perfect: se lipesc de sutien ca să nu alunece, sunt destul de subțiri ca să nu mă deranjeze și imi permit să mă îmbrac cu orice.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 6 REPLICI de care NU are nevoie o mamă la început de drum în ALĂPTARE
Sfaturi rapide de la alte mame
Experiența practică a mamelor este o adevărată comoară. Iată ce a mai funcționat, în cazul lor, pentru a ușura perioada de după naștere.
Irina: Am folosit doua absorbante, pe două perechi de chiloți. M-a ajutat mult în perioada de lăuzie cu un flux abundent de sânge, ca să nu mă pătez și să pot ieși liniștită din casă.
Georgiana: Atunci când am avut primul scaun de după naștere am folosit un absorbant pentru extra-susținere în zona perineală. Medicul m-a asigurat că firele vor rămâne la locul lor, dar eu m-am simțit mai bine și mai relaxată astfel.
Andreea: Incizia de la epiziotomie ustură rău atunci când urinezi. O sticlă de jumătate de litru cu apă călduță pe care să o ai la îndemână și cu care să clătești zona intimă în timp ce urinezi e de mare ajutor. De asemenea, mi-a fost de ajutor să urinez in duș, pentru a calma iritația locală.
Teo: Imediat după naștere am folosit șervețele umede, în locul hârtiei igienice. Mai ales după scaun, nu numai că mi s-a părut că sunt mai eficiente, dar sunt și mai moi, mai catifelate și mai prietenoase cu zonele intime.
Citește pe larg despre: Sfaturile mamelor pentru o recuperare mai ușoară după nașterea prin cezariană
Perioada postpartum e absolut specială pentru orice femeie. Există atât de multe schimbări la care trebuie să se adapteze, încât nu e ușor să îi facă față. Ingeniozitatea altor mame, care au trecut deja prin această experiență, merită fructificată și împărtășită. Tu ce sfaturi ai? Ce anume te-a ajutat să depășești mai ușor lăuzia?
Citește pe larg despre:
Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE