„Omul lipsit de credință este un om pierdut – Academician Leon Dănăilă”
Venirea pe lume a unui copil este o minune, o bucurie imensă care înfrumusețează și cea mai gri zi de toamnă. Nașterea emană bucurie, imprimă fericire pe suflete și aduce lumină în existența părinților. E un dar divin. Recunoștința că v-a fost oferit ar putea lua forma unui nume ales din calendarul creștin. Ce mod frumos de a o exprima!
După cum am mai scris, apelativele purtate de martiri au devenit embleme ale credinței, curajului, sincerității, onoarei, moralei, demnității. Virtuți rare, prețioase, de râvnit a fi dobândite de către urmașii noștri. Poate că, odată astfel botezat, pruncul va crește cu binecuvântarea Domnului. Poate că sfântul ales îl va ocroti la fiecare pas. Nu există 100% garanție. Dar e ceva sigur pe lumea asta?
Luna Noiembrie nu-i una foarte încarcată de sărbători religioase. Îi evocăm în zile cu cruce roșie doar pe Sfintii Mihail, Gavril și Sfântul Andrei. În semn de cinstire, fii aduși acum pe lume pot fi cu mândrie numiți astfel. Marcantă este și data de 21, când se prăznuiește Intrarea în biserică a Maicii Domnului (numită și Vovidenia). E prima mare sărbătoare din Postul Craciunului, ziua în care ni se împlinește o dorința. Cel puțin, așa se spune. Așadar, prenumele Maria ar putea fi o opțiune binevenită pentru fetița dumneavoastră gingașă și adorată.
Nume de sfinți din luna noiembrie (după calendarul creștin-ortodox) pentru fete și băieți
1 Noiembrie
COSMA/DAMIAN/COZMA/COZMIN/COSMINA/DAMIANA/AMY/MINA-Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian vindecau bolnavii pentru slava Domnului lor, Cel care le-a și dăruit această minunată putere. Nu primeau nimic în schimb, nici bani, nici alte lucruri de valoare, ci doar își exprimau dragostea față de aproapele lor. Cei doi au fost frați, de loc din Asia, au avut un tată păgân și o mamă creștină, pe nume Teodotia. Ambii și-au închinat întreaga viață lui Dumnezeu.
DAVID – Sfântul Cuvios David din Evvia. Este unul dintre cei mai mari sfinți făcători de minuni. A fost numit „Bătrânul” încă din tinerețea sa, datorită experienței sale duhovnicești. A avut o legătură strânsă cu Sfântul Ioan Botezătorul, cel care i s-a arătat de multe ori, într-un fel minunat, încă din copilărie, și l-a călăuzit pe scara desăvârșirii.
ELENA/LENA/ELLA – Sfânta Muceniță Elena din Sinope, cunoscută ca vindecătoarea și făcătoarea de minuni.
2 Noiembrie
GAVRIL/GABRIEL/GABRIELA – Sfântul Gavriil Mărturisitorul. Arhimandritul Gavriil era un om foarte respectat și iubit în Georgia, fiind vizitat zilnic de credincioșii din toată țara. Mulţi dintre ei s-au însănătoșit, ca urmare a rugăciunilor lui.
TONI (derivat din Aftonie)-Sfântul Mucenic Aftonie. Este cel care, văzând înfăptuindu-se o minune, a crezut numaidecât în existența lui Hristos şi a strigat: „Mare este Dumnezeul creştinilor”.
ACHIN/ACHIM (derivat din Achindin)-Sfântul Mucenic Achindin. A fost unul dintre creștinii prigoniți în vremea împăratului Savorie al Persiei. Și-a mărturisit cu curaj credința în Hristos Domnul.
AGAPIA/PIA – Sfântul Mucenic Agapie
3 Noiembrie
IOSIF – Sfântul Mucenic Iosif, preotul. La fel ca și Sfântul Achindin, a fost unul dintre creștinii prigoniți în vremea împăratului Savorie al Persiei.
PIM (derivat din Pimen)-Sfântul Cuvios Pimen Iconarul.
Citește și despre: Nașii de botez sunt părinți duhovnicești pentru finii lor. Sfaturi pentru o alegere înteleaptă, o valoare în plus adusă în viața copilului
4 Noiembrie
GHEORGHE/GEORGE/GEO/JORJ/GEORGIANA/GIA – Sfântul Cuvios Gheorghe, Mărturisitorul din Drama. A fost un mare creștin. Vorbea arareori, era cumpătat, serios, modest. Dormea doar câteva ore pe noapte, în rest, era în rugăciune. Deși hainele îi erau vechi și mai ponosite, le purta întotdeauna curate. Nu mânca niciodată carne.
IOAN/IONUȚ/NICHI/IOANICHIE/IOANID/IOANA – Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare. De copil a înțeles ce înseamnă viața, căci a căutat să înțeleagă poruncile Domnului. Smerit, bun, blând, curat, a fost înzestrat cu darul de a înfăptui minuni. Atât în timpul vieții, cât și în cea de apoi.
NICANDRU/ANDRU/NIC/ANDU/ANDRA/ANDA – Sfântul Mucenic Nicandru, Episcopul Mirelor. A fost luminat cu credință, aducând mulți elini pe calea cea dreaptă, a lui Hristos.
5 Noiembrie
GRIGORE/GRIG – Sfântul Ierarh Grigorie, Arhiepiscopul Alexandriei. Dascăl al Ortodoxiei, a fost un om blând, smerit, milostiv, un părinte al sărmanilor, sprijinitor al văduvelor, povățuitor al celor pierduți, doctorul bolnavilor și mângâierea celor amărâți.
MIA – Sfânta Muceniță Epistimia.
SILVAN/SILVIU/SILVANA/SILVIA – Sfântul Mucenic Silvan.
Citește și despre: Nume rare de fete și băieți pentru părinți îndrăzneți! Nume de copii deosebite, cu rezonanță și semnificație aparte
6 Noiembrie
PAVEL/PAUL/PAULA – Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului. Indiferent cât a patimit, nu a renunțat niciodată la credința sa în Hristos.
LUCA – Sfântul Cuvios Luca din Sicilia. În urma unui post negru de 40 de zile, a căpătat darul clarviziunii și pe cel de înfăptuire a minunilor.
VARLAM – Sfântul Varlaam Hutinski. A fost un călugăr foarte cunoscut, la care apelau pentru sfaturi și binecuvântări mulți oameni, de la conducători și nobili, până la cei simpli, obișnuiți. Unii chiar își doreau să rămână prin preajma lui, doar pentru a-l slăvi pe Dumnezeu.
Citește și despre: 20 de nume deosebite pentru fete inspirate din calendarul creștin ortodox
7 Noiembrie
LAZĂR/AZAR/LASZLO/ZARA – Sfântul Cuvios Lazăr din Muntele Galision. A fost fiul lui Nichita și al Irinei. La nașterea lui s-au întâmplat lucruri minunate, neobișnuite, neînțelese de oricine. S-a prevestit atunci că pruncul va avea o viață preamarită, vestită, plină de har și credință în Dumnezeu.
TEODOR/VALERIAN/EUGEN/MAXIMILIAN/CLAUDIU/ILARION – Theodor, Valerius, Eugen, Maximian, Claudian, Ilarion sunt câteva dintre numele celor 33 de Mucenici din Melitina care și-au mărturisit cu foarte mult curaj credința în Hristos. Se întâmpla pe vremea împăraților Dioclețian si Maximian.
MARIA – Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „a Bucuriei”
8 Noiembrie
MIHAIL/MIHAI/MIHAELA/GAVRIL/GABRIELA/GABRIELA – Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. Arhanghelii sunt cei mai mari vestitori de bine, adică cei despre care se spune că anunță toate tainele preamărite. Luminează mințile oamenilor prin înțelesurile Sfintei Evanghelii și le arată căile drepte ale credinței. Sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei și dreptății lui Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în icoane purtând haine de ostaș, având și o sabie de foc. Iar Sfântul Arhanghel Gavriil ne este înfățișat în haine preoțești, ținând un crin (semnul veștilor bune) sau o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând astfel că el este mesagerul mântuirii. Amândoi reprezintă simboluri ale luptei împotriva răului.
Citește și despre: Nume de fete delicate, feminine, gingașe. 20 de sugestii de nume speciale pentru fetița ta
9 Noiembrie
NECTARIE/NECTARIA – Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina. A trăit precum un înger și a iubit deopotrivă rugăciunea, tăcerea, smerenia, postul și milostenia. I-a convertit pe mulți la Hristos, revărsând în jurul lui pace și bucurie. Alina, vindeca și îi liniștea pe toți cei ce veneau în chilia lui.
CLAUDIU/CLAUDIA – Sfântul Mucenic Claudiu.
IOAN/IOANA – Sfântul Cuvios Ioan Colov
NICOS/NICO – Sfântul Mucenic Nicostrat
TEO/THEA – Sfânta Cuvioasă Teoctista. A scăpat din mâna păgânilor și a trăit timp de peste treizeci de ani singură în pustiu, dându-I slavă lui Dumnezeu pentru că i-a salvat viața.
10 Noiembrie
OREST/ORESTE – În cetatea Tiana din Capadocia a trăit un doctor creștin pe nume Orest care îi învăța pe toți să-L cinstească pe Hristos. A susținut cu tărie că nu există alt Dumnezeu, ci numai Unul în Cer, iar Fiul Lui este Hristos.
OLIMPIA – Sfântul Apostol Olimp. Face parte din cei 70 de apostoli.
RODION/RADIAN/DIONA/DIANA – Sfântul Apostol Rodion. Și el face parte tot din cei 70 de apostoli.
ARSENIE/ARSENE/SENI/ARSENIA/SENA – Sfântul Arsenie Capadocianul. A fost un părinte iubitor de Dumnezeu și de aproapele, indiferent dacă omul era creștin sau musulman, bogat ori sărac. Oamenii au simțit lucrarea sfântă a părintelui atunci când acesta îi vindeca pe cei bolnavi. La fel, când se ruga pentru tinerele familii să fie binecuvântate cu prunci.
CITEȘTE ȘI: Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii inspirate din Familia Regală a României
11 Noiembrie
MINA/MINAS – Sfântul Mare Mucenic Mina. A preferat să se izoleze în pustiu decât să mai trăiască într-un popor de oameni necredincioși. A învățat Legile Domnului, L-a slujit mereu, iar prin post și rugăciune și-a curățat sufletul.
VICTOR/VICTORIA/VIKI/TORA – Sfântul Mucenic Victor. A fost un ostaș (de loc din Italia), în timpul stăpânirii voievodului Sebastian. A crezut în Hristos Domnul, Cel pe care îl mărturisea cu curaj în fața tuturor.
VICENȚIU/CENTI – Sfântul Mucenic Vichentie. Diaconul Vichentie, a primit de la episcopul său binecuvântare pentru a-i învăța pe oameni Legea Domnului și a le arăta calea spre mântuirea sufletească.
TEODOR/DORU/TEO/TEODORA/DORA – Sfântul Cuvios Teodor. Fericitul Teodor a învățat despre înțelepciunea elinească, s-a făcut ritor și filosof, vorbind păgânilor despre buna credință. A fost atât de iscusit în împărtășirea sfintelor Scripturi și a dogmelor, încât nu putea fi combătut de niciun eretic (adept al unei alte religii decât cea creștină).
ȘTEFAN – Sfântul Ștefan de la Decani, regele Serbiei. Sfântul Rege Ștefan, Sfântul Sava al Sârbilor și Sfântul Principe Lazăr, constituie cea mai slăvită treime a nobleței și jertfei de sine, un dar neprețuit adus de Dumnezeu poporului sârb.
ȘTEFANIA/ȘTEFI/ȘTEFANA – Sfânta Muceniță Ștefanida. A fost o femeie simplă, din popor, ce a trăit pe vremea lui Antonin, împăratul Romei. Alături de Sfântul Mucenic Victor, cu mult curaj și-a mărturisit credința în Dumnezeu.
12 Noiembrie
TUDOR/VASILE/VASEA/GRIGORE/GRIG – Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Acești sfinți martiri și mărturisitori năsăudeni au fost apărători ai credinței strămoșești și ai neamului românesc.
IOAN/IONUȚ/IOANA – Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. Se ruga necontenit, îl slăvea pe Dumnezeu dar, mai ales, era milos cu toți cei ce sufereau în nevoi și sărăcie. Pentru faptele sale bune, a fost de mulți slăvit și cinstit. A slujit în Biserica Alexandriei.
MARIA – Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Milostiva”. Tradiția spune că această icoană a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca. Și că bolnavii care vin să se roage cu tot sufletul la ea, primesc vindecare pe măsura credinței lor.
13 Noiembrie
IOAN/IONUȚ/IOANA/OANA – Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Se îndeletnicea cu Sfintele Scripturi și către ele avea îndreptată toată mintea, așa încât să-i aducă pe cei necredincioși la pocăință.
ANA/ANUȚA – Sfânta Antuza, mama Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur.
Citește și despre: Nume nobile de fete – 20 de sugestii inspirate din legende, povești adevărate și case regale
14 Noiembrie
GRIGORE/GRIG – Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Pentru luptele sale purtate cu păgânii, și-a meritat marele dar al arhieriei, ocupând însemnatul scaun al Tesalonicului.
FILIP – Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli. De loc din Betsaida (lângă Marea Galileii), l-a urmat cu convingere pe Hristos, învățând de înseamnă viața Lui preasfântă.
CONSTANTIN/CONSTANȚA – Sfantului Mucenic Constantin cel ce din Idra
15 Noiembrie
AVIV – Sfântul Mucenic Aviv diaconul. De loc din Edesa, i-a învăţat pe oameni despre credinţa creştinească şi le-a întărit curajul de a-L mărturisi pe Hristos.
SIMON/SIMONA/MONA – Sfântul Mucenic Samona. Tot din Edesa, el nu s-a depărtat niciodată de credinţa cea dreaptă, prin care se aştepta să dobândească mântuirea și viaţa veșnică.
16 Noiembrie
MATEI/MATEO/THEA – Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Este unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos. Înainte de a ajunge Apostol, a fost vameș si s-a numit Levi. A scris Evanghelia în Limba Ebraică pentru evreii credincioși, propovăduind-o apoi și prin multe alte țări.
17 Noiembrie
GRIGORE/GRIG – Sfântul Ierarh Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei Pontului. Cu învățăturile sale religioase și cu înfăptuirea de minuni, a reușit să aducă la creștinism locuitorii din Neocezareea (o provincie din Turcia).
LAZĂR/ZARA – Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul. S-a făcut monah încă din copilărie și a învățat arta de a picta icoane și fresce.
ZACH – Sfântul Cuvios Zaharia. Se spune că prin fierbinte rugăciune a reușit să deschidă porțile încuiate ale bisericii Sofia, din Constantinopol.
NADIA – Sfântul Ierarh Ghenadie, patriarhul Constantinopolului.
18 Noiembrie
PLATON/TONI – Sfântul Mucenic Platon. L-a propovăduit cu curaj pe Hristos și i-a învățat pe oameni să afle și să cunoască Adevărul.
ROMAN/ROMEO/ROMI/ROMANA/ROMANIȚA – Sfântul Mucenic Roman diaconul. A fost un diacon al bisericii Cezareii, iar în vremea prigoanei asupra creștinilor, a propovăduit cu curaj cuvântul lui Dumnezeu. I-a întărit pe credincioși în mărturisirea creștinismului.
19 Noiembrie
ILARION/ILARIA/ARIA/LARA – Sfântul Ilarion Georgianul, făcătorul de minuni. A fost fiul unui aristocrat din Kakheti. Dintre toți frații săi, numai el a fost devotat lui Dumnezeu, încă de când era un copil.
VARLAAM/VARLAM – Sfântul Mucenic Varlaam. Bravul ostaș al lui Hristos și-a mărturisit cu curaj credința în Hristos.
ARETHA/RETHA/FILA – Sfântul Ierarh Filaret, Mitropolitul Moscovei și Kolomnei. Sub îndrumarea duhovnicului său, Mitropolitul Filaret a făcut mari progrese în viața duhovnicească, primind de la Dumnezeu darul rugăciunii neîncetate, al clarviziunii și al vindecării celor bolnavi. A fost una dintre forțele din spatele renașterii spirituale în Rusia secolului al XIX-lea.
20 Noiembrie
GRIG/GRIGORE/GORE – Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Încă din copilărie a frecventat cu multă evlavie biserica. A ascultat toate cuvintele folositoare sufletului și le-a împlinit cu fapta, ca un adevărat înțelept.
DASIE/DASIA/SIA – Sfântul Mucenic Dasie. El și-a mărturisit public credința în Hristos și a refuzat să ia parte la ritualul închinării la idoli (zei). Prin atitudinea să, a reușit să convertească pe mulți din cei prezenți la creștinism.
21 Noiembrie
MARIA/ANA-MARIA/MARINA – Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Împlinindu-se trei ani de la nașterea Preacuratei Fecioare Maria, părinți ei Ioachim și Ana, și-au adus aminte de promisiunea făcută, aceea de a-și încredința fiica lui Dumnezeu. Evenimentul s-a petrecut cu fast și bucurie. În tradiția populară, ziua aceasta este cunoscută si sub denumirea de Sărbătoarea Luminii.
Citește și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
22 Noiembrie
IACOB/JACOB – Sfântul Cuvios Iacov. A fost un ieromonah contemporan, stareț al Mănăstirii Cuviosului David din Evvia. Era înzestrat cu multe virtuți și cu un har asemănător Sfântului Nectarie.
FILIMON – Sfântul Apostol Filimon. A trăit pe vremea împăratului Nero. A fost ucenic al Apostolului Pavel și a pătimit pentru Hristos, in Kolasia.
CECILIA/CELIA/CELINA/CICI/LIA – Sfânta Muceniță Cecilia. Curajul ei de a-și mărturisi dragostea pentru Hristos venea dintr-o conștiință curată și o credință neîndoielnică.
23 Noiembrie
ANTONIE/ANTON/TONY/ANTONIA – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea. A trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab și a domnitorului Constantin Brâncoveanu. În jurul anului 1690, s-a retras la câțiva kilometri de schitul Iezeru, în muntele cu același nume, unde și-a găsit adăpost într-o peșteră. Aceasta i-a devenit chilie și loc de rugaciune și de reculegere.
GRIG/GRIGORE/GORE – Sfântul Ierarh Grigorie. A avut o mare grijă de cei săraci, iar bolnavilor le aducea vindecare și pace sufletească.
24 Noiembrie
CLEMENT/CLEMENTINA/TINA – Sfântul Mucenic Clement, Episcopul Romei. A fost contemporan cu Sfinții Apostoli. Și el a convertit la creștinism mulți necredincioși.
PETRU/PETRONELA/PETRA – Sfântul Mucenic Petru, Episcopul Alexandriei. Din copilăria sa a fost crescut de către Fericitul Toma, un arhiepiscop al aceleiași cetăți. Slujea celor ce erau închiși prin temnițe din cauza sfintei credințe.
25 Noiembrie
ECATERINA/CATY/CATERINA/CATRINEL – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Fiica principelui Consta, a trăit în timpul împăratului Maximian. Avea cunoștințe temeinice de limbi străine, astronomie și oratorie. Datorită iubirii de Hristos și a înțelepciunii sale, ea a făcut ca toți filosofii prezenți la o anumită adunare, să inceapă a crede în Hristos și să-L recunoască ca fiind singurul Dumnezeu adevărat.
PETRU – Sfantul Cuvios Petru Sihastrul
26 Noiembrie
STELIAN/STELA/STELIANA – Sfântul Cuvios Stelian. Este cunoscut mai ales ca ocrotitor al pruncilor și al familiei creștine. Este pictat în mod obișnuit cu un copil in brațe, pentru a se observa neobosita sa misiune de a-i apăra și ajuta pe cei mici.
NICON/NICO/CONAN – Sfântul Cuvios Nicon. A fost un adevărat creștin, un om înzestrat cu puteri dumnezeiești.
PIA – Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul.
27 Noiembrie
IACOB – Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul. A trăit în secolul al IV-lea, în cetatea persană Bitlava. A pătimit foarte mult pentru că a îndrăznit să se reîntoarcă la credința în Hristos.
NATANAEL/NATY – Sfântul Cuvios Natanail.
28 Noiembrie
ȘTEFAN/ȘTEFANIA/ȘTEFANA – Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou. Din copilarie a cunoscut viața și învățătura tuturor sfinților pomeniți în Biserică. A fost călugărit la vârsta de 16 ani.
TEODOR/DORU/TEO/TEODORA – Sfântul Teodor, Arhiepiscop de Rostov. Arhimandrit al mănăstirii Simonov, a fost un adevărat model de viață monahală. A avut numeroși ucenici cunoscuți ulterior ca mari asceți.
IRINEL/IRINEU/IRINA – Sfântul Mucenic Irinarh
29 Noiembrie
AVIV – Sfântul Mucenic Aviv, episcop de Nekresi, Georgia. Mergea neobosit prin orașe și sate, propovăduind Adevărul. Toți locuitorii din munții Caucaz au redevenit creștini datorită predicilor și minunilor pe care Aviv le înfăptuia.
RAMON/RAMONA/MONA – Sfântul Mucenic Paramon. A trăit în vremea împăratului Deciu. Paramon s-a împotrivit cu curaj măsurilor luate împotriva tuturor creștinilor.
VALERIAN/VALERIU/VALERIA/VALI/RIANA – Sfântul Mucenic Valerian.
30 Noiembrie
ANDREI/ANDREEA/ANDA/DEEA/ANDRA – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Era fratele Sfântului Petru. Amândoi au fost primii dintre ucenicii lui Hristos. Andrei a predicat în Scytia și în Asia Mica.
Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvanie. A fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania, în decursul secolului al XIX-lea.
CITEȘTE ȘI: 30 Cele mai frumoase nume de băieți