- Nume de băieți (regi și principi) inspirate din Familia Regală a României
- Nume de fete (regine și principese) inspirate din Familia Regală a României
Numele pe care îl va purta copilul tău va fi un nume puternic, așa își doresc toți părinții. Va fi un nume al unei personalități, ca să-l inspire. Va fi numele unui sfânt, ca să-l octroteacă și să nu se îndepărteze de tradițiile noastre. Pentru numele copilului tău te poți inspira din frumoasele nume ale Familiei Regale a României, alegând un nume de rege sau regină, principe sau principesă, oameni de viță nobilă, ale căror fapte au scris istoria țării noastre.
Să alegi numele pe care copilul tău îl va purta toată viața nu este deloc o treabă ușoară. Numele au fiecare semnificația lor, iar asta îi va influența destinul. Sfântul după care va fi botezat va deveni ocrotitorul lui. În afara zilei de naștere, copilul care va purta numele unui sfânt din calendarul nostru ortodox ales în preajma zilei sale de naștere, va sărbători toată viața și ziua numelui protectorului său – Mihai, Ștefan, Gabriel, Ana, Maria, Ioana. Am ales să vă prezentăm azi numele regilor și reginelor României, dar și principii și principesele țării noastre, cine au fost ei, ce fapte au rămas demne de ținut minte, precum și ce înseamnă numele lor.
Nume de băieți (regi și principi) inspirate din Familia Regală a României
CAROL. Una dintre cele mai importante personalități din istoria României – Regele Carol I – primul rege al României, a fost omul care a reușit să schimbe aspectul țării. La 10 mai 1881, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881-1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881). În 48 de ani de domnie, Regele Carol I a înscris mari progrese pentru România – a construit poduri de fier, o rețea de căi ferate, a ridicat moșii regale, școli, biserici. Era un om riguros și extrem de disciplinat, care inspira respect. În politica internă s-a comportat mai degrabă ca un moderator, a preferat să calmeze spiritele și să nu îngăduie răfuieli politice. Deși era de neam german, descendent din marea familie a Hohenzollern-ilor, s-a identificat cu aspirațiile națiunii în fruntea căreia a fost ales, reușind să rămână în inimile tuturor românilor.
Numele Carol este corespondentul românesc al numelui germanic Karl, din păcate destul de rar folosit în zilele noastre. În limba germană, numele derivă dintr-un cuvânt ce înseamnă om, bărbat. În alte interpretări, numele pare să derive dintr-un alt termen nemțesc – hari (care înseamnă armată, războinic). Varianta feminină este: Carolina
CITEȘTE ȘI: Nume nobile de băieți. 20 de sugestii inspirate din legende și case regale
FERDINAND. Întrucât în 1881 la proclamarea Regatului, Carol I și Elisabeta nu aveau nici un urmaș direct care să asigure continuitatea dinastiei (singurul lor copil, Principesa Maria murise la vârsta de 4 ani, de scarlatină), succesiunea s-a făcut din rândurile familiei regelui. Astfel, a ajuns pe tronul României, în 1914, Ferdinand I de Hohenzollern, fiul cel mare al fratelui lui Carol I, Leopold. Se îndrăgostește de domnișoara de onoare a reginei Elisabeta – poeta Elena Văcărescu, din vechea familie boierească a Văcăreștilor. Cum era interzis prin lege ca moștenitorul tronului să se căsătorească cu o româncă, Elena Văcărescu a fost exilată, stabilindu-se pentru totdeauna în Franța, Regina Elisabeta (care pusese umărul la consolidarea idilei) trimisă la castelul natal din Neuwied pentru vreo doi ani, iar Ferdinand obligat să se căsătorească cu prințesa Maria, născută în Marea Britanie. Însă nu va înceta să plângă tot restul vieții după marea sa dragoste. Regele Ferdinand I și Regina Maria a României au avut împreună 6 copii: Carol al II-lea (care va deveni al treilea rege al României), Elisabeta, Mărioara, Nicolae, Ileana, Mircea.
Numele Ferdinand își are originile în țările germanice și înseamnă „vine pregătit“. Dacă ar fi să ne luăm după ceea ce înseamnă și după ceea ce a făcut pentru țara noastră, am spune că, într-adevăr, a venit pregătit să conducă. Domnia regelui Ferdinand cu toate că a durat doar 13 ani, Întregitorul sau Fidelul, cum i s-a spus, a dus țara spre o nouă treaptă de prosperitate, România având la moartea sa 17 milioane de locuitori și o suprafață de 295.000 km pătrați.
Citește și despre: 20 de sugestii deosebite de nume de băieți inspirate din natură
MIHAI. Mihai I, al patrulea rege din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen a văzut lumina zilei la 25 octombrie 1921 la Sinaia, fiind fiul legitim al prințului moștenitor Carol și al Elenei, principesă a Greciei. Devine rege la numai 6 ani, întrucât tatăl său renunțase la Tron și se autoexilase. Carol însă se întoarce în țară și cu ajutorul unor politicieni și ofițeri este proclamat Rege la 8 iunie 1930. Fostul copil-rege Mihai I, devine la 9 ani din nou prinț moștenitor, tatăl său conferindu-i nou creatul titlu de Mare Voievod de Alba Iulia. În cei 10 ani cât a domnit tatăl său, 1930–1940, Mihai a trăit în umbra năbădăiosului său părinte împreună cu veșnica amantă Elena Lupescu, departe de mama sa, care era în Italia, și căreia i se îngăduia să-și vadă copilul doar câteva luni pe an. Tatăl său este obligat apoi să abdice în favoarea sa, așa că Mihai devine din nou rege într-o lume care îi cerea rapid să se maturizeze. Sărbătoarea sfințiilor Mihail și Gavril se sărbătorește de ortodoxie la 8 noiembrie. Citește aici despre etimologia numelui Mihai și despre alte personalități care au purtat acest nume: Cele mai frumoase nume de băieți
MIRCEA. Principele Mircea (1913-1916) a fost unul dintre cei șase copii ai Regelui Ferdinand I cu Regina Maria, care însă a murit de febră tifoidă la doar 3 ani. Numele Mircea provine din limba slavonă, unde mir înseamnă pace. O altă părere despre originea numelui este acea conform căreia Mircea se leagă de un cuvânt din greaca veche care înseamnă ilustru, celebru. În țările slave, numele mai este folosit sub forma Miroslav.
NICOLAE. În Familia Regală a României, numele Nicolae a fost purtat prima oară de unul dintre copiii Regelui Ferdinand I cu Regina Maria, Principele Nicolae (1903-1978) fiind cel de-al doilea copil al lor, fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea și unchiul Regelui Mihai I. Cel de-al doilea Nicolae din Familia Regală a României s-a născut în 1985, fiind nepotul Regelui Mihai I, copilul fiicei acestuia, Principesa Elena. Numele Nicolae e moștenit din greaca veche și înseamnă victoria poporului, izbânda neamului. Sfântul Nicolae este un mare sfânt al bisericii ortodoxe, reprezentând icoana bunătății și a dărniciei. Sfântul Nicolae este considerat patronul și ocrotitorul copiilor, care așteaptă an de an daruri de ziua acestuia – 6 decembrie.
Citește și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
RADU. Principele Consort Radu este soțul Principesei Margareta, Custodele Coroanei, fiica cea mai mare a Regelui Mihai I cu Regina Ana. Numele Radu este unul dintre cele mai vechi nume din tradiția românească, împrumutat de la slavi. Înseamnă bucuros, bucurie. Numele este destul de des întâlnit în istoria Țării Românești, nu mai puțin de 12 voievozi au purtat acest nume. Fiind de origine slavă, e destul de puțin răspândit în afara spațiului balcanic. Variantele numelui la popoarele slave sunt: Radomir, Radoslav, Radim, Radan, Radvany, Radimir.
Citește și despre: Nume de băieți inspirate din calendarul creștin-ortodox, sugestii deosebite dar mai rar întâlnite
Nume de fete (regine și principese) inspirate din Familia Regală a României
ELISABETA. Regina Elisabeta a României a fost soția Regelui Carol I. Cunoscută mai degrabă sub pseudonimul său literar, Carmen Sylva, Regina Elisabeta a fost poetă, scriitoare, traducătoare și romancieră. S-a născut în Germania, în 1843, și a ajuns în România în 1869 pentru a se căsători cu prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (Carol I al României). Avea 26 de ani. Nu a fost cu nimic mai prejos decât soțul ei, reușind să înființeze spitale, să organizeze servicii de ambulanță și îngrijire, procurând medicamente pentru războiul din 1877. Societatea Regina Elisabeta, fondată în 1893, a tratat benevol peste 17.000 de pacienți pe an, reușind să monitorizeze starea de sănătate a familiilor nevoiașe. Regina a avut inițiativa promovării meșteșugurilor românești, organizând la Sinaia un centru de meșteșuguri naționale. De altfel, era îndrăgostită de portul nostru național, pe care îl purta cu mândrie la cele mai simandicoase întâlniri.
Numele Elisabeta este la fel de rar întâlnit în zilele noastre, cu toate că originile lui se pierd în negura timpurilor. Este menționat încă din Biblie, provine din ebraică și se traduce prin „Dumnezeu este perfecțiunea“. Sfânta Elisabeta, care se sărbătorește în calendarul nostru creștin ortodox la data de 24 iunie, a fost soția preotului Zaharia și mama sfântului Ioan Botezătorul.
Citește și despre: Nume de fete delicate, feminine, gingașe. 20 de sugestii de nume speciale pentru fetița ta
MARIA. Regina Maria a României a fost soția celui de-al doilea rege pe care l-a avut România, Regele Ferdinand I, nepotul lui Carol I. Totodată, a fost mama celui de-al treilea rege al României, Regele Carol al-II-lea (tatăl Regelui Mihai I al României). A întreținut legături constante între România și Marea Britanie, țara ei de origine. Deși s-a opus intrării României în război, a activat în timpul războiului ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților“. Venirea la putere a fiului ei, Carol al II-lea (după moartea Regelui Ferdinand I) a adus exilul ei intern la Balcic și Bran și, evident, îndepărtarea ei din viața politică.
Originea și semnificația acestui nume celebru au fost mult dezbătute de-a lungul timpului, devenind astfel cel mai controversat și discutat nume. Prima explicație i se atribuie lui Hieronim, primul traducător al Bibliei, care vedea în Maryam un nume compus din două cuvinte ebraice – mar (picătura) și yam (mare), deci „picătura de mare“. A doua explicație, acceptată de specialiștii din zilele noastre, este aceea că Maryam nu este de origine ebraică, ci egipteană și, astfel, este de fapt în legătură cu verbul mrj, care în vechea egipteană însemna „a iubi/iubit“. În calendarul ortodox, Sfânta Maria este sărbătorită de două ori. O dată pe data de 15 august, atunci când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului și a doua oară pe data de 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.
ELENA. Elena Regina-Mamă a României a fost a doua soție a Regelui Carol al II-lea și mama Regelui Mihai I. Căsnicia Elenei, Prințesă a Greciei, cu regele Carol al-II-lea a fost o uniune rece de la bun început, care s-a înrăutățit odată cu trecerea anilor, mai ales din cauza apariției în viața regelui a unei alte Elene, Elena Magda Lupescu, pentru care Regina Elenă este părăsită. În Familia Regală a României, numele Elena a mai fost purtat și de a doua fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana. Principesa Elena este și mama lui Nicolae, nepotul Regelui Mihai. Sfinții Constantin și Elena se sărbătoresc religios pe 21 mai. Citește aici despre etimologia numelui Elena și despre alte personalități care au purtat acest nume: Cele mai frumoase nume de fete
ANA. Ana Regina României a fost soția Regelui Mihai I cu care a avut cinci fete – Margareta, Elena, Irina, Sofia, Maria și cinci nepoți: Nicolae și Elisabeta Karina (copiii principesei Elena), Mihai și Angelica (copiii principesei Irina) și Elisabeta-Maria Bianca Elena (fata principesei Sofia). În calendarul creștin ortodox, sfânta Ana se sărbătorește pe 9 septembrie.
Citește și despre: Nume nobile de fete – 20 de sugestii inspirate din legende, povești adevărate și case regale
MARGARETA. Moștenitoare funcției de Șef al Casei Regale a României, fiica cea mare a Suveranului, Margareta este Custodele Coroanei României. Prenumele feminin Margareta își are originile etimologice în Grecia, mai exact din margaritas, care înseamnă perlă. În țara noastră, legenda Margaretei vorbește despre o fată foarte frumoasă promisă încă de la naștere Împăratului Florilor. La 16 ani, fata se îndrăgostește de un prinț frumos cu care se hotărăște să fugă pentru a putea scăpa de promisiune. Dar împăratul îi descoperă, îl provoacă pe prinț la duel, iar acesta moare. Fata fuge în munți și se roagă să moară decât să fie prinsă. Ruga îi este ascultată, Margareta moare, iar lacrimile ei se transformă într-un șirag de perle. Îndurerat, dar încă vrăjit de frumusețea fetei, împăratul o transformă pe fată într-o floare albă, frumoasă, neatinsă, ca o mireasă veșnică.
Citește și despre: La noi în familie e primavară mereu, cea mică are nume de floare! 20 de nume de fete, cu culoare si parfum special
ILEANA. A fost una dintre cei șase copii ai Regelui Ferdinand I cu Regia Maria – Principesa Ileana, arhiducesă de Austria (1909-1991). Copilăria ei a fost senină și liniștită, dar apoi a trecut prin vitregiile Primul Război Mondial, iar lipsurile din acei ani și-au pus amprenta asupra sănătății sale. A ales calea monahismului și și-a luat numele monastic de maica Alexandra, fondând Mănăstirea ortodoxă „Schimbarea la Față“ din Pennsylvania. Se pare că numele are origini ebraice. Este derivat de la numele Eliyahu, care înseamnă „Yahweh este Dumnezeu“. Totuși, numele ar proveni și de la o expresie ebraică – răspunsul Domnului. O altă posibilitate ar fi ca numele de Ileana să fie o variantă a prenumelui Elena. Numele Ileana se sărbătorește religios alături de Sfinții Constantin și Elena, pe 21 mai.
IRINA. Fosta principesă Irina este una dintre cele cinci fete ale Regelui Mihai I cu Regina Ana, soră a Principesei Margareta, Custodele Coroanei. Ea are doi copii, Mihai și Angelica, și locuiește în Elveția. Numele de Irina își are rădăcinile in limba greacă, numele de Eiran sau Elre na fiind populare în Grecia Antică. Aceste nume, derivate din substantivul eire ne, înseamnă pace. În mitologia greacă, Eire ne era una dintre cele trei fiice ale lui Zeus și a lui Themis, care ocrotea natura și păzea locașurile cerești din Olimp. Se pare că în Antichitate a existat și o variantă masculină a numelui, Eirenaios, care însemna dedicat păcii, făcător de pace. Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Mare Muceniță Irina în fiecare an pe 5 mai. Citește și despre: 20 de nume deosebite pentru fete inspirate din calendarul creștin ortodox
SOPHIA. Principesă Sophia este una dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihai a României cu Regina Ana. S-a născut la Atena, în Grecia, la 29 octombrie 1957. A studiat în Elveția și Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, unde a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, și de design grafic și fotografie. Are o fată, Elisabeta-Maria. Numele Sophia (Sofia) a fost întâlnit cu precădere în epoca bizantină, când a fost purtat de soția împăratului bizantin Iustin. Sofia este folosit astăzi de aproape toate popoarele europene și se crede că derivă din cuvântul grec sophie, care înseamnă înțelepciune. De asemenea, Sofia era zeița înțelepciunii la greci. Persoanele care porată acest nume se sărbătoresc, conform calendarului ortodox, la 17 septembrie.
Citește și: Dacă va fi fetiță, o s-o cheme Charlotte, ca pe prințesa de Cambridge. 20 de NUME de FETE alese de celebrități pentru copiii lor
KARINA. În Familia Regală a României, Karina este fiica Principesei Elena și nepoata Regelui Mihai, precum și sora lui Nicolae. Ea s-a născut în 1989. Prenumele feminin Karina este varianta scandinavă a numelui Ecaterina. Originea și semnificațiile numelui Ecaterina sunt controversate. Numele Ecaterina se apropie de adjectivul grecesc katharos (pur). O sursă ar putea fi și cuvântul grec katerina, care înseamnă tortură.
ANGELICA. Angelica este fiica fostei principese Irina, fiica Regelui Mihai, deci Angelica este una dintre nepoatele Regelui Mihai. Numele de Angelica este un derivat al numelui Angela, care este un nume românesc de origine greacă și are semnificația de mesagerul lui Dumnezeu. În literatura greacă precreștină, angelos apare cu semnificația de trimis, sol, în legătură cu diferitele divinități ale infernului, fiind considerat și protector al morților. Astfel, semnificația inițială a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu. Astăzi, numele sunt cunoscute nu atât pentru valoarea lor mistică, cât pentru apropierea de termenul angelic, neologism sinonim cu înger, îngeresc, folosit astăzi în legătură cu ideea de puritate, frumusețe, bunătate. Numele a fost purtat și de două sfinte catolice.
CITEȘTE ȘI: Nume regale de fete și băieți pentru prințul sau prințesa din burtică