Schemele complicate de diversificare nu mai sunt recomandate. Pe bună dreptate te întrebi când și cum se introduce carnea la bebelusi. Carnea, care este un aliment plin de vitamine și minerale, se poate oferi copilului de la prima masă în diversificare. Este bine ca bebelușul să primească o varietate de cărnuri, precum și o varietate de părți din animale. Adică nu e bine să insistăm cu pieptul de pui la nesfârșit că e mai ușor la stomac. E foarte important să oferim și vită, și curcan, bibilici, rațe, chiar și porc, pește. Și neapărat organe! 100 de grame de ficăței de pui conțin până la 12 mg de fier, pe când 100 de grame de piept de pui conțin doar 1-2 mg de fier. Varietatea este cheia spune Ana Szabadszalasi, consultant nutriție.
Clubul Bebelușilor: De la ce vârstă poate intra carnea în meniul bebelușului?
Ana Szabadszalasi: Mă bucur că mă întrebi asta. Există un mit conform căruia diversificarea se începe după scheme precise și complicate, iar carnea este adeseori introdusă cu întârziere. Nu! Copiii încep diversificarea la 6 luni, mai ales pentru că atunci rezervele lor de fier sunt pe sfârșite. Ținând cont că trăim într-o țară unde, de multe ori, întârzierea clampării cordonului ombilical e considerată un moft, cazurile de anemii feriprive înainte de vârsta de 6 luni sunt dese. De aceea, recomand carne încă de la începutul diversificării. Aceasta recomandare este în acord cu recomandările oficiale (vezi OMS), care spun că se oferă toate grupele alimentare încă de la începutul diversificării. Deci și carnea!
INFO Clubul Bebelușilor: citește despre tăierea prematură a cordonului ombilical și anemia feriprivă la bebeluși: Sectionarea prematura a cordonului ombilical este periculoasa pentru bebelus
Clubul Bebelușilor: Ce rol îndeplinește carnea între celelalte alimente, mai ales la copii?
Ana Szabadszalasi: Carnea are un rol vital în dezvoltarea copiilor. Ea conține nutrienți extrem de importanți pe care este greu să îi procuram de altundeva în cantitate suficientă și care au mai ales o biodisponibilitate crescută, adică sunt absorbiți cu ușurință în organism. Sunt studii făcute în țările subdezvoltate din Africa, unele întinzându-se pe ani de zile, unde s-a dovedit clar că atunci când copiii au primit carne constant au crescut mai mult în înălțime, sistemul lor imunitar s-a dovedit mai dezvoltat și chiar au avut un IQ crescut față de cei care au avut acces mai rar la carne.
Clubul Bebelușilor: De ce este atât de importantă carnea la bebelusi?
Ana Szabadszalasi: Din punct de vedere nutritiv carnea este una dintre cele mai dense alimente și este importantă în viața noastră, cu atât mai mult în primii ani de viață în procesul de creștere și dezvoltare. Carnea este sursa importantă de fier, zinc, vitamina B12, acizi grași esențiali, vitamina A, colină și chiar vitamina D.
INFO Clubul Bebelușilor: Colina este o „vitamină“ mai puțin cunoscută, care se aseamănă cu vitamina B. Ficatul nostru secretă colină, dar o putem lua și din mâncare: legume, nuci, pește ouă. Prea puțină colină ne îmbolnăvește de hepatită, ciroză, demență. Femeilor însărcinate li se recomandă în ultimul trimestru de sarcină pentru a ajuta dezvoltarea creierului bebelușului din burtică. Toți acești nutrienți, esențiali pentru dezvoltarea bebelușilor și copiilor, se găsesc în cantități diferite în diverse tipuri de carne. Astfel, oferindu-le, îi ajutăm să se dezvolte armonios, le întărim sistemul imunitar și le oferim nutrienți necesari pentru o dezvoltare neuropsihică adecvată.
Clubul Bebelușilor: Ce carne îi oferim bebelușului prima dată în diversificare? Până acum, începeam prin a introduce, mai întâi, carnea de pui, curcan, pește și abia apoi carnea de vită, porc, miel…
Ana Szabadszalasi: Nu am nimic împotriva introducerii pe rând a anumitor tipuri de carne în alimentația copilului, dar nici nu văd neapărat un motiv pentru care aceasta să fie ordinea exactă. Copilul poate mânca de la început și vită, și chiar porc! Nu îi „pică“ greu. Ăsta e un mit. La 6 luni, bebelușul poate să digere atât carne de vită, cât și de pui.
Este bine ca bebelușul să primească o varietate de cărnuri, precum și o varietate de părți din animale. Adică nu e bine să insistăm cu pieptul de pui la nesfârșit că e mai ușor la stomac. E foarte important să oferim și vită, și curcan, bibilici, rațe, chiar și porc, pește. Și neapărat organe! 100 de grame de ficăței de pui conțin până la 12 mg de fier, pe când 100 de grame de piept de pui conțin doar 1-2 mg de fier. Deci varietatea este cheia! Nu există o ordine a introducerii cărnii care să aibă vreun temei științific. Mai degrabă aș pune accentul pe oferirea unei diversități de cărnuri, decât pe ordinea introducerii lor în alimentație.
CITEȘTE ȘI: Diversificare clasică cu lingurița sau autodiversificare? Beneficii pentru bebe
Clubul Bebelușilor: Carnea la bebelusi. Ce conține fiecare tip de carne și ce rol are în dezvoltarea copiilor?
Ana Szabadszalasi: Fiecare tip de carne este important în dezvoltarea copiilor. De exemplu, vita are un mix unic de nutrienți, pornind la proteină de foarte bună calitate, fier, colină, zinc, seleniu, vitaminele B12 și B6, toate esențiale pentru dezvoltarea bebelușilor și a copiilor. Curcanul, puiul și alte păsări conțin și ele proteine de calitate care ne ajută bebelușul să crească. Dacă alegem mai ales părțile de culoare închisă din păsări (pulpa, de exemplu), vom fi siguri că le vom oferi celor mici cantități suficiente de vitamine B, fier, seleniu și zinc care le întăresc sistemul imunitar. Peștele este esențial pentru aportul de Omega-3 pe care îl conține, influențând astfel dezvoltarea sistemului central nervos al copilului.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Retete diversificare 6-12 luni
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Clubul Bebelușilor: De câte ori pe săptămână îi oferim unui copil carne? De care? Peștele, de exemplu, de câte ori? Vită?
Ana Szabadszalasi: Carnea ar trebui să fie prezentă în fiecare zi. Cel puțin la masa de prânz, alături de legume din belșug. Peștele e important să fie oferit de 2-3 ori pe săptămână pentru cantitatea importanta de Omega-3 pe care o aduce, carnea roșie de 2 ori. În rest, putem folosi pui, curcan și alte variante de carne de pasare.
Clubul Bebelușilor: Care este porția corectă de carne pentru un bebeluș?
Ana Szabadszalasi: Nu îmi place să recomand cântărirea mâncării la copii. Consider că cei mici au o capacitatea extraordinară în a-și controla apetitul și nu ar trebui să îi influențăm. Este responsabilitatea noastră să oferim mâncare sănătoasă și diversificată, dar el decide cât mănâncă din ea. Dacă ar trebui totuși să apreciez, o porție corectă de carne pentru un bebeluș este cât podul palmei acestuia.
INFO Cubul Bebelușilor: descoperă cele mai gustoase rețete cu somon pentru copii!
Rețete cu somon pentru copii | De la ce vârstă se ofera la bebelusi?
Clubul Bebelușilor: Deci carnea e sănătoasă, la fel și legumele, și fructele, și cerealele, chiar și grăsimile – toate au rolul lor în a ne ajuta să rămânem sănătoși. Dar prelucrate termic (gătite) necorespunzător își pierd elementele nutritive și pot chiar să ne îmbolnăvească, așa e? Cum gătim corect carnea pe care o oferim bebelușului?
Ana Szabadszalasi: Da, carnea este sănătoasă și o alimentație echilibrată și diversă este extrem de importantă în dezvoltarea celor mici. Însă așa cum ai spus, anumite vitamine din legume și fructe se pot pierde în momentul în care le preparăm termic. Recomand mai ales pregătirea la abur – în cazul legumelor, pentru păstrarea unei proporții cât mai mari din vitamine, iar fructele să fie mâncate, pe cât posibil, crude.
În ceea ce privește carnea, nu trebuie să ne facem prea multe probleme că pregătind-o se pierde din valoarea ei nutritivă. Principalii nutrienți din carne – mineralele și proteinele – sunt rezistente la prelucrarea termică. Însă trebuie să avem grijă să pregătim corect carnea pentru că, în cazuri rare, aceasta poate fi infectată cu bacterii periculoase, cum ar fi salmonela, listeria, E.coli sau campylobacter. Carnea nu trebuie să fie în sânge sau superficial gătită atunci când o oferim celor mici. Pentru a fi cât mai sănătoasă, e nevoie să o pregătim la foc mic, chiar la slow-cooker dacă deținem unul (eu o pregătesc la Thermomix, la temperatură mică) sau dacă nu, la cuptor. Să evitam pregătirea ei pe grătar, la temperaturi foarte înalte, pentru că, astfel, ea produce anumiți compuși care pot fi toxici pentru organism.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se oferă toate grupele alimentare încă de la începutul diversificării. Deci și carnea! CITEȘTE ȘI: OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți: când, cât, cum le dăm și, mai ales, la ce-i ajută