5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecel pentru bebeluși
Cauți retete cu dovlecel pentru bebelus? Aceasta este o legumă foarte potrivită în diversificare și foarte versatilă. Chiar dacă dovlecelul conține o cantitate mai mică de nutrienți decât dovleacul, acesta este totuși o legumă foarte potrivită pentru a fi introdusă în alimentația bebelușilor (în diversificare, începând cu vârsta de 6-8 luni). Diferența calitativă o face gradul de maturitate la care a ajuns leguma, în momentul recoltării ei. Cu cât dovlecelul este cules mai devreme, cu atât e mai scazută și prezența elementelor nutritive ce-l compun.
În ordine descrescătoare, iată principalele sale vitamine și minerale ce-i conferă un aspect calitativ: vitamina A, potasiu, fosfor, magneziu, calciu și vitamina C. Iar printre beneficiile menționăm prevenirea unor afecțiuni oftalmologice, a depresiei, creșterea și repararea țesutului celular, aportul în buna funcționare a sistemului digestiv, scăderea nivelului de zahăr din sânge, precum și a celui de colesterol.
Se știe ca dovleceii nu sunt produse intens contaminate cu pesticide (și zucchini intră în aceeași categorie). A-i alege la raft în varianta lor bio, este strict opțiune personală. Se recomandă gătirea dovlecelului în formă decojită. În caz contrar, înainte de preparare, spălați-i foarte bine, cu simț de răspundere. Cei mai potriviți dovlecei trebuie să fie proaspeți, cu aspect neted și culoare verde pal, fără pete maronii, de dimensiuni cuprinse între 15-20 cm.
În ce retete adaugăm dovlecel pentru bebe și cum îi gătim?
Dovleceii se pregătesc fie prin fierbere (în apă sau la abur), fie prin sotare în puțin ulei de măsline, se combină cu nenumărate ingrediente, dându-le savoare cu condimentele preferate. Din cauza cojii lor, fină, subțire și delicată, ce imediat se poate altera, dovleceii se păstrează la frigider doar pentru puțin timp (atenție, fără a fi spălați). Dovleceii și zucchini se pretează la combinațiile cu morcov, fasole verde, mazăre, linte, ciuperci, paste, carne de pui, vită sau porc. Se gătesc simplu și completează cu succes meniul copiilor.
Piure de dovlecei pentru bebeluși
Se folosește cantitatea dorită
Mod de preparare
Alegeți dovlecei corespunzători, mici în diametru, pentru a avea garanția că sunt cei mai fragezi. Spălați-i bine și tăiați-i rondele. Fierbeți-i circa 10 minute într-o oală cu apă ori la abur. Când devin foarte moi, pasați-i cu blenderul sau cu robotul de bucătărie. Se subțiază cu apă până la obținerea consistenței dorite. Fiind legume ce odată cu gătirea devin apoase, s-ar putea să nu mai fie necesar vreun adaos lichid.
Puteți adauga dovlecel alături de alte legume precum: morcov, cartof dulce, ardei gras, sparanghel pentru diverse rețete de piure de legume. Pentru aportul nutrițional adăugați de fiecare dată în piure un cubuleț de unt sau o linguriță de ulei extravirgin de măsline. În acest piure puteți adăga piept de pui sau de curcan, gabenuș de ou, sau o lingură de iaurt grecesc.
*Varianta turcească presupune înlocuirea apei cu lapte, adăugarea unui cub de unt și a două linguri de brânză rasă (cașcaval și parmezan). Se aromatizează cu un praf de nucșoară.
Citește și despre:
Retete diversificare 6-12 luni
Meniu săptămânal 9-12 luni
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni
Idei de gustari copii
Pachetul pentru scoala
Ghid retete de vara pentru copii
Capere la bebeluși + 5 Rețete
Paste cu dovlecei pentru bebelusi
Ingrediente (2 porții)
1 dovlecel tăiat rondele
100 gr paste
1 lingură brânză rasă
1 lingură ulei de măsline
un praf de usturoi
câteva frunze de busuioc, tocate mărunt
Mod de preparare
Fierbeți dovlecelul în apă sau la abur (maximum 20 de minute). Pasați-l cu blenderul până devine piure. Separat, fierbeți și pastele, ținând cont de instrucțiunile de pe ambalaj. (în apă cât să le acopere ). După ce le scurgeți, combinați-le cu piureul, stropiți amestecul cu puțin ulei de măsline, presărați-l cu brânză rasă, busuioc și pudră bio de usturoi.
*Pentru un plus de culoare și aromă, adulților le puteți completa felul cu câțiva ardei roșii prăjiți (de fapt, trași la tigaie în puțin ulei), tocați mărunt.
Frigănele de dovlecei
Ingrediente
1 morcov, curățat și dat pe răzătoare
1 dovlecel, curățat și dat pe răzătoare
1 ceapă mică, curățată și tocată mărunt
50 gr brânză ricotta (sau 50 gr lapte)
1 ou
60 gr făina albă sau integrală
spray cu ulei de măsline ori de canola
un praf de usturoi
*un praf de piper (opțional)
Mod de preparare
Amestecați legumele, brânza ricotta (sau laptele), cu oul, făina și piperul. Pulverizați ușor tigaia antiaderentă cu spray de ulei și încălziți-o la foc mediu. Puneți compoziție cu lingura mare în tigaie, aplatizați conținutul și gătiți timp de 10 minute sau până când devin aurii. Întoarceți frigăneaua pe partea cealaltă și gătiți-o alte 10 minute (cât să fie frumos rumenită). Se servesc alături de un sos de iaurt, răcoritor, simplu de preparat (iaurt grecesc, 1 lingură ulei de măsline extravirgin, un cățel de usturoi pisat, un praf de sare, mentă, mărar sau oregano).
*De asemenea, le puteți coace timp de aproximativ 25 minute, la 180 grade C, pe o foaie de copt unsă ușor cu ulei de măsline.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Retete dovlecel bebe – Supă cremă
Ingrediente
2 dovlecei
1 cartof
2 cepe medii
2 tije de țelină Apio
2 căței de usturoi pisați
1 legătură de pătrunjel verde, tocat
2 foi de dafin
1 lingură ulei de măsline
30 gr unt
500 ml supă concentrată de pui (vezi rețeta de stock în secțiunea dedicată supelor)
un praf de sare (după 1 an)
un praf de piper (opțional)
Modalitate de preparare
Dovleceii se spală foarte bine, mai ales pentru că îi veți găti cu tot cu coajă. Astfel se oferă un plus de culoare și consistență supei. Dacă au seminte mari, se elimină ușor, cu ajutorul unei linguri. Se taie pe lungime și apoi, cuburi. La fel procedați cu cartoful și țelina. Ceapa se toacă mărunt. Într-o cratiță potrivită, sotați ceapa, telina și usturoiul, în unt (la foc mediu). Presărați un praf de sare. Când se inmoaie puțin, adăugați cartoful și dovleceii. Amestecați ușor, lasand câteva minute și dovleceii să se înmoaie. Turnati supa de pui (în cazul în care nu aveți, puteți prepara cu apă, însă felul nu va mai fi atât de gustos), aromatizați cu foile de dafin și fierbeți maximum 30 de minute, astfel încât toate ingredientele să fie fragede. La final se presară pătrunjelul. Pasați cu blenderul până ce obtineți o textura catifelată, cremoasă. Se servește cu crutoane, smântană, piper și sare, după preferințe.
*Se gătește simplu, mai ales dacă aveți stock-ul de pui deja preparat. Preparatul se poate servi și la temperatura camerei.
**Crutoanele se pot pregăti în casă (vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor). Capătă un plus de savoare dacă sunt stropite cu ulei de măsline și presărate cu orice condiment mediteranean verde (busuioc, oregano, rozmarin, salvie, cimbru, maghiran, frunze de lime).
Citește și despre:
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Castravetele în alimentația bebelușilor + 10 idei de rețete pe bază de castravete pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Roșia în alimentația bebelușului. În ce rețete pentru copii putem adauga roșie
Retete dovlecel bebe – Ratatouille
Ingrediente (4 porții)
2 dovlecei
2 zucchini
2 vinete
2 cepe
2 ardei roșii
1 lingură oregano
1 lingură ulei de măsline
un praf de sare
Pentru sos
2 linguri ulei de măsline
2 căței de usturoi pisați
4 roșii fără pieliță, zdrobite (sau vreo 8- 10 roșii mici)
un praf de cimbru
Mod de preparare
Într-o cratiță potrivită, cu pereții înalți, puneți la foc mediu uleiul, cimbrul și usturoiul, timp de maximum 5 minute. Adăugați rosiile tocate mărunt (zdrobite) și continuați fierberea în suc propriu încă vreo 10 minute. Amestecati din când în când. Condimentați cu sare și opțional cu piper. Luați vasul de pe foc și umpleți-l cu legumele tăiate rondele, alternanând într-un model de cercuri concentrice. Ungeti-le cu pensula de silicon înmuiată în ulei. Presărați-le cu sare și oregano. Se dau la cuptor pentru aproximativ o oră sau pana când legumele devin fragede. Felul se servește cald, ornat cu frunze de busuioc proaspăt. Aspectul este unul impresionant, nu doar prin colorit, ci și prin forma sa spiralată.
*Se prepară foarte simplu, se potrivește a fi servit întregii familii, gustul și textura sunt incredibile.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!