Pachețelul pentru școală trebuie să îndeplinească trei funcții importante: să ofere mâncare sănătoasă, să fie ușor de mâncat și să-l atragă pe mofturos.
De cele mai multe ori, pachețelul pentru școală se încropește din resturile de la cină. Serios, nu glumesc! Dacă cina este sănătoasă și potrivită unui copil, ceea ce nu se consumă la cină poate fi transformat într-o nouă masă.
Spre exemplu, ultima bucată de friptură de vită poate deveni ingredientul principal într-un sandvici wrap în care adaugi frunze de salată verde și câteva bețe de sfeclă roșie. Eventual coapte la cuptor ca să fie mai dulci. Vita însă merge foarte bine și cu un sos alb carbonara (unt, smântână dulce și parmezan) care, la rândul lui poate înmuia un somon gătit pe plită de cu seară.
Anatomia unui pachețel sănătos
Nu e greu să pui la cale un pachețel sănătos pentru școală, dacă știi că orice pachețel trebuie să conțină:
- proteine (ou fiert tare, resturi de friptură sau pește, tofu, iaurt etc.);
- fructe și/sau legume (roșioare, salată verde, buchețele de broccoli, bețe de morcovi, struguri, jumătăți de caise, corăbioare de măr – de regulă fructe ușor de transportat și de mâncat etc.);
- carbohidrați complecși (pâine cu semințe, paste integrale, orez brun);
- apă, ceai de plante sau compot de fructe.
Pentru distracție, adaugă un mic recipient cu capac unde îi poți pune un sos de brânză sau pesto care merge foarte bine cu bucățelele de legume din pachețel. Ca să se păstreze intact până la servire, un astfel de sos ar trebui să stea la frigider, nu-i așa? Ei bine, dacă pui de cu seară o sticlă de plastic la congelator și o așezi apoi în pachețel lângă sosul de brânză cu smântână, gheața sticlei va ține sosul în condiții optime până la servire.
Folosește caserole cu despărțitoare, pentru că în felul acesta îi poți oferi câte puțin din toate grupele de alimente mai sus amintite.
Idei salvatoare pentru pachețele
Salatele-lipici. Orice sandvici are nevoie de un ingredient pe care îl folosim – nu râde! – pe post de lipici, pentru a ține cele două felii sau wrap-ul laolaltă. Pe unele le ai mereu la dispoziție, la frigider: sosul pesto, maioneza, muștarul, ketchup-ul, dar cumpărate din magazin nu sunt atât de sănătoase pe cât ți-ai dori tu. Dacă acestea le poți folosi mai rar, următoarele combinații sunt sănătoase, gustoase și… lipicioase:
- brânză telemea nouă + smântână + mărar + ardei gras tocat fin
- brânză de vaci + iaurt + boia dulce (atrage și prin culoare)
- măr ras + țelină rasă + nuci mărunțite + iaurt/maioneză + pătrunjel verde
- iaurt + castraveți rași și scurși de apă + mărar verde
- unt + smântână + parmezan ras
- humus
- pasta de avocado
În rol principal. Resturile de la cină. Orice friptură neconsumată la cină poate deveni ingredientul principal din pachețelul pentru școală de a doua zi. Taie, spre exemplu, pieptul de pui la grătar ori făcut pe plită mărunt și vâră-l între două felii de pâine prăjite și unse cu cremă de brânză cu verdeață. Apoi adaugă porumb fiert dulce de la conservă. Acesta va fi atracția cea mai mare!
Vita merge bine cu sosul pesto, dar și cu sosurile de ceapă caramelizate, ori cu un stop de hrean. Și cu salată verde de orice fel! Somonul rămas de la cină îl poți oferi copilului în pachețelul pentru școală sub formă de frigărui, combinat cu legume coapte sau într-un borcănel cu straturi: un strat de orez brun, unul de somon marinat în Teriyaki, apoi unul de legume la grătar. Borcănelul trebuie să aibă musai capac!
Nu te feri de sandviciurile cu fructe. Iată câteva combinații tari:
- pastă de avocado (avocado zdrobit și amestecat cu zeamă de lămâie) și felii de pere;
- brânză de capră + smântână + dulceață de căpșuni;
- unt de arahide + miere + felii de banane;
- unde alune + brânză cheddar + felii de măr.
Haios! Ai un copil care excelează la matematică? Pune-i în fiecare pachețel câte un minitest de logică. Asta îl va atrage în fiecare zi și-l va face să desfacă pachețelul.
Sau ai acasă o mică-mare pictoriță? Artiștii sunt impresionați de culori, așa că îngrijește-te ca în cutiuța acestei fetițe să fie multă culoare! Folosește umbreluțe de cocktail, scobitori colorate din plastic; taie pâinea sandviciurilor în diferite forme (steluțe, floricele, forme geometrice) – mai bine mai multe sandviciuri, dar mai mici; în felul acesta îi atragi să le mănânce. Oferă boabele de struguri pe ață, frigărui din fructe și biscuiți sărați lipiți cu cremă de brânză. Timpul alocat servirii prânzului din caserolă nu este foarte lung. În plus, au nevoie să termine repede, pentru a apuca să se joace, ori să ajungă la baie înainte de a începe următoarea oră. CITEȘTE ȘI: Meniuri pentru copii: 30 de sugestii pentru o lună întreagă