Făcând alegeri potrivite, peștele este un aliment care aduce numai beneficii oricui îl consumă. Copiii ar trebui să consume pește de 2-3 ori pe săptămână, însă în porții mult mai mici decât cele pentru adulți. Astfel, până la 6 ani, un copil nu are nevoie de mai mult de 140 de grame de pește pe săptămână.
Dintre tipurile de pește cele mai sărace în mercur, sunt: somonul sălbatic, plătica, somnul, păstrăvul, sardinele, heringul, macroul, știuca, codul, halibutul. Când copilul strâmbă din nas la pește, cele mai bune variante de preparate sunt cele în carnea este tocată și amestecată cu condimente care îi ascund mirosul de pește.
Idei de rețete cu pește pentru copii
Astfel, chifteluțele de pește la cuptor, frigăruile de pește (cu carnea tocată) sau chiar „hamburgerii“ de pește te pot salva din astfel de situații. În carnea tocată pentru aceste preparate se poate adăuga cartof ras, ouă, condimente, iar făcute la cuptor se desăvârșesc pentru masa mofturosului. Servește-le alături de un sos de roșii cu busuioc făcut în casă sau alături de cuș-cuș.
La fel de neobservat trece peștele tocat într-un borș cu perișoare de pește. E o minunăție! Ca soi de pește pentru perișoare poti folosi: șalăul, somonul, crapul, halibutul.
In familia noastră la loc de cinste este ciorba de somon.
Ingredientele pentru 4 portii sunt următoarele: 3 morcovi, 1 țelina, albitură, 1 ceapă albă mare, 2 caței de usturoi, cubulețe de ardei capia, un file de somon de aproximativ 500 grame. Se prepară la fel ca o ciorba obișnuită cu carne numai ca in loc de carne fierbem somonul taiat cubulete timp de maxim 30 minute. Se acreste cu zeama de la o lamâie si se servește cu leuștean tocat mărunt.
O altă rețete de somon specială pentru copiii de peste 1 an delicioasă este așa:
Somon Teriyaki
- 1 file de somon
- 2-3 linguri de sos Teriyaki
- 1 linguriță cu miere
- 1 linguriță cu ulei de măsline
- câteva semințe de susan
Amestecă sosul Teriyaki cu mierea și cu uleiul de măsline într-o farfurie adâncă.
Pune fileul de somon în acest amestec, la marinat, cel puțin o oră.
Apoi pune-l într-un vas termorezistent, acoperindu-l cu sosul în care a stat și presară pe el semințele de susan.
Dă la cuptorul încins 10-20 de minute.
Servește cu orez simplu, alb, fiert.
CITEȘTE ȘI: Orezul basmati pentru bebeluși | 6 idei de RETETE cu orez