10 Idei de retete cu legume, ingrediente importante în alimentația bebelușilor, cu rol major în creștere și dezvoltare
Vă invitam să gătiți gustos si sănătos pentru copiii voștri încercând aceste retete cu legume pentru bebelusi, tastate deja de zeci de mame. Recomandările noastre din acest material se referă la nutriția celor mici în prima etapă de diversificare, aferentă perioadei cuprinsă intre 6 și 9 luni, dar felurile de maâncare pot fi oferite și când bebe crește. Nimic din ce presupune pregătirea felurilor de mâncare nu este complicat. Pur și simplu, urmărindu-ne sfaturile practice, veți adapta ușor rețetele dedicate întregii familii la nevoile mezinului cu vârsta foarte fragedă (veți lua în considerare doar câte luni are, greutatea sa, toleranța la anumite produse noi, apetitul său). Suntem convinși că, navigănd prin site, veți căpăta pofta de preparat feluri de mâncare, care mai de care mai bun.
Retete legume bebelusi – Sumar retete
- Dovleac, spanac, cartof și mazăre
- Dovleac, morcov și porumb dulce
- Cartofi , broccoli și mazăre
- Dovleac, roșie și ardei gras
- Napi, păstârnac și broccoli
- Piure de legume mediteraneene
- Piure de linte roșie
- Conopida, spanac și dovlecel
- Păstârnac, țelină și morcov
- Cartof dulce, mazăre și praz
* Fiecare rețetă este recomandată pentru 3, 4 sau 5 porții.
** Până la vârsta de 1 an, nu se recomandă folosirea sării în pregătirea mâncărurilor celor mici.
*** Toate cele 10 feluri de retete legume bebelusi pot fi păstrate in congelator (maximum 3 luni de depozitare, în recipiente etichetate cu data preparării).
Introducerea legumelor în alimentație, începând cu a 6-a lună de viață
Diversificarea începe în jurul celor 6 luni (puțin înainte sau puțin după implinirea lor, în funcșie de recomandarea pediatrului care urmărește evoluția bebelușului tău de la naștere). Trecerea la o alimentație variată, în afară de lapte, se realizează ușor, treptat, ținând cont de recomandările pediatrului și, de ce nu, chiar de simțurile dumneavoastră. După 6 luni, bebelușii vor avea numai la prânz o masă completă, urmănd ca, progresiv, sa ajungă la doua, respectiv la prânz și seară. Tot după 6 luni, micuții sunt cei mai receptivi în a-și dezvolta gama de gusturi. Rețineti că de la 6 luni și până pe la 3 ani, este nevoie zilnic de 2-3 reprize de supt/biberoane, echivalentul a 500 ml lapte.
Sfaturi utile legate de introducerea legumelor la bebeluși:
a) Va recomandăm introducerea în alimentație doar a legumelor ușor de digerat. NU celor bogate în fibre!
b) Gătiți legumele în apă ori în aburi, fără a adăuga sare. Aveți grijă ca textura lor să fie una potrivită. La primele mese, conținutul să fie extrafin (să poată fi consumat din biberon). În ordine firească, prin adaugarea de apă/supă în care au fiert, treceți la o textură fină, pasată și, în final, tăiată în mici bucățele.
c) Pentru început, serviți legumele doar la mesele de prânz. Ajutați-vă de biberon sau de mica linguriță din silicon pentru hrănirea celui mic.
d) Creșteți gradat cantitatea de legume micșorănd-o puțin câte puțin pe cea de lapte ( până pe la 6 luni, când se dă startul primei etape a diversificării, bebelușii voștri erau obișnuiți să consume intre 700-1000 ml lapte în 24 ore ). Aveți grijă să păstrați constanta cantitatea de lapte Formula 1/ matern de 500 ml pe zi. Restul necesarului de nutriție se reglează din mesele complete.
e) Oferiți bebelușilor timpul necesar pentru a se adapta la schimbare. În cazul în care refuză un aliment, propuneți-l incâ o dată, mai târziu.
Retete legume bebelusi – Cum le gatim?
Prepararea legumelor la aburi e o metodă de preferat celei clasice deoarece nu distruge anumite componente ale ingredientelor. Se curăță legumele de coajă, se spală bine și se taie în bucăți potrivite. Se pune o oală cu apă la fiert și când începe să clocotească, micșorați focul. Așezați deasupra sita ori coșul pentru legume, aranjați legumele și apoi acoperiți cu un capac. Sunt necesare circa 30 de minute până la gătirea completă, în funcție de mărimea și tipul legumelor. Se pot încerca din când în când cu furculița. În toate piureurile cu legume adaugați o linguriță de ulei exravirgin de măsline sau un cubuleț de unt.
*Există pe piață o multitudine de seturi de gătit la aburi ( cu porțiuni separatoare sau fără, cu coș reglabil ori fix, cu blender inclus ) unele chiar la preturi accesibile.
Retete legume bebelusi – Piure de dovleac, spanac, cartof și mazăre
* Spălați foarte bine spanacul
** Puteți renunța la cartof mărind cantitatea de dovleac.
Ingrediente ( 4 porții ):
– 300 gr. dovleac curățat de coajă și tăiat cuburi
– 1 cartof curățat și tăiat cuburi
– 30 gr. frunze de spanac tânăr, spălate și lăsate câteva minute la scurs
– 20 gr. mazăre congelată
Mod de preparare:
Dovleacul și cartoful se fierb, timp de 15 minute, la aburi. Apoi, se adaugă spanacul și mazărea și se mai lasă la fiert încă 8-10 minute. Se fac piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită. Un plus pentru gustul dulce al conținutului!
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Retete legume bebelusi – Piure de dovleac, morcov și porumb dulce
* Fiind bogat în fibre, oferiti bebelușilor doar o cantitate mică de porumb.
Ingrediente ( 4 porții ):
– 300 gr. dovleac curățat de coajă și tăiat cuburi
– 1 morcov mediu, curățat de coajă și tăiat rondele
– 40 gr. porumb congelat sau din conservă
– 150 ml. apă
Mod de preparare:
Într-o crăticioară cu apă, fierbeți timp de 15 minute, la foc mic, dovleacul și morcovul. Acoperiți parțial cu un capac. Apoi, se adaugă porumbul și se mai lasă la fiert încă 5 minute, până când se înmoaie legumele. Se fac piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită.
Mentionare: aceeași pași și pentru rețeta morcov, cartof și porumb dulce. Porumbul se pretează la amestecul cu legume rădăcinoase.
Piure de cartofi , broccoli și mazăre – Combinatii de legume pentru bebelusi
* Rețeta aceasta este cea mai potrivită pentru a introduce pentru prima dată broccoli în nutriția bebelușilor.
** Broccoli este una dintre cele mai hrănitoare legume. Broccoli ajuta la stimularea sistemului imunitar, este o sursă excelentă de vitamine ( C, A, B ), de Calciu și Acid folic.
Ingrediente ( 4 porții ):
– 1 cartof normal, curățat și tăiat cuburi
– 1 cartof dulce mediu, curățat și tăiat cuburi
– 60 gr. buchețele de broccoli congelat sau proaspăt ( pe cel proaspăt îl veți fierbe mai mult timp )
– 60 gr. mazăre congelată
– 200 ml. apă ( sau atât cât să acopere legumele )
Mod de preparare:
Într-o crăticioară cu apă, fierbeți la foc mic, timp de 15 minute, ambii cartofi. Acoperiți parțial cu un capac. Apoi, adaugați broccoli și mai lasați la fiert încă 5 minute, până când se înmoaie ( dacă broccoli e proaspăt, fierbeți-l timp de 15 minute ). Urmează să puneți și mazărea și să continuați fierberea conținutului încă 5 minute. Toate legumele se fac piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită.
Mentionare: aceeași pași și pentru rețeta morcov, cartofi și broccoli. La fel ca și porumbul, broccoli se pretează la amestecul cu legume rădăcinoase.
ÎNCEARCĂ ȘI:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Roșia în alimentația bebelușului. În ce rețete pentru copii putem adauga roșie
Piure de dovleac, roșie și ardei gras – Combinatii de legume pentru bebelusi
* Un trio de arome ce va satisface papilele gustative ale bebelușilor dumneavoastră.
** Puteți scuti timp cumparând dovleacul gata curățat și tăiat cuburi.
Ingrediente ( 4 porții ):
– 200 gr. dovleac, curățat și tăiat cuburi
– 75 gr. ardei gras roșu, curățat de semințe și tăiat cuburi
-120 gr. dovlecei, curățați și tăiați cuburi
– 40 gr. măr, curățat de coajă și tăiat cuburi
– 200 gr. roșii tocate din conservă
– 300 ml. supă de legume fără sare ( vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor )
– 25 gr. cașcaval ras
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, fierbeți în supă, la foc mic, timp de 20 minute, dovleacul, dovleceii, ardeiul gras, mărul, roșiile tocate. Acoperiți parțial cu un capac. E gata când ingredientele sunt moi. Tot conținutul se face piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită. Presărați cașcavalul și amestecați până se topește.
CITEȘTE ȘI: Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Scheme diversificare pe luni
Piure de napi, păstârnac și broccoli
Ingrediente ( 5 porții ):
– 300 gr. napi, curățați și tăiați cuburi
– 200 gr. păstârnac, curățat și tăiat cuburi
– 75 gr. buchețele de broccoli congelat sau proaspăt ( pe cel proaspăt îl veți fierbe mai mult timp )
– 200 ml. supă de legume nesărată ( vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor )
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, fierbeți în supă, la foc mic, timp de 20 minute, napii și cu păstârnacul. Acoperiți parțial cu un capac. Apoi, se adaugă broccoli și se mai lasă la fiert încă 5 minute, până când se înmoaie ( dacă broccoli e proaspăt, lăsați-l sa fiarbă 15 minute ). Toate legumele se fac piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită.
Piure de legume mediteraneene – Combinatii de legume pentru bebelusi
* Piureul se poate consuma ca atare sau se poate amesteca, pentru o textura diferită, cu cous-cous. Gustul este minunat.
Ingrediente ( 5 porții ):
– 100 gr. ceapă roșie, curățată și tăiată cuburi
– 150 gr. dovlecel, curățat și tăiat cuburi
– 100 gr. ardei gras, curățat de semințe și tăiat cuburi
– 175 gr. vinete, curățate și tăiate cuburi
– 1 cățel de usturoi, zdrobit
– 400 gr. roșii tăiate
– 1 lingură piure de roșii
– 1 lingură busuioc verde
– 200 ml. supă de legume nesărată ( vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor )
– 30 gr. cașcaval ras
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, fierbeți în supă, la foc mic, timp de 20 minute, toate ingredientele de mai sus, cu excepția busuiocului și a cașcavalului ras. Acoperiți parțial cu un capac. Apoi, se adaugă busuiocul. Toate legumele se fac piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită. Presărați cașcavalul și amestecați până se topește.
Retete legume bebelusi – Piure de linte roșie
* Lintea este o sursă bună de proteină, fier și fibre, foarte potrivită de introdus în alimentație, chiar de la 6 luni.
Ingrediente ( 3 porții ):
– 2 lingurițe ulei de măsline
– 50 gr. ardei gras, curățat de semințe și tăiat cuburi
– 50 gr. dovlecel, curățat și tăiat cuburi
– 2 morcovi medii, curățați și tăiați cuburi
– 1 cățel de usturoi, zdrobit
– 200 gr. roșii tăiate
– 3 linguri de linte roșie
– un praf de coriandru
– 200 ml. supă de legume nesărată ( vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor )
– 1 linguriță pastă de tomate
– 2 lingurițe de busuioc verde, tocat
– 15 gr. parmezan ras sau cașcaval ras
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, sotați în ulei + apă la foc mic, timp de 10 minute, ceapa, ardeiul, dovlecelul și morcovii. Puneți și usturoiul și continuați sotarea încă 3 minute. ( acoperiți parțial cu capac ). Apoi, se adaugă lintea și coriandrul, urmând rosiile, supa, pasta de tomate. Fierbeți amestecul circa 30 minute. Toate legumele se fac piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită. Presărați busuiocul si parmezanul, amestecănd până se topește.
Piure de conopida, spanac și dovlecel
* O combinație de legume cu conținut ridicat de vitamine și minerale esențiale.
Ingrediente ( 3 porții ):
– 1 linguriță de unt
– 100 gr. buchețele de conopidă ( fără tulpină )
– 50 gr. dovlecel, curățat și tăiat cuburi
– 1 ceapă, curățată și tăiată mărunt
– 1 dovlecel, curățat și tăiat cuburi
– 1 roșie tăiată în patru
– 150 ml. supă de legume nesărată ( vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor )
– 2 linguri de parmezan ras sau cașcaval ras
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, sotați în unt + apă la foc mic, timp de 5 minute, ceapa, conopida, dovlecelul și roșiile ( amestecați din când în când ). Puneți și usturoiul și continuați sotarea încă 3 minute. ( acoperiți parțial cu capac ). Apoi, se adaugă supa. Fierbeți amestecul circa 20 minute. Se pune spanacul și se mai dă conținutul în clocot câteva minute. Faceți un piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită. Presărați parmezanul ras, amestecănd până se topește.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși, aferente celor două etape ale diversificării alimentației (6-9 luni, 9-12 luni)
Piure de păstârnac, țelină și morcov
* O rețetă numai bună de a-l face pe cel mic sa mănânce pentru prima dată țelină. Aroma ei e delicioasă.
Ingrediente ( 3 porții ):
– 150 gr. păstârnac, curățat și tăiat cuburi
– 150 gr. țelină, curățată și tăiată cuburi
– 150 gr. morcov, curățat și tăiat cuburi
– o jumătate lingură de cremă de brânză
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, se fierb în apă ( atât cât să le cuprindă ) la foc mic, timp de 20 de minute, legumele ( acoperiți parțial cu capac ). Când ingredientele sunt inmuiate, le strecurați și faceți din ele un piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită. Adăugați crema de brânză , amestecănd până se omogenizează.
Încearcă și:
Piure de dovleac cu carne de vita
Primul tort aniversar al copilului
10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși
Crema de dovleac pentru bebelusi de la 10-12 luni
Piure de cartof dulce, mazăre și praz
* Pentru că sunt mai accesibile la preț, iar prospețimea li se păstrează, folosiți cu încredere legumele congelate.
Ingrediente ( 3 porții ):
– o linguriță de unt
– 125 gr. praz, curățat, spălat și tăiat rondele mici
– 175 gr. cartof dulce, curățat și tăiat cuburi
– 100 gr. mazăre congelată
– 400 ml. supă de legume nesarată ( vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor )
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, se călesc la foc mic, timp de câteva de minute, prazul și cartoful dulce ( acoperiți parțial cu capac ). Se toarnă apoi supa, se lasă la fiert cam 20 de minute și, când legumele sunt inmuiate, adăugați și mazărea. Continuați fierberea încă 10 minute. La final, strecurați legumele și faceți din ele un piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită.
După cum observați, puteți găti legumele în felurite combinații, asa ca salvati aceste retete legume bebelusi. Un gust dulce alături de altul, care e o idee mai amărui ( de ex. morcov combinat cu spanac ), devine și mai apetisant adăugându-i o cremă fină de brânză. Important e ca bebelușul să aibă vârsta potrivită pentru a le tolera și consuma pe toate. Legumele, în special cele fierte la aburi, sunt potrivite și pentru a fi mâncate și cu mânuțele.
Ați observat cât de simplu și ușor se pregătesc mesele complete ale celor mici cu aceste retete legume bebelusi? După cum v-am mai scris, a vă petrece timpul în bucătărie, gătind pentru ei, devine o plăcere. Așadar, cu drag implicați-vă! Să vă crească mari și sănătoși!
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!