Castravetii nu reprezinta un aliment potrivit pentru bebelusi la inceputul diversificarii alimentatiei, insa constituie o gustare pe placul copiilor mai mari.

Cand se introduc castravetii in alimentatia bebelusului?
Castravetii cruzi pot fi introdusi in alimentatia bebelusului dupa 12 sau 18 luni. Castravetii nu produc alergii dar prezinta risc de inec. Sub forma de supa crema cruda castravetele ar putea fi introdus chiar si inainte de 1 an.
Bebelusul trebuie sa mestece bine pentru a putea manca castraveti. Castravetii sunt o sursa buna de vitamina A si C, calciu si potasiu. Nu sunt considerate niste alimente foarte nutritive deoarece contin 96% apa. Au mai mult efect hidratant.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina, vitamina B1,B3,B5,B6 si acid folic.
MINERALE continute: potasiu,calciu, fosfor, magneziu,sodium, fier,seleniu si o mica cantitate de: mangan si zinc.
Cum sa alegi castraveti buni pentru bebelusi?
Alege castraveti tari, de marime medie, de un verde inchis si cu multi negi mici pe coaja. Evita castravetii flescaiti sau prea crescuti, pufosi, mari, acestia vor avea un gust amar.
In ce retete si cum se introduc castravetii in meniul lui bebe?
Curata castravetii de coaja si taie-i fisii pe lungime, nu cuburi. Vara, cand este sezonul castravetilor ai putea prepara „o supa vie” la storcatorul de fructe si legume din castraveti, rosii, ceapa verde, usturoi, oregano, morcovi. La sfarsit adauga putina sare si ulei de masline, optional putina zeama de lamaie.
Castravetii se asociaza bine cu verdeturi sau cu alte legume precum: rosiile, morcovii, dovlecelul, ardeii, fasolea verde. Cand copilul mesteca bine se ofera castravete sub forma de alimente degetel.
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii