Rosiile sunt foarte bogate in vitamina C si potasiu, si reprezinta o sursa buna de fibre solubile (pulpa) si insolubile (coaja si samburii).

Cand se introduce rosia in alimentatia bebelusului?
Rosiile pot fi introduse in alimentatia bebelusului intre 10-12 luni. Este indicat sa nu te grabesti cu introducerea rosiilor crude deoarece au un nivel crescut de aciditate si pot provoca neplaceri sistemului digestiv al bebelusului, inca imatur. Rosiile sunt de fapt fructe.
Rosia reprezinta cea mai bogata sursa de lycopen, antioxidant care reduce riscul de boli cardiovasculare, de cancer, absoarbe razele-ultraviolete mentinand o piele tanara, protejand-o din interior catre exterior. Lycopenul protejeaza aticulatiile, muschii si celulele de efectul imbatranirii.
O rosie medie contine 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C si din acest motiv rosiile ajuta la absorbtia fierului, in special din legume si cereale.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina, vitamina B3,acid folic si vitamina K.
MINERALE continute: potasiu,calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier si o mica cantitate de: mangan si zinc.
Cum sa alegi rosii bune pentru bebelusi?
Cele mai gustoase rosii sunt cele lasate sa se coaca pe butuc si care, de asemenea au si cel mai ridicat continut de vitamina C. Alege rosii mature, tari, netede cu o culoare uniforma. Ar trebui sa se simta grele pentru marimea lor. Cele lasate sa se coaca pe butuc pastreaza un miros de rosii proaspete, in timp ce restul sunt inodore. Nu cumpara rosii prea moi sau prea coapte, decat daca intentionezi sa le consumi imediat.
Pe timpul iernii o alegere buna ar fi rosiile la conserva. Conservele de legume sunt o altenativa mai sanatoasa la legumele din supermarket atunci cand le consumam in afara sezonului.
Vitaminele E si B se pastreaza, in schimb vitamina C este in mare parte distrusa. Vitaminele se dizolva in apa in care au stat legumele asa ca adaug-o si pe aceasta la gatit. Legumele isi pierd calitatile nutritive daca au un adaos crescut de sare. Evita conservele cu adaos de zahar.
Cum sa introduce rosia la bebelusi?
Adauga rosii decojite si fara samburi la felurile de mancare pe baza de legume cu sau fara carne pe care i le pregatesti bebelusului dupa varsta de 10 luni. Mai tarziu ofera-i o salata de rosii crude date pe razatoarea mare. In prealabil indeparteaza samburii. Adauga un praf de sare (dupa 1 an) si ulei de masline.
Rosiile se pot adauga la majoritatea retetelor pe baza de legume (cu sau fara carne): morcovi, albitura, cartofi, mazare, fasole verde, castraveti, praz.
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii