Lintea face parte din familia leguminoaselor, alaturi de fasolea boabe si mazarea, si este foarte nutritiva. Bogata in fibre, mentinand regularitatea intestinului, scazand nivelul colesterolului si incidenta cancerului de colon la adulti se recomanda cel putin o data pe saptamana. Este o sursa buna de fier, magneziu, fosfor si proteine si are un continut foarte scazut de grasimi. Popoarele orientului si cele din jurul Mediteranei includ linte foarte des in alimentatia copiilor si adultilor.
Cand se introduce linte la bebelusi?
Lintea poate fi introdusa in alimentatia bebelusului intre 8-10 luni, fiind in general foarte bine tolerata de bebelusi. Supa crema de linte este foarte apreciata de bebelusi si copiii mici. Lintea este o sursa buna de proteine vegetale. Pentru a creste valoarea proteinelor este indicat ca lintea sa fie asociata cu cereale, orezul ar fi o alegere foarte buna. De asemenea lintea este o sursa buna de antioxidanti si vitaminele B, in special acid folic.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina, vitaminaB1,B2, B3.
MINERALE continute: potasiu,calciu, fosfor, magneziu,sodium, fier si o mica cantitate de: mangan si zinc.
Cum sa alegi linte buna pentru bebelusi?
Exista mai multe varietati de linte, semintele difera din punct de vedere al culorii, al dimensiunii si al timpului de fierbere. Exista linte portocalie, verde, verde inchis, maro. Poi cumpara linte vrac sau la conserva. Cum spuneam, lintea este disponibila in mai multe culori si marimi, fiecare avand un timp de gatire diferit, mai lung sau mai scurt. Lintea rosie se gateste cel mai usor si este o alegere foarte potrivita pentru piureurile si supele bebelusilor nefiind atat de bogata in fibre ca restul sortimentelor. Nivelul mai scazut de fibre o face mai usor digerabila si cu un risc scazut de a provoca disconfort abdominal.
Cum se introduce linte la bebelusi?
Lintea se poate introduce in meniul bebelusilor sub forma de supa crema de linte la masa de la ora 12 (pranza). Ca si restul alimentelor solide, lintea se va introduce treptat, crescand cantitea de la o zi la alta pentru a testa toleranta copilului. Daca in urma mesei care a continut linte copilul acuza dureri de burtica sau are multe gaze intestinale se mai amana introducerea lintei.
Alaturi de soia, lintea face parte din alimentele favorite a vegetarienilor. Datorita timpului de fierbere mai redus, este o alternativa buna la fasole. Boabele pot cauza flatulenta, deoarece contin un tip de carbohidrati care se descompun greu in tubul digestiv si nu este absorbit cu usurinta. Din acest motiv este recomadat ca lintea, precum fasolea, sa fie lasata la inmuiat cateva ore si schimbata apa atunci cand o fierbi. Se fierbe pana cand devine moale.
Dupa varsta de 1 an este indicat sa incluzi in meniul copilului cel putin 2 portii de mancare pe baza de leguminoase pe saptamana. Lintea se asociaza bine cu celelalte leguminoase, cu cereale sau cu legume: cartofi, morcov, ardei, rosii.
Retete pentru copii care contin linte:
Supa de linte
Pate de linte
Iată câteva rețete delicioase cu linte pentru copii mai mari și adulti
Supă de linte
Ingrediente: Linte uscată, ceapă, morcov, țelină, usturoi, roșii sau pastă de roșii, legume (cum ar fi cartofi sau dovlecei), condimente (sare, piper, cimbru, boia de ardei).
Mod de preparare: Se înmoaie lintea în apă peste noapte sau pentru câteva ore. Se călește ceapa și usturoiul în ulei de măsline, se adaugă legumele tocate cubulețe și se călesc. Se adaugă apoi linte, roșii sau pastă de roșii și condimentele. Se fierbe până când lintea și legumele sunt fierte. Se poate servi cu crutoane sau pâine.
Salată de linte dupa 1-2 ani
Ingrediente: Linte gătită, roșii, castraveți, ceapă roșie, pătrunjel proaspăt, dressing (ulei de măsline, oțet balsamic, sare, piper).
Mod de preparare: Se gătește lintea conform instrucțiunilor de pe ambalaj și se lasă să se răcească. Se taie roșiile, castraveții și ceapa roșie cubulețe și se amestecă cu lintea. Se prepară dressingul din ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper și se toarnă peste salată. Se presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra.
Falafel cu linte
Ingrediente: Linte fiartă, ceapă, usturoi, coriandru măcinat, chimen măcinat, fulgi de ardei iute, făină, sare, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: Se amestecă linte fiartă și mărunțită cu ceapă și usturoi tocate mărunt, coriandru, chimen, fulgi de ardei iute, sare și făină pentru a obține o compoziție omogenă. Se formează biluțe sau discuri și se prăjesc în ulei încins până devin aurii și crocante. Se servesc cu hummus sau în pâine pita cu legume proaspete.
Curry de linte
Ingrediente: Linte fiartă, ceapă, usturoi, ghimbir, pastă de curry, roșii tăiate cuburi, lapte de cocos, sare, piper, coriandru proaspăt tocat.
Mod de preparare: Se călește ceapa, usturoiul și ghimbirul în ulei de cocos sau de măsline. Se adaugă pasta de curry și se călește pentru câteva minute. Se adaugă roșiile, linte fiartă, laptele de cocos și se lasă să fiarbă până se îngroașă. Se condimentează cu sare și piper după gust și se presară coriandru proaspăt deasupra. Se servește cu orez sau pâine cu semințe.
Acestea sunt doar câteva idei de rețete cu linte. Poți încerca diverse combinații și arome pentru a găsi rețeta ta preferată cu linte.
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii
ÎNCEARCĂ ȘI:
Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni. Sugestii și recomandări în programul de nutriție
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.