Familia extinsă, a cărei influență cântărește destul de mult la noi, se reunește cu diverse ocazii și din una în altă ajunge să stabilească, în dulcele stil românesc, cam cum ar trebui să meargă treaba asta cu alăptarea. Căci, dacă nu știați, alăptarea nu e după cum vrea copilul. Ci după cum vor rudele. Iar dacă ele spun că e copilul prea mare pentru a mai sta la sân, apăi e musai să fie înțărcat. Și uite cum mămicile în loc de a avea parte de zile ușoare, au căutat panicate informații despre beneficiile alăptării în cazul bebelușilor “mari” pentru a apăra alăptarea.
Înainte de a-ți scrie aici informații exacte, pe care să le ai la dispoziție pentru data viitoare, vreau să-ți spun că nimeni nu are dreptul de a interveni în relația pe care tu o ai cu copilul tău. Alăptarea este o relație intimă între mamă și puiul ei și doar mama și puiul decid cât să țină alăptarea. Nu soacra, nu vecina, nu mătușa, nu personalul de la creșă, nici chiar medicul (dacă nu e vorba de situații medicale grave în care se impune urmarea unui tratament pentru mamă incompatibil cu alăptarea). Nimeni nu are dreptul de a interveni între cei doi!
Compoziția laptelui matern, în general
Multe mămici sunt sfătuite să își facă o analiză a laptelui pentru a vedea dacă este laptele bun sau nu. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai stupide recomandările pe care le poți primi (pentru că nu există lapte prost sau mai puțin bun), este important să știi că laptele se modifică. Compoziția lui (proteinele, lipidele, carbohidrații) se schimbă în funcție de durata alăptării, de momentul zilei, de sexul copilului (dacă este fată sau băiat), de data nașterii. Câtă vreme nou-născutul și respectiv copilul, este pus la sân, la cerere, adică ori de câte ori vrea, fii sigură că el va primi tot ce are nevoie atât din punct de vedere fizic cât și emoțional.
Laptele matern este personalizat, conținând nutrienți ce protejează bebelușul de inflamații și infecții și contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al copilului și la o floră intestinală sănătoasă, ce îl vor ajuta să aibă o dezvoltare armonioasă. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Compoziția laptelui matern la naștere
Laptele matern este cea mai bună hrană pentru dezvoltarea optimă, sănătoasă a nou-născutului și respectiv, a copilului. Primul lapte de care este vital să beneficieze nou-născutul este colostrul. Evit să spun despre colostru că este lichid, pentru că, din păcate, există credința că abia după colostru vine laptele. Colostrul ESTE lapte. Se produce în cantități mici, de la 2 ml până la 20 ml, ce se potrivesc perfect cu stomăcelul bebelușului. Este prezent în corpul mamei încă din săptămâna a 16-a de sarcină și se poate produce până în ziua a 5-a după naștere. Este lipicios și galben datorită betacarotenului, un puternic antioxidant. Pe lângă acesta, colostrul conține și o cantitate mai mare de proteine față de laptele matur, este bogat în factori imunitari (anticorpi IgA, IgG, imunoglobulina A, leucocite, etc). Colostrul îi ajută astfel pe nou-născuți să crească, în timp ce îi protejează de germeni sau bacterii. Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere! Nu ceasul spune când trebuie hrănit, ci chiar puiuțul pe care îl ții în brațe
Compoziția laptelui matern matur, până la un an
Cele mai importante proteine din laptele matern sunt lactoferina (ce combate infecțiile, transportă și asimilează fierul, etc), cazeina, a-lactalbumina (rol antitumoral), anticorpi IgA (acționează antibacterian și antiviral), lizozomi (cu rol antibacterian) și albumina serică. Grăsimea este macronutrientul cu cea mai mare variabilitate din laptele matern. Cu cât bebelușul “golește” mai bine un sân, cu atât mai mare va fi concentrația de grăsime care ajunge la el. Acizii grași din lapte variază, ce-i drept, în funcție de dieta mamei. Dacă mănânci o cantitate mai mare de acizi grași polinesaturați Omega 3, de ex, care se găsesc în nuci, pește, uleiuri, etc, atunci și laptele va conține un nivel mai ridicat din acele grăsimi.
Principalii carbohidrați ce se găsesc în lapte sunt oligozaharidele și lactoza, cu roluri esențiale în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Legat de vitamine și minerale, este nevoie doar de menționarea dietei vegane ce ar putea duce la o carență de vitamina B12, ce necesită suplimentare. Laptele matern mai conține diverși factori care au efecte semnificative în ceea ce privește dezvoltarea florei intestinale a bebelușului, a vaselor de sânge, sistemului nervos și endocrin.
Compoziția laptelui matern între 1-2 ANI
Academia Americă a Medicilor de Familie, încă din 2008, a declarat că înțărcarea copiilor înainte de împlinirea a 2 ani, poate conduce la riscul de a dezvolta afecțiuni. Mai mult decât atât, încă din 1986, E.E. Gulick a afirmat că s-au observat mai puține afecțiuni și afecțiuni cu o durată mai scurtă a copiilor alăptați între 1 și 3 ani. În această perioadă, conform studiilor fectuate de K.G. Dewey, 448 ml de lapte matern oferă copilului 60% din necesarul de vinamină C, 94% din necesarul de vitamină B12, 75% din necesarul de vitamină A, 29% din necesarul de energie iar lista mai poate continua. Citește și despre: Alăptarea prelungită poate avea riscuri? | Opinia specialiștilor
Compoziția laptelui matur, după 2 ani
Unul dintre studiile realizate a descoperit că deși compoziția laptelui nu este constantă de la o mamă la alta, concentrația principală de grăsimi, proteine și lactoză a mamelor care au alăptat mai mult de un an, a fost la fel ca și compoziția laptelui din primul an. Studiul a mai descoperit și că indiferent de nutriția mamei, aceasta continuă să îi ofere copilului laptele bogat în nutrienți. Mai mult decât atât, cifrele au indicat că laptele matern oferă încă o treime din proteinele de care copilul are nevoie din al doilea an de viață. O treime!!!
În al doilea an (12-23 luni), 448 ml de lapte matern asigură:
29% din necesarul de energie
43% din necesarul de proteine
36% din necesarul de calciu
75% din necesarul de vitamina A
76% din necesarul de folat
94% din necesarul de vitamina B12
60% din necesarul de vitamina C
Pentru mai multe detalii: Componentele macronutrienților din laptele matern în alăptarea prelungită
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE