Continuăm seria rețetelor ce au la bază același ingredient comun, oferind azi spațiu și atenție mazărei. Originară din Asia, leguma nepretențioasă a fost cultivată încă din antichitate de greci și de romani, în zona de sud a Europei, de unde s-a răspândit apoi pe tot continentul. La noi a fost adusă abia în secolul al XVII-lea. Pentru gustul său deosebit, este comercializată aproape în toată lumea.
Precum dovleacul, are valori nutritive uimitoare. Așa măruntă cum e, are un aport considerabil în nutrița bebelușilor. Știați că o cană de mazăre conține mai multe proteine decât o lingură de unt de arahide și oferă, de asemenea, vitaminele A, C, B1 și B6? Iar printre mineralele prezente se numără cantități de 433 mg potasiu, 187 mg fosfor, 62 mg magneziu, 43 mg calciu, 3 mg seleniu, 2,5 mg fier, 2 mg zinc.
Hrănitoare, dulceagă, cu o textura plăcută, mazărea este foarte potrivită pentru a fi oferită copilului ca prima lui masă verde (în jur de 6–8 luni și consultând în prealabil medicul pediatru). Cu specificarea de a fi trecută prin sită, în cazul în care o fierbeți în casă și nu o folosiți pe cea de la raft (sub formă de piure), special preparată pentru cei mici.
Mazărea se poate oferi bebelușului înainte de 12 luni, fiind inclusă în Top 15 alimente cel mai puțin contaminate, conform EWG (scorurile alimentare ale EWG evaluează peste 80.000 de alimente, într-un format online simplu care poate fi simplu accesat, pentru a permite consumatorilor să facă achiziții mai inteligente și să mănânce mai sănătos). Așadar, alegerea de a cumpăra varianta organică rămâne la latitudinea personală. Important e să fie verde, proaspătă, fermă, crocantă, să se gătească imediat, să nu stea, cu zilele, uitată prin frigider (când o cumpărați gata curățată). Altfel, căutați păstăile fără semne de ofilire, de dimensiune medie, cele mari fiind rezultatul unei legume supramaturate. Cea mai bună metodă de a o găti este prin fierbere în puțina apă sau la aburi. Merge minunat adaugată în supele de carne ori legume.
Piure de mazăre (idem pentru fasole verde)
Mod de preparare
În cazul în care folosiți mazăre proaspătă, decojiți păstăile, scoateți boabele și puneți-le la fiert într-o oală cu apă sau la aburi (3 litri de apă la 1 kg mazăre). Procesul va dura până când mazărea va deveni foarte fragedă. Verificați din când în când nivelul apei. În cazul în care acesta scade prea mult, se completează cu cantitatea necesară (să fie boabele acoperite în permanență de apă). Când e gata, strecurați mazărea, păstrând zeama rămasă. Pasați conținutul cu ajutorul unui robot de bucătărie, mixer sau blender. Deoarece atât mazărea cât și fasolea verde au o textură ațoasă la suprafață, alegeți setarea specifică piureurilor fine. Altfel, parcă leguma nu-i pasată complet, așa cum ar trebui pentru masa unui bebeluș. Subțiati piureul cu zeamă, în funcție de consistența dorită. Pentru un plus de finețe, puteți trece amestecul printr-o sită deasă. I se va elimina astfel și cea mai mică urmă de coajă.
Dacă produsul este congelat, gătiți-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Supă cremă de mazăre
Ingrediente
450 gr mazăre congelată (1 pungă)
2 cartofi mari, curățați și taiați cuburi
1 morcov tăiat rondele subțiri
1 ardei gras curățat de semințe
1/2 lingură de sare
un praf de piper (opțional)
1 cub de unt
1 linguriță smântână la un bol cu supă
mărar/pătrunjel tocat (pentru decor)
crutoane (opțional)
Mod de preparare
Puneți toate ingredientele la fiert, într-o oala cu suficientă apă cât să le acopere bine (lasați smântâna, untul și mărarul pentru când va fi gata). Legumele ar trebui să se înmoaie în circa 30 de minute. Cu ajutorul unui blender pasați tot conținutul. Dacă vi se pare prea îngroșat, subțiați-l cu apă până obțineți textura dorită. Adaugați în final un cub de unt. Se servește caldă, dreasă cu puțină smântână și decorată cu verdeață proaspătă. Pentru a fi mai sățioasă, îi puteți adăuga crutoane făcute în casă.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazăre cu mentă și orez
Ingrediente
300 gr supă concentrată de pui
200 gr orez brun
200 gr mazăre congelată
2 tije de ceapă verde tocată foarte mărunt
câteva frunze de mentă tocată fin (30 gr)
sare și piper proaspăt măcinat după gust, după 1 an
Mod de preparare
Într-o oală potrivită puneți supa la fiert. Când dă în clocot adăugați orezul. Acoperiți cu un capac și continuați fierberea pentru 15-20 minute, la foc mic. Adăugați apoi mazarea. Lăsați la fiert încă vreo 15-20 minute. Veți observa cum lichidul scade, fiind absorbit încet, încet, de orez. Presărați ceapa verde, menta, sarea și piperul. Mai fierbeți vreo 5 minute. Stingeți ochiul aragazului dar lăsați oala la cald, acoperită cu capac (20-30 de minute). Orezul și ceapa încă se înmoaie, chiar dacă nu mai sunt pe foc. Și acest fel tot cald se servește.
Mazare cu tofu, conopidă și portocală
Ingrediente
1 ceapă medie tocată mărunt
1 lingură usturoi pisat
450 gr mazăre proaspătă sau congelată
450 gr conopidă (buchețele proaspete)
450 gr tofu tăiat cuburi
50 gr migdale*
50 gr nuca de cocos
300 ml suc de portocale concentrat*
2 portocale decojite, cu feliile tăiate în jumătăți
1 linguriță praf de ghimbir
1/2 linguriță turmeric
un praf de piper*
3 lingurițe sos de soia
1 linguriță amidon
Mod de preparare
Într-o cratiță cu pereții înalți, înmuiați ceapa și usturoiul într-o cantitate mică de ulei (fără a fi prăjite, doar să devină translucide). Adăugați mazărea, conopida, bucățile de tofu, sucul de portocale, ghimbirul, turmericul și piperul. Amestecați câteva minute ingredientele, să se înfierbânte si să-și întrepătrundă aromele. Puneți apoi feliile de portocală, migdalele și nuca de cocos mărunțită. Lasați amestecul la fiert până ce legumele devin moi. Separat, într-o ceașcă sau într-un castron mic combinați sos de soia cu amidon de porumb până se omogenizează. Când legumele sunt fragede, turnați ușor sosul și amestecați mereu. Veți observa cum compoziția se îngroașă, cum devine consistentă. Se servește calda peste orez brun (pe care îl preparati simplu, doar fiert în apă cu un praf de sare). Bucurați-vă de un gust deosebit!
Ingredientele marcate cu * se adaugă rețetei atunci când preparatul va fi consumat de adulți ori copii mai mari de 2 ani.
Salată cu mazăre
Ingrediente
1 kg mazăre proaspătă sau congelată
2 linguri oțet balsamic
1 ceapă taiată peștișori (șalota nu are gust iute)
3 linguri ulei de măsline
1 lingură frunze de mentă tocate
1 legătură de pătrunjel (tocat)
100 gr brânză Ricotta, Provolone sau Gouda (tăiată cubulețe)
sare și piper după gust
Mod de preparare
Fierbeți întâi mazărea într-o oala cu apă și puțină sare. Când e fragedă, o strecurați. Într-un castron potrivit, puneți oțetul, ceapa, sarea și piperul. Stropiți ingredientele cu ulei de măsline în timp ce le amestecați. Adăugați boabele de mazăre, menta, pătrunjelul, brânza și mixați-le pentru a-și împrumuta aromele. Acoperiți vasul și lăsați-l să stea la frigider timp de 15 până la 20 de minute înainte ca salata să fie servită.
Pentru că deja există pe site, am omis sugestiile de feluri cu mazăre și bulion (pastă de tomate sau roșii). Pe lângă mix-ul acesta delicios, întâlnit frecvent în bucătăria românească, mazărea se potrivește de minune și cu cartoful dulce, orezul brun, cu tofu și diferite soiuri de dovleac. Și cel mai bine se aromatizează cu mărarul proaspăt.
Nuggets cu cremă de mazăre
Ingrediente
1 kg de mazăre proaspătă, congelată ori, ca ultimă soluție, din conservă
250 ml lapte
2 linguri rase de făină
50 gr unt
nuggets (mici bucățele din carne de pui, porc sau vită, prăjite sau coapte)
Mod de preparare
Fierbeți mazărea într-o oala cu apă și sare atât cât să devină fragedă (mai puțin pe cea din conservă)
Separat, topiți untul într-o cratiță încăpătoare. Adăugați faină și amestecați un minut, cât să se încorporeze. Turnați treptat laptele, amestecând ferm, pentru a preveni formarea cocoloașelor. Adăugați sare (după 1 an) și alte mirodenii preferate (o frunză de dafin, turmeric, boia dulce, cimbru, mărar). Lăsați la foc mic câteva minute, până când sosul se îngroașă. Puneți apoi mazărea și mai lăsați să fiarbă 5-10 minute. Combinați cu nuggets (acele bucățele mici din piept de pui tăvălite prin ou și printr-un amestec de pesmet, boia, oregano, și date la cuptor 20-25 minute, la 180 de grade C). Felul se servește cald, alături de orez simplu sau felii de pâine prajită.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!