Morcovii sunt primele legume preferate ale copilului si reprezinta o sursa buna de beta-caroten, o forma de vitamina A esentiala in procesul de crestere. Morcovii sunt si o sursa foarte buna de fibre. Sucul de morcovi contine cel mai mult beta-caroten. Afla cand si cum se introduce morcovul in alimentatia bebelusului.

Cand se introduce morcovul in alimentatia bebelusilor?
Morcovul este prima leguma care se introduce in alimentatia bebelusilor cand se incepe diversificarea alimentatiei. Morcovul poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni. Ar putea fi introdus mai devreme doar cu acordul pediatrului. Un motiv bun pentru a nu te grabi cu introducerea morcovului inainte de 6 luni este acela ca morcovii sunt o sursa de nitrati, substante periculoase pentru sanatatea bebelusului.
Cantitatea foarte mare de vitamina A din morcovi este nontoxica. Vitamina A ar putea fi toxica doar daca provine din surse animale sau din suplimente in cantitati mari. Beta-carotenul imbunatateste vederea si tripleaza absorbtia fierului din cereale.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina B3,B5,B6.
MINERALE continute: potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, si o mica cantitate de: selenium, mangan, cupru si zinc.
Cum sa alegi morcovi buni pentru bebelus?
Alege morcovi de culoare intensa si coaja foarte neteda. Culoarea ar trebui sa fie de un portocaliu limpede si intens, ceea ce indica o cantitate mare de beta-caroten. Frunzele ar trebui sa fie proaspete si de un verde intens. Morcovii mici sunt mai fragezi. Depozita-ti in frigider isi maresc durata de pastrare. Morcovii se gasesc tot timpul anului. Perioada de varf este vara. In afara sezonului poti alege morcovii congelati acestia fiind o alegere mai buna din punct de vedere nutritional decat morcovii depozitati pe o perioada lunga de timp.
Avand in vedere ca morcovul face parte din cele 15 cele mai contaminate cu pesticide alimente orienteaza-te pe cat posibil spre surse ecologice.
Cum se introduce morcovul la bebelusi?
La inceputul diversificarii alimentatiei morcovul se introduce in supa de legume. Se ofera sub forma de piure de morcovi in combinatie cu alte legume din supa.
Mai tarziu se poate oferi si sub forma de suc de morcovi. Cantitate de suc creste treptat. Azi o lingurita, maine doua … pana se ajunge la o cantitate de 30 ml. Este recomandat ca legumele sa fie gatite pana la varsta de 1 an sau pana la momentul la care bebelusul mesteca mancarea foarte bine.
Spala morcovii bine si indeparteaza coaja, aceasta are un gust amarui. Piureul il poti face din morcovi pusi la aburi 30-40 de minute sau fierti. Gatitul la aburi este cea mai indicata metoda de preparare a alimentelor doarece pastreaza cele mai multe substante nutritive iar almentele isi pastreaza cel mai bine aroma.
In cazul in care bebelusul tau are probleme cu constipatia este bine sa nu ii dai o cantitate prea mare de pulpa de morcov. Pe de alta parte un consum mare de morcovi la copii mici ar putea duce la formarea unor depozite galbene-portocalii sub piele, nepericuloase insa pentru sanatate.
Morcovii cruzi se ofera intotdeauna copiilor sub forma de fasii si nu cubulete deoarece prezinta risc de inec. Pe cand morcovii fierti pot produce constipatie sucul de morcovi cruzi are efect laxativ.
Descopera retete pentru bebelusi testate de mamici odata cu inceperea diversificarii alimentatiei
Asocieri corecte ale morcovului cu alte alimente
Morcovii sunt un ingredient prezent in mai toate retele pe baza de legume cu sau fara carne. In sucuri de legume se poate asocia marcovul cu: telina, sfecla rosie, rosie, castravete, mar, portocala.
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii