Trecerea de la lapte ( matern sau lapte praf ) la o alimentație solidă reprezintă un pas important în diversificare, un pas care, dacă este făcut cu atenție și delicatețe, duce la rezultate foarte bune în ceea ce privește sănătatea celor mici. Rețineți însă că nu există un set fix de pași de urmat în diversificare, unii bebeluși fiind pregătiți pentru schimbări mai devreme decât alții, preferând să încerce alimente noi. Iar alții, pur și simplu, se adaptează mai greu la ce e diferit în nutriția lor.
Introducerea peștelui în planul de nutriție înseamnă, pe lângă aportul de proteine și fosfor, un plus de gusturi bune și texturi noi. Având în vedere recomandarea de a oferi bebelușului pește maximum de două ori pe săptămână ( din cauza conținutului său ridicat de Mercur ), vă prezentăm doar 5 rețete pe baza de somon, toate sănătoase, bune și ușor de preparat.
* fiecare rețetă este recomandată pentru căteva porții ( 3, 4 sau 5 )
** toate cele 5 feluri de mâncare pot fi păstrate in congelator ( maximum 3 luni de depozitare, in recipiente etichetate cu data preparării )
*** fiecare fel de mâncare se poate introduce in alimentația bebelușilor incepând cu vârsta de 9-10 luni
- Rolul introducerii peștelui in alimentație, incepând cu a 9-a lună de viată
- Rețetă Somon cu brocoli și spanac
- Rețetă Somon cu cartof dulce, roșie și busuioc
- Rețetă Somon cu cartof dulce și mărar
- Rețetă Somon cu dovlecel și morcov
- Rețetă Somon cu morcov și portocala
Rolul introducerii peștelui in alimentație, incepând cu a 9-a lună de viată
Peștele gras precum somonul este cea mai bună sursă de acizi grași esențiali Omega-3, cu un rol major în dezvoltarea creierului ( creierul bebelușului își triplează mărimea în primul an de viață ), a sistemului nervos ( pe termen lung reduce riscul de boli neurodegenerative ) și a vederii copilului. Mentionăm că somonul este bogat în vitaminele B1, B2, B3, B6, B12 ( bebelușii au nevoie de aceste vitamine pentru a îndeplini diferite funcții fiziologice, precum metabolismul energetic, producția de globule roșii și echilibrul hormonal ). Mai e bogat in vitaminele A ( A este o vitamină importantă pentru sănătatea ochilor ), D ( D este o vitamină care menține și îmbunătățește sănătatea oaselor și, conform unor studii, ar putea juca un rol în prevenirea bolilor autoimune ) și în elemnete cum ar fi Iodul ( ce asigură funcționarea corectă a tiroidei ) sau Seleniul ( care, alături de vitamina E, ajută la combaterea inflamațiilor ). Astaxantina este un antioxidant din somon care luptă împotriva radicalilor liberi și întărește imunitatea bebelușilor. Este același pigment care dă somonului culoarea roz. Somonul e benefic și datorită conținutului său scăzut de Mercur. Ceea ce ii conferă valoare sporită rămâne însă nivelul său ridicat de Omega-3.
În prezent, foarte multe produse alimentare sunt imbogațite cu acizi grași Omega-3 extrași din plante, și nu din uleiul de pește, cantitățile mici astfel obținute oferind beneficii la fel de mici. De aceea, vă recomandăm să vă concentrați pe sursele naturale de Omega-3, în Top 5 aflându-se SOMONUL.
Sfaturi utile:
a) Deși peștele este un alergen comun, obișnuit, nu-i nevoie sa amânați introducerea lui în diversificare. Atenție doar la cazul în care bebelușul are alergii alimentare sau există antecedente genetice de alergie la pește. Atunci e necesar să apelați la sfatul medicului pediatru.
b) Procurați-vă peștele ( în cazul de față, somonul ) proaspăt sau congelat. Dacă e proaspăt, verificați-l! De regulă, somonul proaspăt este lipsit de orice fel de miros excesiv de pește. Pielea trebuie să fie curată, lucioasă, alunecoasă la atingere. Evitați somonul cu pete maronii sau cu marginile răsucite ( sunt indicii ale peștelui alterat )
c) Somonul proaspăt se pătrează cu succes maximum două în zile în frigider ( 0-4 grade C ) și maximum trei luni în congelator.
d) În perioada de 6 – 9 luni de viata, oferiți săptămânal copiilor pește gătit în diverse feluri: la aburi, în cuptor ( la o temperatură mai mare de 160 grade C deoarece bacteriile găsite în pește nu pot fi distruse la temperaturi mai scăzute de atât ), fiert sau sub formă de piure. Pe măsura ce copiii cresc, puteți introduce în meniul lor pește fript pe grătar sau pește prăjit în unt.
e) Înainte de a găti peștele, aveți grija să-i îndepărtați toată grăsimea, pielea și oasele. În acest fel se evită expunerea celor mici la toxine ( PCB-urile )
f) Pentru început, hrăniți bebelușii cu somon în cantități mici. Fiți atenți la posibilele semne de alergie sau intoleranță alimentară ( urticarie, umflare în jurul gurii sau a gâtului, greață, diaree, crampe ). Dacă bebelușii nu se simt confortabil după ce au mâncat, întrerupeți imediat mesele cu somon. Mai târziu, veți reintroduce produsul în nutriția celor mici.
g) E posibil să auziți sau să citiți informații care vă îndeamnă să alegeți somonul sălbatic în locul celui de crescătorie datorită conținutului său redus de contaminanți. În urma unor studii efectuate, s-a constatat că ambele variante de somon au niveluri scăzute de Mercur, PCB-uri sau alte toxine ( părerile rămân însă împărțite )
Odată sfaturile date și recomandările făcute, vă puteți inspira din cele 5 sugestii de rețete pe bază de somon, oferite de noi. Veți obține rezultate minunate, fără a trebui să petreceți ore în șir in bucătărie. Pofta Buna!
5 Retete cu somon pentru bebeluși
Există mai multe feluri de a prepara somonul care îl fac să fie apetisant pentru bebelușii voștri. Recomandarea noastră este de a-l combina cu legume ori fructe în piureuri după ce, în prealabil, l-ați fiert. E o modalitate excelentă de a-l introduce în diversificare. Mai mult, atunci când gătiți piureuri de somon aveți avantajul de a adăuga la final, pentru savoare, mai multe arome, ierburi ( mărar, busuioc, oregano, rozmarin )
sau condimente ( fara exces deoarece bebelușii au papilele gustative mai sensibile decât adulții ). Nu puneți sare în mâncare până la vârsta de 1 an.
Somon cu brocoli și spanac de la 10 luni
Ingrediente ( 4 porții ):
– o linguriță de unt
– 100 gr eșalotă feliata ( ceapă franțuzească ce are bulbul asemănător usturoiului și cepei dar fără miros înțepător specific )
– 225 gr cartofi decojiți, tăiați cubulețe
– 300 ml apă
– 225 gr file de somon, tăiat cubulețe
– 100 gr buchete de broccoli
– 30 gr baby spanac
– 75 ml lapte
– 15 g parmezan, ras
– căteva picaturi de zeamă de lamaie
Mod de preparare:
Topiți untul într-o craticioară. Adăugați ceapa franțuzească, cartofii și le sotăm câteva minute. Turnati apa, acoperiți parțial cu un capac și lăsați să fiarbă circa 15 minute. Puneți apoi somonul, broccoli și fierbeți alte 15 minute până când legumele sunt moi, iar carnea este fragedă ( somonul este suficient de fiert când, încercat cu furculița, carnea se desprinde dar totuși rămâne fermă ). Adaugați baby-spanacul, întregul conținut urmând să fiarbă aproximativ 5 minute. În final, adăugați laptele și parmezanul ras. Mixați ingredientele până la omogenizarea lor. Stropiți cu puțină zeamă de lămâie.
* În timpul preparării, acoperiți parțial crăticioara cu un capac
Somon cu cartof dulce, roșie și busuioc de la 10 luni
Ingrediente ( 5 porții ):
– o linguriță de ulei de măsline
– 75 gr ardei roșu curățat de semințe și tăiat cubulețe
– 200 gr roșii fără semințe, tăiate mărunt ( puteți opta pentru roșii în conservă )
– 100 gr ceapă curățata și tăiată mărunt
– 200 gr cartof dulce curățat și tăiat cubulețe
– 300 ml apă
– 250 gr file de somon fără oase și fără piele, tăiat cubulețe
– 15 gr cașcaval ras
Mod de preparare:
Într-o crăticioară se încinge uleiul cu 2 linguri de apă. Se adaugă ardeiul, ceapa și se sotează căteva minute. Puneti cartoful, roșiile și apa și lăsați la fiert, la foc mic, circa 20 de minute, pana se inmoaie ingredientele. Urmează cubulețele de somon. Continuați fierberea încă 10-15 minute, pana când somonul e fraged. Mixati până la omogenizare. Amestecați cu cașcavalul ras.
* În timpul preparării, acoperiți parțial crăticioara cu un capac
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
20 Idei de REȚETE cu FRUCTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Somon cu cartof dulce și mărar
Ingrediente ( 3 porții ):
– o linguriță de unt
– 75 gr ceapă curățata și tăiată mărunt
– 75 gr morcov curățat și tăiat cubulețe
– 125 gr cartof dulce curățat și tăiat cubulețe
– 250 ml lapte
– 100 gr file de somon fără oase și fără piele, tăiat cubulețe
– 1 linguriță de mărar tocat
– 1 linguriță de zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Într-o crăticioară se topește untul. Se adaugă ceapa și se sotează căteva minute. Puneti cartoful, morcovul și căliți, alte 5 de minute. Se toarna laptele, iar conținutul se fierbe circa 20 de minute, pana se inmoaie ingredientele. Urmează cubulețele de somon și mararul. Continuați fierberea încă 10 minute, pana când somonul e fraged. Mixati până la omogenizare. Stropiți cu zeama de lămâie.
* În timpul preparării, acoperiți parțial crăticioara cu un capac
Somon cu dovlecei și morcovi de la 10 luni
Ingrediente ( 4 porții ):
– o linguriță de unt
– o ceapă curățata și tăiată mărunt
– 140 gr morcov curățat și tăiat cubulețe
– 125 gr dovlecel curățat și tăiat cubulețe
– 300 ml supa de legume nesarata
– 100 gr file de somon fără oase și fără piele, tăiat cubulețe
– 15 gr cașcaval ras
Mod de preparare:
Într-o crăticioară se topește untul. Se adaugă ceapa, morcovul și dovleceii și se sotează căteva minute. Se toarna supa de legume, iar conținutul se fierbe, la foc mic, circa 20 de minute, pana se inmoaie ingredientele. Urmează cubulețele de somon. Continuați fierberea încă 10 minute, pana când somonul e fraged. Mixati până la omogenizare. Amestecați cu cașcavalul ras.
* În timpul preparării, acoperiți parțial crăticioara cu un capac
Având în vedere că unele feluri cu somon se prepară cu supă de legume nesărată, aveți prezentată mai jos rețeta acesteia. Produsul se poate păstra în frigider timp de maximum o săptămână. Nu conține sare sau aditivi alimentari.
Supă concentrată de legume
Ingrediente ( circa 900 ml ):
– o ceapă mare, curățată
– 125 gr morcov curățat
– un fir de țelină
– 175 gr amestec de legume curățate ( cartof dulce, păstârnac, țelină )
– o jumătate de fir de praz
– 25 gr unt
– o linguriță de verdețuri asortate ( pătrunjel, mărar )
– o foaie de dafin
– 900 ml de apă
Mod de preparare:
Se toacă toate legumele. Se topește untul într-o oala potrivita ( 2l ). Se adaugă ceapa și se sotează câteva minute. Se pun și celelalte ingrediente și se acoperă cu apa. Se fierb la foc mic timp de o oră. Când e gata, se strecoară, iar zeama rămasă se trece printr-o sită fină, sa rămână limpede.
Somon cu morcov și portocală de la 11 luni
Ingrediente ( 3 porții ):
– o linguriță de unt
– 200 gr morcov curățat și tăiaț cubulețe
– 180 gr roșii fără semințe, tăiate mărunt
– 25 gr portocală tăiată ( o curățați și îi eliminați partea albă )
– 300 ml supă de legume nesarată ( rețeta este prezentată mai jos )
– 100 gr file de somon fără oase și fără piele
– 15 gr cașcaval ras
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară se topește untul. Se adaugă morcovii, roșiile și se sotează căteva minute. Puneti portocala, supa de legume și lăsați la fiert, la foc mic, circa 20 de minute, pana se inmoaie ingredientele. Urmează file-ul de somon. Continuați fierberea maximum 15 minute ( în general, dacă peștele este fiert prea mult timp, devine tare și lipsit de gust ). Mixati până la omogenizare. Amestecați cu cașcavalul ras.
* În timpul preparării, acoperiți parțial crăticioara cu un capac
Deoarece unii copii cresc neagreând peștele (pur și simplu lor li se pare fad și neinteresant), v-am sugerat să-l combinați cu ingrediente savuroase, cu arome mai puternice precum portocala, cartoful dulce, roșia, cașcavalul, brănza Chedar. Dacă bebelușii voștri sunt încăntați de a mânca săptămânal pește la prânz sau cină, înseamnă ca aveți cu ce va măndri ca părinți.
Rețineți că bebelușii au nevoie de o mulțime de nutrienți pentru a-și susține dezvoltarea. Chiar dacă în prezent există formula de lapte praf care satisface toate necesitățile perioadei cuprinse între 6 și 9 luni de viața, aceasta nu poate fi considerată drept aliment principal, un produs de bază de care bebelușii au nevoie. Formula de lapte praf este doar complementară, celor mici fiindu-le necesare în creștere alimente precum fructele, legumele, carnea, pestele si ouale. Nu există niciun compromis în dieta zilnică.
Cu speranța ca acest material v-a ghidat puțin în diversificare, pășiți cu încredere în bucătărie. Rezultatele vor fi foarte bune.
Să aveți copii sănătoși și fericiți!
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!